Veel gezinnen leven in grote armoede.
Veel gezinnen leven in grote armoede.

Ondanks zorgen kon Stichting OZO ook haar werk in 2021 voortzetten

Algemeen 321 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De afgelopen twee jaren zijn - vanwege de beperkingen rondom het coronavirus – voor veel verenigingen niet gemakkelijk geweest. Dan gaat het niet alleen om verenigingen en organisaties die actief zijn voor hun leden of achterban in Nederland; ook voor hulpverleningsorganisaties was het niet eenvoudig. Toch kijkt het bestuur van Stichting OZO met dankbaarheid terug op 2021.

Voor het bestuur van Stichting OZO was 2021 geen gemakkelijk jaar. Het contact met het werkgebied in Oekraïne moest grotendeels via de digitale middelen verlopen. Evenals in het jaar 2020 was het ook in 2021 niet mogelijk om meer dan één werkbezoek uit te voeren. Men streeft ernaar om ieder jaar drie werkbezoeken te doen. Tijdens deze werkbezoeken worden goederen meegenomen en natuurlijk wordt er overleg gepleegd met de mensen ter plaatse in Oekraïne over het reilen en zeilen van het verzorgingshuis Rehoboth, maar ook worden er projecten bezocht waaraan Stichting OZO een bijdrage levert en wordt er uitgekeken naar situaties waar hulp in meerdere opzichten broodnodig is. In oktober 2021 kon er weer een werkbezoek plaatsvinden. De deelnemers aan dat bezoek konden constateren dat, ondanks minder fysieke contacten, het werk in Oekraïne gewoon door heeft kunnen gaan.

In oktober 2021 kon men met twee bussen met grote aanhangwagens (gesponsord door De Branding BV) richting Oekraïne gaan. Met dit transport kon weer veel materiaal worden meegenomen vanuit Nederland. De lading bestond voor een groot deel uit incontinentiemateriaal, een nieuwe industriële wasmachine, maar ook een nieuwe waterpompset (hydrofoor) en koolstoffilter voor verzorgingshuis Rehoboth; de oude was na vele jaren trouwe dienst aan vernieuwing toe. Verder ging er ook dit keer weer veel brandweermateriaal, zoals slangen en koppelstukken mee.
De bestuursleden die deelnamen aan het werkbezoek konden - tot hun tevredenheid - constateren dat ondanks de beperkingen van corona het werk daar nog voortgang mocht vinden. In het bejaardenhuis waren strenge maatregelen getroffen om corona buiten de deur te houden en een situatie als in het najaar (waar enkele bewoners en een medewerkster aan die ziekte zijn overleden), te voorkomen. Geruime tijd konden er geen nieuwe bewoners meer voor het verzorgingshuis worden aangenomen. Momenteel worden er weer nieuwe bewoners opgenomen want ook het afgelopen jaar was er een wachtlijst en men verwacht dat deze lijst niet korter zal worden. Dit omdat steeds meer jonge mensen Oekraïne verlaten en werk zoeken in het westen, zoals in Hongarije en in Polen. Het gevolg is dat ouderen ‘alleen’ overblijven en er door het vertrek van de jongeren nauwelijks mantelzorg meer voor hen is. Meestal is er van een oudedagsvoorziening geen sprake en zijn de ouderen aan ‘hun lot’ overgelaten. Daarom probeert men de lege plaatsen in verzorgingshuis Rehoboth nu langzamerhand weer te gaan opvullen.

Het afgelopen jaar is het werk op de boerderij van Rehoboth weer verder uitgebreid. De teelt van aardappelen, tomaten, radijs, komkommers, appels en paprika’s heeft, evenals de oogst van mais een belangrijke vlucht genomen. Voor de maisoogst kon in 2021 een nieuwere Claas combine (ter vervanging van een oudere) in gebruik worden genomen. In dat jaar werden ook meer varkens en kippen aangeschaft. De producten van de boerderij worden voor een aanzienlijk deel gebruikt voor de voedselvoorziening van de bewoners van verzorgingshuis Rehoboth. Een andere deel wordt verkocht of -bijvoorbeeld mais- geruild tegen stookhout. Want evenals ons land, kampt ook Oekraïne met enorm stijgende gasprijzen. Vanwege de spanningen met Rusland moet gas nu elders - bijvoorbeeld in Slowakije - worden ingekocht. Hieraan hangt een hoog prijskaartje. Het gevolg is dat in de wintermaanden de kachels van Rehoboth op hout gestookt moeten worden.

Het bestuur van OZO is ook nu weer onder de indruk gekomen van het werk dat ondanks de problemen in het afgelopen jaar is verricht. Dat het werk ook na ruim twintig jaar nodig is, bleek ook tijdens het werkbezoek in oktober. Men bezocht verschillende hulpverleningsadressen waar vanuit Stichting OZO, in samenwerking met plaatselijke kerken, periodiek voedselpakketten worden uitgedeeld. “De nood is hoog. We zagen een moeder die haar zwaar gehandicapte dochter van ruim twintig jaar niet alleen kon laten. Voorzieningen voor gehandicapten zijn er niet in Oekraïne. Verder waren er bezoeken aan ouderen die veel hebben meegemaakt en dankbaar waren voor onze hulp. Ondanks dat we tijdens deze bezoeken met veel ellende worden geconfronteerd, worden we er toch weer bij bepaald dat ons werk nog steeds nodig blijkt. Het geeft ons weer energie om door te blijven gaan. Want hulp verlenen aan de allerarmsten… Daar doen we het voor”, aldus één van OZO-bestuursleden na het werkbezoek.

