Logo eilandennieuws.nl

Goeree-Overflakkee kleurt Oranje

GOEREE-OVERFLAKKEE Vorige week dinsdag verzorgde burgemeester Ada Grooteboer de aftrap van de (internationale) campagne Orange the World, georganiseerd door de Soroptimistenclub Goeree-Overflakkee. 

Tijdens deze campagne wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. De burgemeester spoot met oranje graffiti een afbeelding op straat bij het gemeentehuis in Middelharnis. Deze afbeeldingen zijn ook op andere drukke locaties te vinden. Een andere actie van Soroptimisten vond ook vorige week plaats. Het was de oplettende voorbijganger wellicht al opgevallen, maar verschillende standbeelden op het eiland dragen momenteel een oranje sjaal. “De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes”, licht Marie Antoinette Westra van Soroptimistclub GO toe. Ze somt de harde cijfers op: “In Nederland krijgt 45 procent van de vrouwen met geweld te maken, 84 procent is wel eens seksueel geïntimideerd op straat en 40 procent op het werk. 48 procent van de meisjes heeft vóór haar achttiende verjaardag een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld meegemaakt. In Nederland sterft er elke 10 dagen een vrouw als gevolg van huiselijk geweld.”

Als je slachtoffer van fysiek, seksueel of psychisch geweld bent, of van straatintimidatie, maak dan altijd melding bij de politie, luidt de oproep van Westra. “Je kunt zelf kiezen of je er een aangifte van wilt maken of het bij een melding wilt houden. Een melding is heel belangrijk om de omvang van het probleem duidelijk te maken, en om ervoor te helpen zorgen dat het andere vrouwen niet overkomt. Organisaties als Centrum Seksueel Geweld (0800-0188, ook chatten) en Slachtofferhulp (0900-0101) kunnen je hierbij helpen. Een melding van huiselijk geweld kan gedaan worden bij Veilig Thuis via tel. 0800-2000. Op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl zijn veel meldpunten in Nederland samengebracht in een overzicht, zodat je gemakkelijker hulp kunt vinden.”

Meer berichten