Afbeelding
Ingezonden Mededeling

Spoor gezondheidsrisico’s bij werknemers vroeg op met een PMO

Algemeen Zakelijk nieuws 363 keer gelezen

Ziekteverzuim kan een grote negatieve impact hebben op uw bedrijf. Al helemaal anno 2021 nu we middenin een pandemie zitten, komt langdurig ziekteverzuim vaker voor. Een corona besmetting kunt u natuurlijk in veel gevallen niet voorkomen, maar andere dingen die lang verzuim als gevolg kunnen hebben wellicht wel. Denk aan een burn-out bijvoorbeeld of wellicht een depressie. Het is essentieel om uw werknemers gelukkig, gezond en productief te houden. Hier kan een PMO, ofwel Preventief Medisch Onderzoek bij helpen. Maar wat is dit precies?

Preventief Medisch Onderzoek

Als werkgever bent u volgens de Arbowet verplicht om uw medewerkers periodiek een medisch onderzoek aan te bieden. In werkelijkheid gebeurd dit echter veel te weinig en dat is verrassend. Er zitten namelijk veel voordelen aan een PMO.

Wat zijn de voordelen van een PMO

Gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemers, welk bedrijf wilt dit nu niet? Helaas leven we niet in een perfecte wereld en soms kan het voorkomen dat uw medewerkers productiviteit verliezen of zelfs noodgedwongen langdurig moeten stoppen met werken. Door middel van een PMO kunt u dergelijke problemen bijtijds zien aankomen en in het beste geval erger voorkomen. Wat zijn de voordelen van een PMO? Wij hebben ze op een rijtje gezet:

  • Verzuim van werknemers voorkomen
  • Vitale en productieve werknemers op de werkvloer
  • U kunt eenvoudiger ‘beroepsziektes’ herkennen
  • Een positieve sfeer op de werkvloer
  • U voldoet aan de wetgeving als bedrijf

Verplicht voor de werknemer?

Het aanbieden van een PMO aan uw werknemer is dus verplicht. Maar is de werknemer ook verplicht om deel te nemen aan een PMO? Het antwoord is nee. Toch zullen de meeste werknemers hier wel mee akkoord gaan. Zoals we hierboven al schreven, zijn er veel voordelen van een PMO voor de werkgever. Maar ook voor de werknemer zijn er voordelen. Hij of zij weet na een PMO natuurlijk of zijn of haar lichaam in gezonde staat is. Ook op mentaal vlak kan het voor een werknemer voordelig zijn. Zo kan een burn-out voorkomen worden en hebben werknemers die periodiek een PMO ondergaan minder last van psychische problemen. 

Verschillende aanbieders vergelijken

Er zijn verschillende aanbieders die een PMO kunnen aanbieden. Welke aanbieder kunt u het beste kiezen? De aanbieders kunt u online met elkaar vergelijken om zo tot een doordachte keuze te komen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen op HR Navigator.nl

Uit de krant