Logo eilandennieuws.nl
<p>Voorzitter Wil Meijer tussen Koop en Matty Klos (Foto: Mirjam Terhoeve).</p>

Voorzitter Wil Meijer tussen Koop en Matty Klos (Foto: Mirjam Terhoeve).

Koop en Matty Klos leggen vrijwilligerswerk neer

OUDE-TONGE - Ruim 22 jaar hebben Koop en Matty Klos zich ingezet voor de ouderen van Oude-Tonge. Kilo’s poters hebben ze gepoft en minstens zoveel spekjes gesneden en uitgebakken. Ze kookten mosselen, bakten pannenkoeken en draaiden ontelbare rondjes bingo. En dat alles om de ouderen van Oude-Tonge op een laagdrempelige en betaalbare manier een gezellige middag te bezorgen. Helaas laat de gezondheid van Koop het niet meer toe en heeft het echtpaar besloten om het vrijwilligerswerk neer te leggen. Afgelopen zomer nam het bestuur met weemoed afscheid van deze zeer gewaardeerde vrijwilligers.

Door Mirjam Terhoeve

“Het begon eigenlijk bij het kerstzangkoortje”, vertelt Matty. “Wij waren hier komen wonen en wilden graag mensen leren kennen. Bovendien zongen wij graag. Dus wij hadden ons aangemeld voor het koortje, dat tijdens de kerstmiddag zou zingen bij het ouderenwerk van de SWO (nu Stichting Zijn, red). Mariette Walter vroeg ons toen of wij zin hadden om koffie te schenken tijdens de maandelijkse middagen en zo is het balletje gaan rollen. Koop zag het in eerste instantie niet zo zitten, maar toen Jo Aanraad vroeg of hij haar functie in het bestuur wilde overnemen, is hij toch overstag gegaan.” “Het was een mooie uitdaging om op een laagdrempelige en betaalbare manier iets leuks te organiseren voor de ouderen”, beaamt hij. “Dat was ook de reden dat we zoveel mogelijk alles zelf wilden doen, want dan houd je de kosten laag en kunnen meer mensen aansluiten. En als je dan merkte en hoorde dat de ouderen er echt plezier in hadden en een leuke middag hadden gehad, dan gaf dat ons veel voldoening.”

Ruim 20 kilo vet spek

“Samen met de andere vrijwilligers van de plaatselijke commissie werden leuke activiteiten georganiseerd”, gaat Matty verder. “We waren een hecht team, dat helemaal op elkaar was ingespeeld. Iedereen deed zijn ding. Maandelijks was, en is, er een middag voor de ouderen van het dorp. De ene maand is dat bingo, de andere maand een activiteit, meestal met iets te eten erbij. Koop kwam op het idee om poters te poffen. En ook dat regelden we allemaal zelf. Ik stond hier thuis dan zo’n 22 kilo vet spek in blokjes te snijden. In het oude Ebbe en Vloed mochten we de keuken gebruiken om alles te bakken, waarna we het in het infocentrum brachten. Toen dat wegging, tikte Koop een gasfles met brander op de kop en werd er in de schuur bij Adri van Putten gebakken. Ja, Koop wist altijd wel een oplossing te vinden.”

Intensieve middagen

“Later zijn we ook mossels gaan koken”, vult Koop aan. “We hadden van iemand hele grote pannen gekregen en wisten dat daar wel liefhebbers voor waren. En verder werden er ook stapels pannenkoeken gebakken. De vrijwilligers deden dat allemaal thuis. Ieder een deel. Daarnaast organiseerden we fietstochten en gingen daarvoor zelf op pad om routes uit te zetten. En dan waren er natuurlijk de vele bingomiddagen die we hebben gedraaid. Iedereen kon komen en mensen die slecht ter been waren haalde ik op en bracht ik weer thuis. Vooraf alles klaarzetten en na afloop alles weer opruimen. Dat waren lange middagen, heel intensief, maar ontzettend leuk om te doen. Helaas gaat dat nu niet meer.” Om die reden heeft ook Matty besloten er mee te stoppen. “Ik vond het ontzettend leuk om te doen, maar er gaat toch veel tijd in zitten en ik wil Koop niet zo lang alleen laten. Misschien ga ik nog wel eens naar een middag als er een leuke activiteit is. Maar niet naar de bingo, want weet je, ik hou eigenlijk helemaal niet zo van bingo”, voegt ze er lachend aan toe.

Onschatbare waarde

Voorzitter Wil Meijer vindt het jammer dat het echtpaar is gestopt. “Mensen als Koop en Matty zijn van onschatbare waarde voor een club”, zegt ze. “Gelukkig is er nog steeds een hechte groep die de middagen gaat organiseren. Alles heeft immers enige tijd stilgelegen vanwege de corona, maar we zijn inmiddels weer van start gegaan. Zoals gezegd, is er de ene maand bingo en de andere maand een activiteit. Denk dan aan iemand die komt spreken of aan een diamiddag met oude foto’s, of er komt een koortje. Het is bij ons niet nodig om lid te worden, maar we vinden het wel fijn, vanwege de inkoop, dat mensen zich vooraf aanmelden. Op 17 november is er de Sinterklaas surprisebingo en op 8 december is er een kerstmiddag met eten en muziek. We proberen daarbij de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat velen kunnen meedoen. Schroom dus niet en kom gerust eens kijken in het infocentrum in de Bernhardstraat. Wie wil kan ons, uiteraard vrijblijvend, steunen door donateur te worden. Iedere maand publiceren we onze activiteiten in het Eilanden-Nieuws. Zie hiervoor de agenda van Oude-Tonge. We hopen weer veel mensen te mogen begroeten.”

Nog even dit...

Dit artikel stond afgelopen vrijdag in Eilanden-Nieuws en krijgt u van ons cadeau. Nooit meer een artikel missen in Eilanden-Nieuws? Regel dan vandaag nog uw abonnement.

Meer berichten