KNRM-vrijwilligers van station Ouddorp in actie.
KNRM-vrijwilligers van station Ouddorp in actie.

Vorig jaar 335 mensen gered door KNRM Ouddorp en Stellendam

Algemeen 676 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De KNRM-stations op Goeree-Overflakkee hebben in 2021 in totaal 335 mensen gered. Dat blijkt uit het jaaroverzicht dat de beide eilandelijke KNRM-stations van Ouddorp en Stellendam (binnen en buiten) hebben gepubliceerd.

In totaal werden vorig jaar ruim 3550 personen door de KNRM in veiligheid gebracht. Dat de KNRM op de wateren rond Goeree-Overflakkee geen overbodige luxe maar bittere noodzaak is, blijkt wel uit het feit dat Ouddorp en Stellendam samen goed zijn voor bijna 10 procent van alle jaarcijfers. De KNRM Ouddorp kwam vorig jaar 127 keer in actie, waarbij 204 personen en negen dieren werden gered. Station Stellendam redde in 2021 in totaal 131 mensen en drie dieren, daar stopte de teller bij 77 acties. Die acties gebeuren zeer regelmatig ook in stormachtige omstandigheden. De reddingsboten van Stellendam en Ouddorp kwamen respectievelijk 13 en 40 keer in actie bij windkracht 6 Beaufort of meer.

Ook binnenwateren

Wind- en kitesurfers in nood te hulp schieten is een van de belangrijke onderdelen van het KNRM-werk. Dat gebeurde vorig jaar in totaal 50 keer, het leeuwendeel daarvan (37) werd uitgevoerd door station Ouddorp. Ook de zeiljachten en kajuitboten zijn regelmatig onderwerp van een reddingsactie, daarvoor moesten de eilandelijke KNRM-vrijwilligers in totaal 102 keer voor uitrukken; Ouddorp 55 keer en Stellendam 47 keer.

De eilandelijke KNRM-stations komen niet alleen regelmatig in actie voor reddingsacties op de Noordzee, maar ook op de Grevelingen en het Haringvliet. Station Stellendam neemt daarbij uiteraard het Haringvliet voor haar rekening, waar men ongeveer 25 keer in actie kwam. De Ouddorpse KNRM kwam ongeveer 75 keer in actie op de Grevelingen. Ook enkele medische evacuaties en zoekacties ontbraken in 2021 niet op de lijst.


Reddingsboot Antoinette in de haven van Stellendam (Foto: Shutterstock).

Door alle coronamaatregelen hadden vrijwilligers nog steeds te maken met andere werkomstandigheden dan ze gewend zijn, aldus de KNRM in een toelichting. “Oefenavonden konden niet altijd doorgaan en er werd in sommige periodes gevaren met een minimum aan bemanningsleden en in vaste bubbels. Ondanks de beperkingen zijn alle 45 reddingstations volledig inzetbaar gebleven.”

Compliment

Directeur Jacob Tas van de KNRM: “Bij de KNRM draait het bij uitstek om samenwerken. Maar door corona moest dat samenwerken soms op hele andere, nieuwe manieren. Dat de reddingstations 100 procent operationeel inzetbaar bleven, verdient een enorm groot compliment aan alle medewerkers en vrijwilligers; de bemanning, helpers aan de wal en plaatselijke commissieleden. En niet te vergeten de mensen die dit op de achtergrond mogelijk maken: partners, familieleden en werkgevers. Hun steun is onontbeerlijk voor het werk dat we doen.”

De genoemde cijfers onderstrepen nog maar eens hoe belangrijk het werk van de reddingsmaatschappij is. Werk dat gedaan wordt door vrijwilligers en volledig afhankelijk is van donaties. Mensen die geïnteresseerd zijn om ‘Redder aan wal’ te worden, kunnen terecht op www.knrm.nl.

Uit de krant