George Tanis (rechts) en Bram Westdijk in schietlokaal Raak de Roos (Foto: Jaap Ruizeveld).
George Tanis (rechts) en Bram Westdijk in schietlokaal Raak de Roos (Foto: Jaap Ruizeveld).

Nederlandse kampioenen met historische wapens bij schietvereniging Raak de Roos in Ouddorp

Algemeen 933 keer gelezen

OUDDORP - Afgelopen oktobermaand namen leden van de Ouddorpse schietvereniging Raak de Roos (individueel en in teamverband) deel aan de sterk bezette landelijke schietwedstrijden in het Limburgse Horst, en de Flakkeese schutters deden het uitstekend. In de hoofdklasse werd George Tanis met zijn vuursteengeweer Nederlands kampioen bij de historische wapens. In de A-klasse behaalde Bram Westdijk ook de landstitel (historische wapens met voorlader) en daarbij ook nog een tweede plaats. Het succes was nog niet op, want naast individuele inzet presenteerde ook het team in zijn geheel uitstekend. Naast George en Bram waren dat Hans Hoek, Kees Groenendijk en Piet Groen. Met titels en medailles kon de lange terugreis naar Ouddorp natuurlijk niet meer stuk.

Door Jaap Ruizeveld

Reden genoeg om met Tanis en Westdijk te praten over hun succes, over hun hobby en, na een gastvrije ontvangst in de woning aan de Hoge Pad, ook het clubhuis met de schietbanen te bezoeken. Mogelijk gemaakt door Petra Westdijk (moeder van Bram), die vanuit haar algemene bestuursfunctie voor deze gelegenheid de toegangsdeur opende. Het clubhuis staat achter de in aanbouw zijnde nieuwe VRR-brandweerkazerne. Raak de Roos heeft 150 geregistreerde leden, in leeftijd variërend van 12 jaar tot ruim 70 jaar. Er wordt in diverse disciplines geoefend.

George Tanis (45) woont aan de Hoge Pad in Ouddorp en is visser/eigenaar van de kotter GO 5. Zijn schip ‘Ora et Labora’, (bid en werk) meert wekelijks af in de haven van IJmuiden. Gelet op de lengte van het schip en de diepgang is vast afmeren in Stellendam problematisch. Met een bemanning van 6 personen wordt op het 42 meter lange schip gevist op tong en schol. Een week op zee en alleen in het weekend thuis. Er rest dan, naast het gezinsleven, niet veel vrije tijd maar George weet toch op zaterdag en soms op een vrijdagavond ruimte te vinden om zijn hobby te kunnen uitoefenen. Als lid van de schietvereniging Raak de Roos bezoekt hij dan de 25 meterbanen in het clubgebouw aan de Molenweg. Daar beoefent hij - in training - zijn vaardigheden in de categorie historische wapens.

Eerder al succesvol

Het is overigens niet de eerste keer dat George Tanis (populair gesteld) met een spreekwoordelijk ‘schot in de roos’ de Nederlandse titel veroverde en de onderscheiding mee naar huis mocht nemen. Bram Westdijk (25), werkzaam bij Vibor bv in groen - en straatonderhoud, is al vanaf 12-jarige leeftijd betrokken bij de schietvereniging. Hij ging altijd mee of met George of met zijn moeder. “Ik ben er mee opgegroeid”, zegt hij. En - met een glimlach - over zijn succes bij de landelijke wedstrijden in Horst: “Nou daar doe je het toch voor’. Bram is ook actief in de discipline historische wapens met zijn geweer met achterlader.

Eerst touwtrekken

Op de vraag aan Tanis hoe hij bij de schietvereniging terechtkwam, zegt hij: “Mijn eerste hobby was touwtrekken. Op het eiland waren er destijds diverse ploegen en regelmatig was ik daarbij actief. Toen dat een beetje afliep, belandde ik via vrienden bij Raak de Roos, de Ouddorpse vereniging die door de dit jaar overleden Piet Jan Meijer zo succesvol was opgezet. Ik voelde toch competitiedrang en je zoekt na dat touwtrekken iets anders om in je vrije tijd een hobby te kunnen invullen. Niet alleen voor jezelf, maar ook sfeervol in onderlinge clubcompetitie. Omdat wij op de locatie Molenweg alleen 25 meterbanen hebben, ben je toch een beetje in het nadeel als je elders op 50 meterbanen moet schieten. Maar het behoeft succes niet in de weg te staan.”

Ten slotte geeft de landskampioen aan dat je niet zomaar met wapens om kan gaan. Zo zijn vuurwapenvergunningen vereist. Je moet tekenen voor je wapens. Er zijn regelmatig controles en elk jaar is er voor de schutters een zware screeningstest.

Uit de krant