Logo eilandennieuws.nl
<p>(Foto: Wim van Vossen).</p>

(Foto: Wim van Vossen).

“45 procent van Nederlandse vrouwen krijgt te maken met geweld”

GOEREE-OVERFLAKKEE - Als aftrap van de (internationale) campagne Orange the World, waarbij aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen, spoot burgemeester Ada Grootenboer afgelopen dinsdag met oranje graffiti een afbeelding op straat bij het gemeentehuis in Middelharnis. Deze afbeeldingen zijn ook op andere drukke locaties te vinden. Verder dragen verschillende standbeelden op het eiland deze dagen een oranje sjaal. De actie Orange the World op het eiland wordt georganiseerd door de Soroptimistenclub Goeree-Overflakkee.

“Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld”, aldus de Soroptimistenclub in een toelichting. “In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen, is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen.”

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman onderstreepte dinsdag het belang van Orange the World. “Geweld tegen vrouwen is niet acceptabel. Nergens. Niet op straat, niet op het werk, niet thuis. We vinden het als gemeente belangrijk dat vrouwen zich hier, zich overal, veilig voelen. Het thema van dit jaar is preventie: iedereen kan helpen om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Zowel vrouwen als mannen. Help om het taboe te doorbreken. Help als je iets ziet gebeuren. Help om Goeree-Overflakkee een veilige plaats te laten zijn voor vrouwen, meisjes, voor iedereen. Word onderdeel van de oplossing! Ik ben medestander. Jij ook?”

In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. “Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken”, aldus de Soroptimistenclub in een toelichting.

“Tijdens de Orange the World campagne willen we iedereen uitnodigen om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij/zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.”

Wat als je zelf slachtoffer bent?

Soroptimistclub Goeree-Overflakkee organiseert de campagne dus op ons eiland. Clubpresidente Marie Antoinette Westra vertelt: “Soroptimisten komen wereldwijd op voor de belangen van vrouwen en meisjes en daarom vinden we het belangrijk om deze campagne te ondersteunen. Als je slachtoffer van fysiek, seksueel of psychisch geweld bent, of van straatintimidatie, maak dan altijd melding bij de politie. Je kunt zelf kiezen of je er een aangifte van wilt maken of het bij een melding wilt houden. Een melding is heel belangrijk om de omvang van het probleem duidelijk te maken, en om ervoor te helpen zorgen dat het andere vrouwen niet overkomt. Organisaties als Centrum Seksueel Geweld (0800-0188, ook chatten) en Slachtofferhulp (0900-0101) kunnen je hierbij helpen. Een melding van huiselijk geweld kan gedaan worden bij Veilig Thuis via tel. 0800-2000. Op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl zijn veel meldpunten in Nederland samengebracht in een overzicht, zodat je gemakkelijker hulp kunt vinden.”

 Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De campagne eindigt op 10 december.

Meer berichten