Van links naar rechts Hanna van Kempen, moeder Nicole van Kempen-Jordaan en oma Laura Jordaan (Foto: Klazina de Bakker).
Van links naar rechts Hanna van Kempen, moeder Nicole van Kempen-Jordaan en oma Laura Jordaan (Foto: Klazina de Bakker).

Streekmuseum brengt uniek kleurboek van Goeree-Overflakkee uit “Hoe tof is het om zelf het ‘Laantje van Middelharnis’ in te kunnen kleuren!”

Algemeen 299 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Wie Goeree-Overflakkee nog meer kleur wil geven, krijgt daarvoor nu de perfecte kans. Streekmuseum GO brengt namelijk een uniek Flakkees kleurboek uit, dat in totaal 22 kleurplaten bevat. Daarop staan de eilandelijke dorpen en buurtschappen afgebeeld, maar er zijn ook platen van bekende plekken op het eiland: de visbank in Herkingen, de flamingo’s bij Battenoord en natuurlijk de Kerkstraat in Sommelsdijk, waar het museum gevestigd is.

Door Klazina de Bakker

Het idee van een kleurboek van Goeree-Overflakkee ontstond toen Bertrand van den Boogert, vrijwilliger bij het Streekmuseum, op social media een soortgelijk boek van Schouwen-Duiveland tegenkwam. “Ik was meteen enthousiast en dacht: wat ze in Zeeland kunnen, kunnen wij ook!” Samen met medevrijwilliger Gerdie Schellevis verzamelde Van den Boogert afbeeldingen van bekende en herkenbare locaties op Goeree-Overflakkee. Met behulp van een fotobewerkingsprogramma werd er voorzichtig een begin gemaakt. Toch was het ontwerpen ingewikkelder dan ze dachten. “We kwamen er al snel achter dat het maken van zo’n kleurboek echt vakwerk is”, vertelt Gerdie Schellevis. “Daarom zochten we contact met de ontwerpster van het Schouwse kleurboek, Evelyn Pokorni , en vroegen haar of zij ook het kleurboek van Goeree-Overflakkee wilde maken. En dat wilde ze gelukkig heel graag doen.”

Kunstwerk

Voor het maken van de kleurplaten had de ontwerpster goede foto’s nodig. “Dat viel nog niet mee”, zegt Van den Boogert. “Een mooie foto is nog niet meteen geschikt om een kleurplaat van te maken. Het was best een puzzel om de juiste foto’s te vinden, maar met hulp van ons netwerk van het museum kwamen we een heel eind. Verder hebben we nog een aantal foto’s speciaal voor het kleurboek laten maken. Zo zijn we op 22 kleurplaten uitgekomen.” Na twee maanden was het kleurboek klaar. Van den Boogert en Schellevis zijn erg blij met het resultaat. “Het is echt een kunstwerk geworden”, zegt Schellevis. “Je kunt aan alles zien dat het gemaakt is door een professionele kunstenaar.”

Herkenbaar

Het kleurboek van Goeree-Overflakkee is geschikt voor jong en oud. “Kleuren wordt door veel mensen als een ontspannende bezigheid ervaren”, weet Schellevis. “Zeker nu we door corona weer meer thuiszitten, is het heerlijk om daarmee bezig te zijn. Maar ook als je niet van kleuren houdt, is het boek een aanrader. Het is prachtig om keer op keer doorheen te bladeren.” De kleurplaten spreken volgens Van den Boogert vooral aan door de herkenbare locaties die zijn afgebeeld. “Je ziet in één oogopslag waar je bent. Het boek laat de trots van het eiland zien. Wat ik heel leuk vind, is dat het ‘Laantje van Middelharnis’ er ook in staat. Hoe tof is het om dat zelf in te kunnen kleuren!”

Perfect cadeau

Het Flakkeese kleurboek is niet alleen leuk om zelf te hebben, maar zeker ook om weg te geven. “Het is een exclusief cadeau voor de komende feestdagen”, zegt Schellevis. “Zo kunnen we samen Goeree-Overflakkee nog meer kleur te geven tijdens de koude wintermaanden. Gewoon lekker thuis én geheel coronaproof. Beter kan niet, toch?”

Dat het kleurboek geschikt is voor alle leeftijden bewijzen oma Laura Jordaan, moeder Nicole van Kempen-Jordaan en Hanna van Kempen. “Kleuren is leuk”, vinden ze alle drie. “En het kleurboek is echt heel mooi gemaakt.” Hanna heeft het Blaeuwe Huus in Ouddorp en het Kerkstraatje in Sommelsdijk al af. Ze buigt zich nu ijverig over de Melissantse pagina. Want er valt nog veel meer te kleuren op Goeree-Overflakkee.

Het kleurboek is voor 11,95 euro te koop in de museumwinkel en te bestellen via www.streekmuseum.nl.

Uit de krant