Afbeelding

Emmauskerk straalt weer na opknapbeurt

Algemeen 210 keer gelezen

MIDDELHARNIS - De Emmauskerk heeft een opknapbeurt gekregen. Het gebouw is niet alleen schoongemaakt met een hogedruk-bewerking, maar het is ook opnieuw in de verf gezet en hier en daar gerestyled.

Het college van kerkrentmeesters o.l.v. Jan Maliepaard, heeft daartoe niet alleen een bedrijf ingeschakeld, maar ook vrijwilligers. Het tentvormige gebouw dat herinnert aan de tent van de samenkomst (tabernakel) staat nu weer te stralen. En als je weet dat de kerkzaal 8-hoekig is dan weet je dat dat niet voor niets is. 8 is immers het getal van het nieuwe begin. Wat vooral opvalt van veraf is het front bij de ingang van de kerk. Rechts en links van de deuren van de Emmauskerk prijken nu op de ramen twee afbeeldingen, die vrijdag 19 november zijn aangebracht. Ter rechterzijde is het logo van de Protestantse Kerk in Nederland te zien. Ter linkerzijde prijkt de beroemdste icoon ter wereld: de icoon van Rublev uit 1410.

“Rublev was een Russisch kunstenaar uit de 15e eeuw. In de icoon kun je de drie mannen/engelen zien die bij aartsvader Abraham op bezoek komen (Genesis 18). Je kan er ook de Emmaüsgangers in ontwaren die met Jezus aan tafel zitten. Maar Rublev heeft vooral de goddelijke drie-eenheid weer willen geven. Er zit heel veel symboliek in deze icoon. Zoveel dat er hele boeken over zijn geschreven. Op de icoon zitten de Vader, de Zoon en de Heilige Geest aan een tafel. Daarop staat een kelk met wijn die bij het avondmaal wordt gebruikt. Let op: de kring van de Vader, de Zoon en de Geest is niet helemaal gesloten. De cirkel is open naar voren. Staat er nog iemand op? Jazeker! Waar dan? En wie is dat dan? Antwoord: het zijn u/jij en ik! Een icoon heeft namelijk het zg ‘verdwijnpunt’ niet in de afbeelding, maar bij de kijker zodat de icoon naar u/jou toe komt! Sommigen zeggen dat Rublev in deze icoon dat sterk heeft benadrukt door een (verloren gegaan) spiegeltje te plaatsen op het tafelkleed dat naar beneden hangt ! Je ziet zo jezelf aan tafel met de goddelijke Drie-Eenheid en wordt als het ware uitgenodigd binnen te treden en mee te doen aan de liefdes-relatie die er is tussen de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Prachtig dus om dat te zien voordat je de Emmauskerk binnentreedt. Samen met het ‘Chi-Rho’ teken (eerste twee Griekse letters van Christus) boven op het dak van de kerk is het duidelijk waar de Emmauskerk voor staat: Een gemeente die de liefde van de Drie Enige God viert!”, aldus de uitleg van ds. L.J. Lingen.

Er wordt nog steeds gewerkt in en aan het gebouw. Binnen is alles up to date als het gaat uitzendingen met beeld in geluid. En over niet al te lange tijd hoopt men de kerk zodanig te ventileren dat iedereen zich daar veilig voelt en de lofzang gaande kan worden gehouden. Men is dankbaar dat dat mogelijk blijft.

Afbeelding

Uit de krant