De winnende taart van Christa Visser-den Rooijen.
De winnende taart van Christa Visser-den Rooijen.

Uitslag Flakkees Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken ‘Dit zijn de ‘koekebakkers van ut jaer’!’

Algemeen 599 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Dinsdag 9 en woensdag 10 november vond het eerste ‘Flakkees Wereldkampioenschap Kruukplaetjes’ bakken plaats, georganiseerd door Streekmuseum GO in Sommelsdijk. Een wedstrijd waarin bepaald werd wie het allerlekkerste en origineelste kruukplaetje van het hele eiland bakt. En wie de bedenker is van het meest spraakmakende recept met de authentieke kruukplaetjessmaak. 

Door Klazina de Bakker

Dat het kruukplaetje onverminderd populair is op het eiland, blijkt wel uit de 51 inzendingen die vorige week bij het Streekmuseum binnenkwamen. Deze culinaire hoogstandjes werden donderdag 11 november, tijdens de Flakkeese avond in het Prieel van sportcomplex De Staver, nauwgezet beoordeeld op smaak, uiterlijk en presentatie. De deskundige jury bestond uit Meester Boulanger en oud-Flakkeeënaar Peter Bienefelt, eigenaar van Soof Catering Jeannette Kastelein en oud-burgemeester en voormalig voorzitter van de culturele raad Greet de Kooning-Hommes. Zij trokken zich terug in één van de zalen om te bepalen welke kruukplaetjes in de prijzen zouden vallen. Een flinke klus, maar voor de jury geen enkel probleem. “Het is vooral een avondje lekker proeven.”

Originele inzendingen

Het kampioenschap telde drie verschillende rondes: kruukplaetjes volgens het aangeleverde recept, kruukplaetjes ‘mit je eige reut’ en kruukplaetjes ‘doe mar un end’. Bij de laatste twee rondes kregen deelnemers de vrije hand om te spelen met allerlei smaken en ingrediënten. Dat zorgde voor originele inzendingen, zoals kruukplaetjes met smakelijke toevoegingen, taarten, cakes en zelfs een heuse kruukplaetjesvla. Het kostte de jury behoorlijk wat tijd om alle baksels en andere lekkernijen te proeven en te beoordelen. Aan het einde van de avond betraden ze het podium voor de uitslag van de wedstrijd. Of ze niet misselijk waren, vroeg presentator Bertrand van den Boogert. Peter Bienefelt lachte. “Dat niet, maar ik denk niet dat we de rest van de avond nog veel zoetigheid eten.” Bij de beoordeling van de koekjes een lekkernijen telde de smaak van het product drie keer, het uiterlijk twee keer en de presentatie één keer.

Drie rondes, negen winnaars

In de eerste ronde, het kruukplaetje volgens traditioneel recept, won Wilco van der Welle de eerste prijs. De tweede en derde prijs waren voor Anneke Koert en Sabina de Boet. De tweede ronde, het kruukplaetje ‘mit je eige reut’, won Jeanine Nederveen. De jury was vol lof over haar kruukplaetjes met sukade en sinaasappelsnippers. Op de tweede en derde plaats kwamen Joanne Huige en Rien van Nimwegen. In de ronde kruukplaetjes ‘doe mar een end’ ging Christa Visser-den Rooijen er met de eerste prijs vandoor. Zij maakte een heerlijke kruukplaetjestaart, die er ook nog eens prachtig uitzag. Ineke Goedhart gooide hoge ogen met haar kruukplaetjesvla (”de stukjes erin zijn geen klonters, maar stukjes kruukplaet”) en won daarmee de tweede prijs. Op de derde plaats eindigde Dennis Orgers.

Cultureel erfgoed

Natuurlijk had de jury nog genoeg kruukplaetjes overgelaten, zodat de bezoekers na afloop van de Flakkeese avond konden meegenieten van het vele lekkers. Het eerste ‘Flakkees Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken’ is een groot succes geworden. Een wedstrijd, die als het aan de organisatoren ligt, zeker een vervolg gaat krijgen. Omdat het kruukplaetje zoveel meer is dan een traditioneel koekje. Het is een stukje cultureel erfgoed, dat niet verloren mag gaan en dat door deze wedstrijd weer eens goed in de spotlights is gezet. 

Uit de krant