Elizabeth Grinwis, geflankeerd door (oud-)werkgevers Ineke Vis en Ton Plooy (Foto: Mirjam Terhoeve).
Elizabeth Grinwis, geflankeerd door (oud-)werkgevers Ineke Vis en Ton Plooy (Foto: Mirjam Terhoeve).

Al 40 jaar met plezier naar het werk

Algemeen 2.515 keer gelezen

DIRKSLAND - “Een loyale werkneemster, die altijd bereid is wat extra te doen.” Mooie woorden van oprichter en voormalig CEO van tbp electronics, Ton Plooy, voor Elizabeth Grinwis, die afgelopen donderdag haar 40-jarig dienstjubileum vierde. Ook werd Elizabeth flink in het zonnetje gezet, met bloemen en cadeaus, door de huidige directie en de collega’s. Elizabeth nam het allemaal met grote dankbaarheid in ontvangst. “Voorlopig ga ik nog een paar jaartjes door”, laat ze weten, “maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik ga nog steeds iedere dag met heel veel plezier naar mijn werk.”

Door Mirjam Terhoeve

“Ik heb het nog steeds enorm naar mijn zin bij dit bedrijf, het voelt echt als familie”, vervolgt ze. “Ook al is het bedrijf sinds begin dit jaar onderdeel van de VDL groep. Waren we eerst met zo’n 130 collega’s, nu zijn dat er zo’n 15.000. Hier in Dirksland heerst er echter nog steeds veel saamhorigheid. Niet voor niets werken de meeste mensen hier al heel lang, dus we zijn min of meer met elkaar opgegroeid. Als jongelui zijn we gestart en hebben veel met elkaar meegemaakt door alle jaren heen. Mooie en minder mooie dingen. We leefden altijd met elkaar mee en dat is nog steeds zo.”

Kleurenblind

Na een zomervakantie in 1981 ging de toen 18-jarige Elizabeth Grinwis naar het Arbeidsbureau om te kijken of er een baantje in de buurt van Ouddorp was. “Ton Plooy zat toen met zijn bedrijf op het bedrijventerrein in Stellendam en hij had wat vacatures in de productie van printplaten”, herinnert ze zich. “Met knikkende knieën ben ik op gesprek gegaan. De eerste vraag die Ton stelde was: ‘Ben je kleurenblind?’ Nou, dat was ik niet, dus werd meteen aangenomen. De eerste twee maanden was het nog even wennen, maar daarna voelde ik me er helemaal thuis. In 1984 verhuisde het bedrijf naar de Vroonweg in Dirksland. En sinds 2006 is het bedrijf gevestigd in een prachtig pand op bedrijventerrein de Watertoren.”

Handwerk

Niet alleen de locatie, maar ook de werkzaamheden zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd. “Voorheen deed iedereen alle voorkomende werkzaamheden”, vertelt Elizabeth, “maar de hoofdtaak was componenten op een printplaat zetten. Dat gebeurde allemaal met de hand. We zaten aan grote tafels naast elkaar te werken, dus we hadden veel contact. Dat leverde wel eens wat strijd op, maar vooral ook saamhorigheid. Tegenwoordig is er veel geautomatiseerd. De printplaten zijn ook allang niet meer bestemd voor bijvoorbeeld cv-ketels, maar onder meer voor medische apparatuur. Zelf werk ik nu op de afdeling coating, samen met mijn fijne Iraanse collega Hamid, met wie ik een goede band heb opgebouwd. De andere collega’s zie ik in de pauze en natuurlijk ook bij alle speciale gelegenheden en bedrijfsfeestjes. Ton Plooy en Ineke Vis hebben wat dat laatste betreft altijd goed voor het personeel gezorgd.”

Stapje extra

Elizabeth is vol lof over deze (oud-)werkgevers. “Geweldige mensen, die veel voor het personeel hebben gedaan, zowel op het werk, maar zo nodig ook privé. Niks was ze te veel. Ze werkten zelf ook altijd heel hard mee. En weet je, dan doe je zelf ook graag een stapje extra, door bijvoorbeeld ‘s avonds of tijdens weekenden en feestdagen door te werken als dat nodig was. Ton heeft ook enorm zijn best gedaan om een partij te vinden voor de overname van het bedrijf, die net zo goed is voor het personeel als zijzelf waren. In VDL heeft hij die gevonden, daar zijn we hem heel dankbaar voor. Tot nog toe zijn we allemaal zeer tevreden. Wat dat betreft vind ik het helemaal niet erg om nog wat jaartjes door te gaan. Integendeel.”

Uit de krant