Sandra den Adel van Staatsbosbeheer en Daphne Teeling van het IVN (Foto: Mirjam Terhoeve).
Sandra den Adel van Staatsbosbeheer en Daphne Teeling van het IVN (Foto: Mirjam Terhoeve).

Aanleg onderwaterbos nu echt van start

Algemeen 685 keer gelezen

OUDDORP - Afgelopen vrijdagochtend mochten leerlingen van OBS Roxenisse en van scholen uit Burgh-Haamstede en Zierikzee aan de oevers van de Kabbelaarsbank bij het Grevelingenmeer de eerste hand te leggen aan het eerste onderwaterbos ter wereld. Het onderwaterbos, ofwel Tiny Sea Forest, is een initiatief van Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie en Rijkswaterstaat. In het onderwaterbos, wat vooral een educatief karakter heeft, wordt het Grevelingenmeer in het klein nagebootst.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Het Tiny Sea Forest is afgeleid van de Tiny Forests, bosjes ter grootte van een tennisbaan, die goed zijn voor de biodiversiteit, want er komen onder andere vogels en insecten op af. Ze dienen ook om basisschoolkinderen in de praktijk iets bij te brengen over de natuur. Het onderwaterbos is precies hetzelfde, maar dan onder water. Het idee komt van het IVN, waar ook Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat bij hebben aangehaakt. “Tiny Forests zijn enorm in opkomst als middel om de biodiversiteit en natuureducatie te stimuleren. Dit wordt het eerste Tiny Sea Forest. Een wereldprimeur voor de Grevelingen”, aldus Thijs Poortvliet van Rijkswaterstaat Zee en Delta.

“In deze regio is er vooral veel water, dus waarom niet de belevingswereld van kinderen prikkelen met onderwater natuur?” meende ook Daphne Teeling, regiodirecteur van het IVN. “Door kinderen nu al hierbij te betrekken hopen we dat de toekomstige generatie beleidsmakers verstandige keuzes kan maken. Dan ligt dit gebied er over pakweg 30 jaar nog steeds prachtig bij. Het is dus niet alleen investeren in dit gebied, maar ook in de toekomst ervan en dus moeten we de kinderen de natuur zoveel mogelijk laten beleven. Niet alleen vandaag, maar ook middels lessen op school of hier ter plaatse in het buitenlokaal, welke leerkrachten kunnen gebruiken om de kinderen te leren over het onderwaterleven, bodemdiertjes en planten en bomen. Het is een gezonde en inspirerende plek waar kinderen zowel fysiek als sociaal leren in en van de natuur. Het is een hele andere manier om de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen. Dat kan je niet leren uit een boekje.”

Sandra den Adel, Provinciehoofd van Staatsbosbeheer, de organisatie, die het gebied beheert, sloot zich bij de woorden aan. “Dit was een mooie samenwerking tussen drie partijen en het smaakt naar meer. Wellicht komen er meer van dit soort projecten in Nederland.”

De leerlingen van Roxenisse hadden al in eerder stadium mogen meedenken over hoe een onderwaterbos eruit zou moeten zien. Nu mochten ze erbij zijn bij de start van de aanleg. Het onderwaterbos wordt zo’n 400 vierkante meter groot. De kinderen hadden als taak om onderwaterslakjes, stenen, boomstronken en schelpen in het water te laten zakken. Op de stronken en stenen gaat van alles groeien wat als voedsel en schuilplaats dient voor de krabbetjes en andere onderwaterdieren, die er leven. In het voorjaar zal ook zeegras worden aangeplant en wordt er een steiger geplaatst, zodat met droge voeten of liggend op je buik, onder water gekeken kan worden hoe alles groeit en bloeit. Het water is maximaal anderhalve meter diep en meestal vrij helder. Zo krijg je een goed doorkijkje hoe de Grevelingen er in de toekomst uit kan zien: uniek en vol leven.

Het onderwaterbos is te vinden nabij Port Zélande. Volg hiervoor de borden Middelplaat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant