Martin de Berg voor 'zijn' AH-supermarkt in Ouddorp (Foto: Wim van Vossen).
Martin de Berg voor 'zijn' AH-supermarkt in Ouddorp (Foto: Wim van Vossen).

Albert Heijn Ouddorp krijgt in januari nieuwe eigenaar

Algemeen 7.177 keer gelezen

OUDDORP - Het begon allemaal in 2006 toen Martin de Berg de AH-winkel aan de Molenblok overnam van de vorige eigenaar. Zeven jaar later, in 2013, zette de energieke ondernemer - passend in de toenmalige projectontwikkeling van Dorpstienden - de vervolgstap met een imposant nieuwbouwproject op die locatie. Zijn vader sloeg de eerste paal en op 29 maart 2014 was er de feestelijke ‘steenlegging’ door de dochters Emma en Susan. Al vanaf de opening bleek, door goed gedeeld supermarktmanagement, inzet van trouwe medewerkers en een sterke vaste klantenkring, dat Albert Heijn Ouddorp (De Berg) een stevige consumentenpositie wist in te nemen en verdere groei kon realiseren. 

Door Jaap Ruizeveld

Toch komen er over drie dagen, bij de start van het nieuwe jaar 2022, flinke veranderingen. Albert Heijn Ouddorp krijgt een nieuwe eigenaar. Martin de Berg (55) treedt na bijna 16 jaar als eigenaar terug. Ondernemers van Ten Have Groep (franchise AH) nemen deze positie over. Martin, met uiteraard support van zijn vrouw Anita, blijven Ouddorp overigens trouw met hun Gall & Gall-winkel en Jouw Marktkraam. Supermarktmanager Matthias van Estrik gaat verder op zijn post in de AH-vestiging en dat geldt ook voor Peter Grinwis als bedrijfsmanager in de locatie Jouw Marktkraam aan de Molenblok. 

Geen werkgever meer

Op de valreep van het jaar een kort gesprek met de scheidende AH-eigenaar Ouddorp, Martin de Berg. Een ambitieus ondernemer die zijn inzet nu ook gaat richten op detailhandel op ons eiland. Concreet wordt dit nog nader ingevuld. Ontwikkelingen in een periode waarin op diverse terreinen in de supermarktbranche veranderingen zich aankondigen. Dan is er daar ook nog een al jaren slepende procedure bij de Rechtbank Rotterdam, aangespannen door AH De Berg samen met Jumbo Sperling tegen de geplande komst van het Aldi-concern naar de badplaats. “Kijk, ik zal heus regelmatig in de AH-supermarkt lopen. Maar het is dan anders. Je kent al jaren je trouwe medewerkers (110 vrouwen en mannen met verschillende arbeidsovereenkomsten), maar je bent dan niet meer hun werkgever. Dat alles is toch emotioneel. Het voelt onwennig. Ik weet zeker dat ik het ga missen”, zegt Martin de Berg. Zeker ook de vaste lokale klantenkring en in het zomerseizoen de vele toeristen. 

Veranderingen

Al vanaf 1999 is hij ondernemend in Ouddorp actief. De Berg begon toen met zijn eigen Gall & Gall-winkel. Van 2006 tot 2016 stuurde hij daarnaast samen met Peter Grinwis de AH-vestiging aan. Zoals gemeld eerst op de Molenblok en daarna aan de Dorpstienden. Vanaf 2016 deelde hij het management met Matthias van Estrik. Bij Jouw Marktkraam ging Peter Grinwis als bedrijfsmanager aan de slag. “Gezamenlijk, en ik noem nog eens graag alle medewerkers, hebben wij de AH-supermarkt naar een hoog niveau getild, daarbij ook nieuwe dienstverleningsvormen introducerend. Van het bezorgen van online bestelde boodschappen tot het inrichten van een Pick Up in Store en een (Hup) Pick Up Point, waar klanten op hun eigen tijd de boodschappen kunnen ophalen.” 

Betrokkenheid

De Berg vervolgt: “Als je zoveel jaren samenwerkt, koester je de positieve resultaten en denk je dankbaar aan de hoogtepunten in de vele succesvol georganiseerde acties. Twee voorbeelden daarvan: het ophangen van gevulde tasjes aan huisdeuren. We gingen er in de nacht op uit om dit mogelijk te maken. Een verrassing voor de bewoners die zeer in de smaak viel. En dat gold ook bij het uitdelen van kleine portemonnees met waardebonnen. Echt een megasucces. Eenieder heeft door de jaren heen aangetoond een hart voor het bedrijf te hebben. Dat kwam onder meer tot uiting toen er in een nacht wateroverlast was in de vestiging door een gesprongen leiding. In no-time stond de vaste kern in de supermarkt om de overlast aan te pakken. Dat tekent betrokkenheid”, besluit de scheidend AH-eigenaar. 

Uit de krant