Logo eilandennieuws.nl

Rechtszaak tegen chauffeur uit Melissant die motoragent doodreed van start

MELISSANT - De rechtszaak tegen de 46-jarige verdachte Edwin M. uit Melissant in het onderzoek naar het dodelijk ongeval waarbij motoragent Arno de Korte om het leven kwam, is donderdag gestart. Tijdens de eerste pro-formazitting hebben de officieren van justitie de voorlopige tenlastelegging voorgedragen en het onderzoek tot dusver toegelicht aan de rechtbank Rotterdam. Voorlopig wordt M. verdacht van doodslag, maar mogelijk is volgens het Openbaar Ministerie (OM) sprake van voorbedachte rade, wat zou betekenen dat het om moord zou gaan. Dat wordt nog onderzocht.

Omwille van het onderzoek was het OM tot vandaag naar eigen zeggen terughoudend in de berichtgeving over de zaak. Het OM stond daarom op de eerste zittingsdag stil bij deze buitengewoon ernstige zaak: “Arno werd met opzet tijdens diensttijd doodgereden. Het incident heeft een enorme impact gehad op zijn familie, vrienden, de politie en de samenleving in zijn geheel.”

Op de camerabeelden is volgens het OM te zien dat Arno met zijn motor naast de vrachtwagen van verdachte gaat rijden. “Hij geeft hem een volgteken en gaat daarna voor hem rijden. Na zo’n 200 meter gaan beiden de uitvoegstrook op. Te zien is dat verdachte dan, in plaats van vaart te minderen, zijn vrachtwagen plots naar links instuurt en het slachtoffer met onverminderde snelheid aanrijdt. Het slachtoffer valt, waarna verdachte over de hem en motor heenrijdt. Het lichaam van de motoragent wordt honderden meters meegesleurd.”

Uit het technisch onderzoek is volgens het Openbaar Ministerie gebleken dat de verdachte kort voor de aanrijding 44 km/u reed en dat zijn snelheid ten tijde van de aanrijding was verhoogd tot 45 km/u. “Ook is uit het onderzoek gebleken dat, als verdachte bij 44 km/u had geremd in plaats van te versnellen, de aanrijding voorkomen had kunnen worden”, aldus het OM.

De advocaat van de verdachte zei tijdens de zitting dat van opzet geen sprake is, maar dat het om een noodlottig ongeval gaat. Verschillende getuigen zullen worden opgeroepen, aldus de advocaat.

Het OM verdenkt de verdachte op dit moment van doodslag en het verlaten van de plaats van het ongeval. “Het onderzoek is nog niet afgerond en daarom is dit een voorlopige verdenking. Het politieteam onderzoekt nog of er sprake is van voorbedachte rade. Er zijn aanwijzingen op dit punt gevonden, maar deze worden nog onderzocht. Onder meer moeten er getuigen worden gehoord.” In dat geval zou er sprake zijn van moord.

Op aandringen van het OM wordt de chauffeur onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dit onderzoek is volgens de advocaat van M. onnodig, omdat al op basis van eerdere onderzoeken al voldoende bekend is over zijn cliënt. 

De rechtbank besloot echter dat de verdachte voorlopig vast blijft zitten en onderzocht moet worden. Dat onderzoek gaat met name over de aversie van M. tegen overheidsinstanties en de voorgeschiedenis van de verdachte (hij was eerder betrokken bij twee ernstige ongevallen, red.), maar ook over zijn verklaring dat hij zich vanaf een bepaald moment niets meer kan herinneren.

De volgende pro-formazitting staat gepland op 6 januari 2022.

Meer berichten