Afbeelding
ingezonden mededeling

Waarom volwassenen zo graag knutselen

Zakelijk Zakelijk nieuws 551 keer gelezen

Bouwpakketten in elkaar zetten, kunstwerken maken van afval, miniatuurbouw, poppenhuizen, metalen onderdelen solderen tot hele lampen of andere decoratieve stukken, volwassenen besteden hun vrije uurtjes graag aan knutselen. Althans: knutselen, dat klinkt nogal oubollig, maar laten we het erop houden dat men graag met de handen werkt. Waarom doen we dat zo massaal?

Een andere wereld opzoeken om te ontspannen


Met de handen werken in plaats van op een scherm is veel rustgevender. Niet voor niets zijn bouwpakketten voor volwassenen mateloos populair. Op de inspirerende website Buildiy is duidelijk te zien waarom: het in elkaar zetten van deze miniatuur-modellen is goed voor de broodnodige uurtjes ontspanning. De bouwer begeeft zich als het ware in een andere wereld, eentje waar het nieuws en de actualiteit simpelweg niet bestaan.

Inspireren tot creëren

Zet de tv maar aan: Klein Maar Fijn, Stelletje Pottenbakkers, IJsmeesters, The Repair Shop, LEGO Masters, er zijn tal van programma’s waarin volwassen elkaar en de kijker inspireren tot creëren. Of dit nu een poppenhuis, een schip-in-een-flesje of een ijssculptuur is, maakt eigenlijk niet uit. We steken elkaar als het ware aan, maar daar is niks mis mee. Zeker niet in deze tijden waarin het op sociale media één grote welles-nietes-oorlog is, besteed je je tijd beter aan iets overzichtelijks en rustgevends als een programma waarin André van Duin toeziet hoe mensen zich verliezen in De Grote Kleine Treinencompetitie

Resultaat zien

De hersenen maken een speciaal, euforisch stofje aan als je het eindproduct van je werk ziet. Dat is op een druk kantoor waar veel volwassen slechts een kleine schakel in een veel groter geheel zijn, niet het geval. De ontsnapping richting atelier of hobbykamer is een logisch gevolg van werkdruk die wel salaris, maar geen bevredigend resultaat oplevert. Veel mensen die thuis iets in elkaar hebben gezet, maken daarbij een ‘mental picture’, kijken vijf minuten naar hun nieuwste kunstwerk alvorens aan een nieuwe te beginnen. 

Decoratie in huis

Over kunst gesproken: de al eerder genoemde houten bouwpakketten zorgen ook voor decoratie in huis. Het hout heeft een natuurlijke uitstraling en vormt een mooi contrast met het model zelf: een robot, een tractor, een Eiffeltoren of ander beroemd gebouw. Neem de proef maar eens op de som, geniet van de rust en ontspanning van het bouwen en verwonder je over de ingenieuze constructie. Voor de kosten hoef je het niet te laten omdat deze bouwpakketten niet al teveel geld kosten. Doordat de handel in dit soort items en de hobbyprogramma’s op tv zo gretig aftrek vinden, wordt het genot van het creëren allang niet meer gezien als iets oubolligs, maar als een geheel natuurlijke reactie op de drukte onder onze hersenpan. 

Uit de krant