In de terugblik op het afgelopen jaar konden maar enkele van de werkzaamheden in Oekraïne worden aangestipt. Wie meer wil weten over het werk van Stichting OZO kan terecht op de website www.stichting-ozo.nl. Via deze site kan men zich ook kosteloos ‘abonneren’ op het kwartaalblad Onderling Contact. Het kerstnummer heeft een geheel vernieuwde ‘kleurige’ lay-out gekregen, evenals het logo.

Er is veel veranderd in de afgelopen decennia, ook in het werk van Stichting OZO, maar één ding is niet veranderd en dat is voor hen het gevolg geven aan de Bijbelse opdracht om zorg te dragen voor de armen. Want ook in 2021 hebben de mensen van OZO dit in afhankelijkheid van God mogen doen en ze hopen en bidden dat het werk ook in de toekomst nog in die afhankelijkheid kan worden voortgezet. Naast de hulp van God heeft men ook in 2021 weer veel steun gekregen van de vele sponsoren, die de stichting van financiën en goederen voorzagen. Naast bedrijven, instanties en kerken waren er ook veel particuliere donateurs, die zowel op financieel als materieel gebied hun bijdrage hebben geleverd. “Zonder hen zouden we ons werk niet kunnen doen. Daarom willen we allen ook via deze krant enorm bedanken”, aldus het stichtingsbestuur.

Hulp aan de kinderen van Bátyú

Stichting OZO werkt bij het verwerven van gelden en het besteden daarvan, meestal aan de hand van projecten. Tijdens het in oktober gebrachte werkbezoek was het de bedoeling om een nieuw project te zoeken. Op een ‘wonderlijke’ manier kwam een project op het pad van Stichting OZO. Tijdens een bezoek aan ds. Kacsó Gezá in het plaatsje Bátyú vertelde de predikantsvrouw Kacsó Dorá over haar werk onder de arme kinderen in hun dorp. Door allerlei oorzaken leeft een aantal kinderen van het dorp in grote armoede. Drie keer per week na schooltijd worden deze kinderen in een ruimte bij de pastorie opgevangen. Zowel zijzelf als hun kleren worden dan gewassen en natuurlijk krijgen ze ook een warme maaltijd voorgezet. De kinderen hebben geen gezonde thuissituatie als gevolg van grote armoede door het afwezig zijn van één van de ouders of ouders die als gevolg van verslaving niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen. Een aantal kinderen heeft geen eigen bed en slaapt thuis in een kartonnen doos. Sommigen worden opgevoed door oudere broertjes of zusjes. Soms is er sprake van huiselijk geweld en zijn er vermoedens van misbruik.
Mevrouw Kascó heeft samen met een aantal gemeenteleden de ruimte bij de pastorie geschikt gemaakt voor de opvang van deze kinderen. Ze vertelde de mensen van OZO iets over de nood in het dorp en over de beperkte financiën van de kerk om in die nood te voorzien. Ze vroeg of Stichting OZO een structurele financiële bijdrage zou kunnen leveren, zodat het werk door kan gaan.

Na overleg heeft het bestuur van Stichting OZO besloten om ‘Hulp aan de kinderen van Bátyú’ als project aan te merken en hier geld voor in te gaan zamelen. Het predikantenechtpaar werd tijdens het werkbezoek al voorzien van gebreide dekens en kleding voor de kinderen. Stichting OZO vindt het ‘leiding’ dat dit hulpproject tijdens het bezoek op hun weg is gekomen en men hoopt in de komende tijd veel aandacht en hulp te besteden aan deze kinderhulp in Bátyú.

Meer informatie is te vinden op de website: www.stichting-ozo.nl

Stichting OZO

De Stichting OZO (Onderlinge Zorg Oekraïne) verricht al meer dan twintig jaar hulpverleningswerk onder het Hongaars sprekende deel van Oekraïne in de West Karpaten; het gebied dat net over de grens met Hongarije ligt. Een vriendengroep die actief was in het verzorgen van hulpverleningstransporten naar Oost-Europa, kreeg in het jaar 2000 het idee om meer structurele hulp te gaan bieden aan de allerarmsten rondom het dorp Nagydobrony in de West Karpaten. Met behulp van vaste contactpersonen en medewerkers ter plaatse kon een netwerk worden opgezet van waaruit steeds meer structurele hulp kon worden verleend. Uiteindelijk mondde de inzet van dit netwerk uit tot de bouw van het verzorgingshuis Rehoboth in Nagydobrony. In de daaropvolgende jaren is dit verzorgingshuis, met dertig bewoners, het centrum geworden van het hulpverleningswerk van Stichting OZO. Het bestuur van Stichting OZO op Goeree-Overflakkee, heeft naast het personeel van verzorgingshuis Rehoboth, ook twee directieleden ter plaatse in dienst. Vanuit Rehoboth worden de volgende projecten gecoördineerd: het verlenen van hulp aan de allerarmsten in de regio, het bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van scholen, hulp aan gezondheidsinstellingen, brandweerteams, verspreiding van Bijbelse lectuur en het boerderijproject.

Door Adri van der Laan

Uit de krant