Logo eilandennieuws.nl
<p>Berend Jan Bruggeman en Meis Broeders, Beleidsadviseur Maatschappelijke Zaken (Foto: Klazina de Bakker).</p>

Berend Jan Bruggeman en Meis Broeders, Beleidsadviseur Maatschappelijke Zaken (Foto: Klazina de Bakker).

Youth for Christ-bus: warme en veilige plek voor jongeren

OUDE-TONGE - Youth for Christ wil jongeren op Goeree-Overflakkee een warme plek bieden, waar ze gehoord, gezien en geliefd worden. Een prachtig middel daarvoor is de Youth for Christ-bus, een mobiele ontmoetingsplek die op vaste momenten in de dorpen op het eiland zal staan, te beginnen met Dirksland en Stellendam. Afgelopen zaterdag werd deze bus in de stalling te Oude-Tonge officieel geopend. Een feestelijk moment.

Tekst en foto: Klazina de Bakker

Sjoerd Bronsema, coördinator vrijwilligersinitiatieven bij Youth for Christ, heeft Goeree-Overflakkee leren kennen als een ‘supermooi eiland dat hard gaat voor jongeren’, zo zei hij in zijn openingsspeech. Bronsema benadrukte de noodzaak om jongeren te bereiken. “Youth for Christ wil hulp en hoop bieden, gedreven door Gods liefde. Iedere jongere verdient een kans om over Jezus te horen, want jongeren die Jezus kennen, staan anders in het leven en maken andere keuzes. In Nederland gaat nog slechts 11 procent van de jongeren naar de kerk. Vaak is er sprake van gebroken gezinnen. Dat heeft een enorme impact.” Bronsema noemde het heel bijzonder, hoe ieder zijn steentje bijdraagt om jongeren op het eiland een hoopvolle toekomst te geven. Als cadeau overhandigde hij de stuurgroep van Youth for Christ GO een frisbeespel, een welkome aanvulling op de activiteiten die de bus al te bieden heeft.

Namens de stuurgroep van YFC GO sprak teamleider Laurens Blonk tijdens de officiële opening van de Youth for Christ-bus, afgelopen zaterdag in Oude-Tonge. Hij legde uit waarom er juist voor een mobiele ontmoetingsplek is gekozen. “De dorpen op het eiland liggen best een stukje uit elkaar, zeker op de fiets. Daarom komen wij naar de jongeren toe en werken we met medewerkers vanuit de dorpen zelf. Zij kennen de jongeren vanuit het dagelijks leven en komen hen bijvoorbeeld ook gewoon in de winkel tegen. Zo kunnen er relaties worden opgebouwd.”
Blonk bedankte allen die op wat voor manier dan ook betrokken zijn bij de bus: chauffeurs, medewerkers die in gesprek gaan met de jongeren of praktische hulp bieden, maar ook de bedrijven die de bus hebben gesponsord en zorgen voor stalling en een volle tank. En, niet te vergeten, de vorige eigenaren van de bus, die het vervoermiddel voor een schappelijke prijs van de hand deden. Daarnaast waren er woorden van dank voor de gemeente Goeree-Overflakkee en Stichting Diacones Francine van der Meer. Laatstgenoemde heeft YFC GO een fonds toegekend, dat het mogelijk maakt om het jongerenwerk duurzaam vorm te geven.

Verwonderd

De mobiele ontmoetingsplek is sinds begin oktober al op twee plaatsen in gebruik: op dinsdagavond in Dirksland en op donderdagavond in Stellendam. Twee medewerkers uit die plaatsen vertelden over hun ervaringen. “De bus is een warme, gemoedelijke plek, waar jongeren zich gezien voelen. Ze zijn verwonderd dat we hun naam nog weten als ze een volgende keer weer komen. We vinden het heel bijzonder hoe God alles heeft geleid en Hij zal ons ook verder leiden, dat zien we terug in de praktijk.” Het is de bedoeling dat de bus op vaste momenten in alle dorpen van het eiland komt te staan, waarbij Middelharnis en Oude-Tonge als eerste aan de beurt zijn. Voor alle dorpen worden nog medewerkers gezocht.

Met elkaar

Wethouder Berend Jan Bruggeman feliciteerde de stuurgroep met de start van het werk op Goeree-Overflakkee. “De gemeente is blij met ieder initiatief voor jongeren. Er is op Goeree-Overflakkee echt wel wat aan de hand. De gemeenteraad heeft vorige maand besloten om voor minstens tien jaar deel te nemen aan het IJslandse preventiemodel, dat een gezonde leefstijl onder jongeren bevordert. Maar de gemeente kan dit niet alleen, we moeten het met elkaar doen. Het stimuleren van de gemeenschapszin zal ook terugkomen in de visie op sociaal domein, die volgende maand zal worden opgesteld.”
De wethouder wenste de medewerkers die de contacten met de jongeren leggen veel sterkte toe. “Het winnen van vertrouwen vraagt een lange adem en is zeker niet gemakkelijk.” Namens de gemeente Goeree-Overflakkee overhandigde hij een houten bord in de vorm van het eiland, waarop alle dorpen staan aangegeven. “Het is misschien leuk om een spijkertje te slaan op de plaatsen waar jullie actief zijn.” Toen was het tijd voor het officiële moment. Samen met Meis Broeders, beleidsadviseur maatschappelijke zaken, knipte wethouder Bruggeman het lintje door. De Youth for Christ-bus is geopend.

Meer informatie is te vinden op https://goeree-overflakkee.yfc.nl.

Meer berichten