Afbeelding

Flakkeese avond laat aanwezigen cultuur proeven en ‘vrom kieke’

Algemeen 464 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Wie de smaak van Flakkee wilde proeven, zat goed op de Flakkeese avond die vorige week in het Prieel van De Staver werd gehouden. Deze donderdagavond stond geheel in het teken van het Flakkeese culturele erfgoed en werd georganiseerd door Streekmuseum GO. Natuurlijk konden traditionele baksels als arretjescake en schoenlapperstaart bij de koffie niet ontbreken. Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst was de presentatie van ‘Vrom Kieke’, het nieuwe boek van schrijver Joost Drenthe, dat vol staat met Flakkeese recepten, sappige anekdotes en spookverhalen van het eiland.

Door Klazina de Bakker

Zoals het belangrijke bijeenkomsten betaamt, wordt de avond geopend met het uit volle borst zingen van het Flakkeese volkslied, begeleid door het draaiorgel ‘De kleine Victoria’. Presentator Bertrand van den Boogert wil vervolgens weten wie van de 150 aanwezigen het Flakkeese dialect niet kan verstaan. Dat zijn er gelukkig maar twee. Zij moeten de vertaling volgens Van den Boogert dan maar vragen aan “degene die neffen hun zit, dan komt het wel goed”. Kortom, de avond kan beginnen.

‘Vrom kieke’

Schrijver Joost Drenthe, die niet meer op het eiland woont maar nog in hart en nieren een Flakkeeënaar is, betreedt het podium. Hij noemt zichzelf een ‘Middeldieker’ en bewijst daarmee dat de grens tussen Middelharnis en Sommelsdijk echt niet zo strikt is als hij soms kan lijken. Drenthe vertelt dat hij al vanaf zijn zestiende jaar Flakkeese woorden, uitdrukkingen en bijzonderheden opschrijft. “Een leuk uutdruksel is bijvoorbeeld: al zou ’n un hernia hoa, zou ’n nog un cente opraepe.” Eerder verscheen van zijn hand al ‘Je zou de lepel d’r achteran slikke’, met Flakkeese recepten en anekdotes. Zijn nieuwe boek ‘Vrom Kieke’ is een reis terug in de tijd, langs de dorpen, typische Flakkeese woorden, tradities en eetgewoonten op het eiland. Het is een prachtig bladerboek van 196 bladzijden, met vele kleurenfoto’s. De tekst is half in het Nederlands en half in het Flakkees. Daarom is het boek volgens Drenthe “oak zeker geschikt voor overkangters”. Hij schreef het boek in samenwerking met Cora de Boed, voormalig redacteur van ‘Ons Eiland’. Zij leest deze avond één van haar waargebeurde verhalen voor.

Trots op Goeree-Overflakkee

Het eerste exemplaar van ‘Vrom Kieke’ wordt overhandigd aan wethouder Berend-Jan Bruggeman. Daarvoor moet hij eerst wel de betekenis van een aantal typisch Flakkeese uitdrukkingen raden. De wethouder vindt het erg mooi, zo’n hele zaal vol enthousiaste eilanders. “Soms wordt er wel eens gemopperd, maar we mogen trots zijn op ons mooie Goeree-Overflakkee.” De opbrengst van het boek gaat naar twee goede doelen. Het eerste is een pakket lesbrieven voor het basisonderwijs, bedoeld om de Flakkeese cultuur en het dialect ook onder de jongere generaties levend te houden. Het tweede doel is een fonds, waarmee kinderfeestjes in het Streekmuseum worden georganiseerd voor kinderen die het thuis niet zo breed hebben. Hier dragen ook Ladies Circle en De Ronde Tafel Goeree-Overflakkee hun steentje aan bij.

Van mussenklem tot klederdracht

De avond staat bol van de Flakkeese cultuur: Joost Drenthe, naast auteur ook getalenteerd liedjesschrijver, vermaakt en ontroert het publiek met liedteksten die uit het leven gegrepen zijn. Daarnaast presenteert hij het Flakkeese Alfabet, in de stijl van Rie Cramer en toont hij een aansprekende serie foto’s van vroeger die, zeker bij de oudere generatie, veel herkenning oproepen. Dat gebeurt ook bij de voorwerpenronde ‘Wastatnoeweer?’ onder leiding van Bertrand van den Boogert. Daarbij worden bijzondere gebruiksvoorwerpen getoond, zoals een mussenklem en een ‘kousendokter’, waarmee ladders konden worden opgehaald. Adrie Stolk, die al eerder het draaiorgel liet spelen, vertelt over accordeonist en arrangementenmaker Gerard Razenberg, die binnen drie dagen een winnend songfestivalnummer wist om te zetten in wervelende draaiorgelmuziek. Ook de dames van Ensemble Eeuwkant zijn aanwezig. Zij showen de Flakkeese klederdracht van keuvel tot aan lange onderbroek. De avond wordt afgesloten met de uitslag van het ‘Flakkees Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken’, waarvan elders in deze krant uitgebreider verslag wordt gedaan. De bezoekers hebben genoten. Eén van hen verwoordt die waardering op typisch Flakkeese wijze: “Het was buutengeweun!”

Uit de krant