De kaasmakers van de Mèkkerstee. In het midden Piet den Hertog.
De kaasmakers van de Mèkkerstee. In het midden Piet den Hertog.

Geitengatenkaas van de Mèkkerstee ‘biologisch product van het jaar’

Algemeen 510 keer gelezen

OUDDORP – Het jaar 2022 begon goed voor de Mèkkerstee want vorige week werd bekend dat de op de Ouddorpse geitenboerderij ontwikkelde geitengatenkaas – De Mèkkertaler - door een vakjury is uitgekozen tot het ‘biologische product van het jaar’. Een kwalificatie waar de kaasmakers van de Mèkkerstee heel trots op zijn. Ondernemer Piet den Hertog vertelt graag iets over het proces van het ontwikkelen van deze bijzondere kaas.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Het ontwikkelen van een nieuw soort biologische geitenkaas, dat aan alle kwaliteitseisen voldoet, is geen sinecure legt Piet den Hertog uit. “Het heeft een aantal jaren geduurd voor het product aan onze eisen kon voldoen.” Biologische gatenkaas van koemelk is al langer bekend, “maar gatenkaas van geitenmelk is uniek”, aldus Den Hertog. “Het is niet zo eenvoudig om van geitenmelk gatenkaas te bereiden omdat geitenmelk een andere structuur heeft dan koemelk”. Geitengatenkaas is uniek en daarom moest er veel tijd in de voorbereiding worden gestoken. De kaasmakers van de Mèkkerstee hebben er lang aan gewerkt. Vanaf het samenstellen van de grondstoffen, het rijpingsproces totdat uiteindelijk het eindproduct in het kaasschap ligt, gebeurde allemaal in eigen beheer.

Niet de bedoeling

Volgens Piet den Hertog lag het aanvankelijk niet in de bedoeling om De Mèkkertaler aan te melden voor ‘biologisch product van het jaar’. “Een leverancier gaf de tip om ons ervoor aan te melden en daarom hebben we besloten om de Mèkkertaler in te zenden. En dus met succes!. De Mèkkerstee is een kleine organisatie en daarom vergde het hele procedé om de kaas te ontwikkelen veel van de inzet van onze vakmensen”, aldus een trotse Piet den Hertog. Het product is geheel binnen het bedrijf ontwikkeld, want vanwege het unieke van geitengatenkaas kon men niet ten rade gaan bij anderen. “Het is een product van noeste arbeid”, aldus de jury.

We vroegen Den Hertog waarom gatenkaas anders is dan de ‘gewone’ kaas die op de Mèkkerstee wordt gemaakt. De combinatie van de romigheid van geitenmelk en het zoetje van de Maasdammer blijkt een geweldige combinatie. Door toevoeging van speciale grondstoffen in het kaasproces en aanpassing van het rijpingsproces komen de gaten -of de ogen- tot ontwikkeling. Dit geeft een totaal andere smaakbeleving dan de normale Goudse kazen.

Biologisch

De vakjury van Bionext die de Mèkkertaler bekroonde, keek niet alleen naar de smaakbeleving. Bij de beoordeling werd ook gekeken of “alle principes van de biologische sector terugkomen in dit product”. Voor Piet den Hertog en zijn team was dit geen verrassing want alles wat men op de geitenboerderij produceert is biologisch en als dan ook het resultaat van hun werk heel hoog wordt gewaardeerd, zijn de kaasmakers heel tevreden. Ze zien de onderscheiding dan ook als een kroon op hun jarenlange werk bij de ontwikkeling van deze geitengatenkaas. Natuurlijk moest het onderzoek voor de productie van de gatenkaas plaatsvinden naast het maken van de ‘gewone’ kaas op de boerderij. Kazen waarmee het bedrijf in het verleden ook al verschillende prijzen heeft gewonnen.

De producten van de geitenboerderij zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden want de vraag vanuit de markt naar biologische producten groeit nog steeds. “Toen we twintig jaar geleden begonnen met de Mèkkerstee, vroegen velen zich af of we wel wisten waaraan we begonnen?”. Want voor een geitenboerderij in combinatie met een zorgboerderij, voorzag men geen goede toekomst. “Gelukkig groeit het bedrijf nog steeds. Wel is belangrijk dat onze biologische principes -in meerdere opzichten met ‘zorg’ bereid- centraal blijven staan en dat we onze producten kunnen leveren voor de speciaalzaken en markten. Ondertussen is het zo dat het product Mèkkertaler z’n weg door Europa heeft gevonden.

Natte zuivellijn

Bij de Mèkkerstee gaan ze nu niet op hun lauweren rusten want men is al weer volop bezig om een nieuwe productlijn aan het assortiment toe te voegen: een natte zuivellijn onder de naam Flakkeesche Zuyvel. Deze lijn bestaat vooralsnog uit melk, yoghurt, vanille- en chocoladevla van zowel koeien als geiten, natuurlijk volledig biologisch. Men hoopt binnenkort deze lijn uit te breiden en verder in de markt te zetten.

Op de Mèkkerstee zijn ondertussen al de eerste honderd lammetjes van het seizoen geboren. “Als het goed is, volgen er nog zo’n achthonderd”, aldus Piet den Hertog. “Het voorjaar dient zich weer aan”. Het team van de Mèkkerstee heeft er weer zin in.

Zie ook www.bioproductvanhetjaar.nl en www.demekkerstee.nl

Uit de krant