Afbeelding
ingezonden mededeling

Zo voorkom je een schoorsteenbrand

Zakelijk Zakelijk nieuws 485 keer gelezen

Een schoorsteen maak een huis knus en comfortabel. Maar het kan ook een bron van gevaar zijn. Veel mensen weten niet dat de schoorsteen vaak brand in huis veroorzaakt. Elk jaar zijn er in Nederland meer dan 2.000 schoorsteenbranden. Meestal wordt de brand veroorzaakt door een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Maar hoe voorkom je een schoorsteenbrand? Door een betrouwbare schoorsteenveger in te schakelen.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Het is een feit dat een schoorsteenbrand meestal veroorzaakt wordt door een verstopt of vervuild schoorsteenkanaal. Maar wist je dat er ook andere oorzaken zijn? Deze kunnen het ook veroorzaken:

  • Een vogelnest in het rookkanaal
  • Te weinig beluchting
  • Gebruik van het verkeerde verwarmingsmateriaal
  • Een beschadigde schoorsteen
  • Een verkeerde verbinding tussen de kachel en de schoorsteen

De beste manier om een schoorsteenbrand te voorkomen is een betrouwbare schoorsteenveger in te schakelen om de schoorsteen te vegen of schoon te maken.

Je schoorsteen laten vegen

Het regelmatig laten vegen van je schoorsteen is erg belangrijk. Een grondige schoorsteenreiniging helpt om je verwarmingssysteem veiliger te laten werken. Het maakt je huis ook brandveiliger. Er is maar een kleine opeenhoping van creosoot nodig om een schoorsteenbrand te veroorzaken. Creosoot is een zeer ontvlambare stof die zich in je schoorsteen of voering ophoopt als gevolg van het verbranden van hout.

Laat je schoorsteen eens per jaar inspecteren

Om er zeker van te zijn dat al je systemen in orde zijn en goed werken, is het verstandig om jaarlijks een schoorsteeninspectie te laten doen. Meestal moeten schoorstenen, open haarden en rookkanalen minstens een keer per jaar geïnspecteerd worden. Aan de hand van de inspectie kan bepaald worden of de schoorsteen aan een grondige schoonmaakbeurt toe is. Het is verstandig om dit aan de expert over te laten door een schoorsteenveger in te huren. Een betrouwbare schoorsteenveger kan ook andere ventilatiesystemen die met ovens en kachels verbonden zijn schoonmaken om ze veilig te laten werken.

Wat is de beste tijd om een betrouwbare schoorsteenveger in te huren?

Idealiter is vóór het begin van het stookseizoen in de lente, zomer of vroege herfst een prima tijd om een schoorsteenveger in te huren. Misschien ben je vergeten de vroege schoonmaakbeurt te doen voordat je je open haard, kachel of fornuis gaat gebruiken? Wacht niet tot de herfst, want je kunt op elk moment een betrouwbare schoorsteenveger inhuren.

Uit de krant