Afbeelding
ingezonden mededeling

Dit moet je weten over het uitschakelen van je lichten om energie te besparen

Zakelijk 2.150 keer gelezen

Het is noodzakelijk om de lichten uit te doen wanneer je een kamer in je huis op een eiland verlaat om elektriciteit te besparen en je energierekening te verlagen. Als huiseigenaar kan het uitschakelen van de lichten wanneer je ze niet gebruikt, je helpen geld te besparen door je elektriciteitsrekening te verlagen en de levensduur van je lampen te verlengen. Hierdoor hoef je minder vaak vervangers te kopen, wat je opnieuw geld zal besparen. Ook de energietarieven 2022 vergelijken kan zorgen voor een geldbesparing trouwens. Wil je nog meer geld besparen? Schakel dan de lichten uit in je woning, waarover je hieronder meer kunt lezen. 

Het kan je helpen om energie en geld te besparen

Door je lichten uit te doen, kun je inderdaad energie en geld besparen. Je kunt zelfs per uur berekenen hoeveel stroom je kunt besparen voor elke lamp die je uitschakelt. Je moet hiervoor eerst de watt-classificatie controleren die op elke lamp is afgedrukt. Als je een lamp van 60 watt hebt en je hebt deze een uur uitgezet, dan kun je bijvoorbeeld 0,06 kilowattuur besparen. Je kunt ook berekenen hoeveel geld je kunt besparen door je lampen uit te doen. Je moet eerst je recente elektriciteitsrekening ontvangen en controleren hoeveel per kilowattuur je in rekening wordt gebracht door de leverancier waarbij je een contract hebt afgesloten via een gas water en licht vergelijker. Vervolgens moet je de hoeveelheid kilowatt per uur vermenigvuldigen met de opgegeven prijs. 

Het gebruik maken van een lichtregeling is efficiënt

Je kunt meer energie in je huis besparen door de lichten uit te doen met behulp van lichtregelingen. De lichtregelingen zoals bewegingsdetectoren of timers en dimmers kunnen je namelijk helpen het energieverbruik te verminderen door je lichten automatisch efficiënt te regelen. Een van de technologische innovaties die je kunt gebruiken, zijn de bewegingssensorlampen. Deze lampen hebben sensoren die automatisch herkennen wanneer er iemand is of iets in je kamer komt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het in- en uitschakelen van je lichten wanneer je de ruimte verlaat. Dimmers kun je ook gebruiken voor het regelen van het licht als je energie wilt besparen, wat tevens mogelijk is met behulp van timers.

Het kan voordelig zijn voor het milieu

Door de lichten uit te doen wanneer je de kamer verlaat, kun je dus energie en geld besparen. Het kan ook helpen de CO2-uitstoot en andere schadelijke broeikasgassen te verminderen. Daarom is het uitschakelen van je lichten een eenvoudige manier om het milieu te helpen beschermen en de planeet te redden. Het is essentieel om de algemene vuistregels te volgen als het gaat om het uitschakelen van je lichten. Als je gloeilampen gebruikt, is het bijvoorbeeld essentieel om de lichten uit te doen als je een minuut of langer je kamer uitgaat. Voor tl-lampen kun je de lichten juist aan laten staan als je 15 minuten of minder van huis bent, en ze uitdoen als je langer dan 15 minuten weggaat. 

Uit de krant