‘Meedenkers’ beproeven de Klimaatschets Ooltgensplaat (Foto: Kees van Rixoort).
‘Meedenkers’ beproeven de Klimaatschets Ooltgensplaat (Foto: Kees van Rixoort).

‘Platenaren, kleur de Klimaatschets in om je dorp energie- en klimaatbestendig te maken’

Algemeen 574 keer gelezen

OOLTGENSPLAAT - Waar halen we onze energie vandaan? Hoe verwarmen we onze huizen? Hoe gaan we om met klimaatverandering? Dat zijn belangrijke vragen op weg naar het maken van een klimaatplan voor een heel dorp. Vragen die de gemeente Goeree-Overflakkee liefst niet alleen beantwoordt, maar samen met betrokken organisaties en deskundigen en -vooral- bewoners. In Ooltgensplaat gebeurt dat met behulp van een soort bordspel: de Klimaatschets Ooltgensplaat.

Door Kees van Rixoort

Op woensdag 27 oktober kunnen bewoners van Ooltgensplaat de Klimaatschets ‘inkleuren’ door samen met een aantal experts en de gemeente te verkennen welke keuzes nodig zijn om het dorp klimaatbestendig te maken. Er zijn twee ‘spelsessies’: van 16.00 tot ongeveer 18.00 uur en van 19.00 tot ongeveer 21.00 uur.

‘Meedenkers’

Maar voordat het zover is, moet je wel weten of het tafelspel werkt. Daarom waren dinsdagavond 28 september een stuk of tien ‘meedenkers’ naar multifunctioneel centrum ’t Centrum gekomen om de Klimaatschets Ooltgensplaat uit te proberen en de puntjes op de i te zetten. Naast deze bewoners van het dorp waren er ook vertegenwoordigers van onder andere de gemeente, woningcorporatie Oost West Wonen en Play the City, het bureau dat de schets ontwikkelde.
De Klimaatschets Ooltgensplaat is een grote plattegrond van het dorp. De schaal is 1 op 1000 (op 27 oktober 1 op 500). Alles staat erop, inclusief de watergangen en de energielabels van de woningen. Behalve dit bord zijn er kaarten en objecten (zoals de huisjes bij Monopoly). Die geven opties aan om woningen, straten, buurten, wijken en het hele dorp in de toekomst van energie te voorzien, te verwarmen en klimaatbestendig te maken. Denk aan zonnepanelen en isolatie, biogas, aquathermie (warmte uit water) en de buurtbatterij (opslag van energie), maar ook aan waterberging, groen en parkeerplaatsen en tuinen die regenwater kunnen doorlaten. Energie- én klimaatacties.

Haalbaar en betaalbaar

Sommige maatregelen kun je als bewoner zelf uitvoeren en wie in een huurwoning woont, kan iets verwachten van de verhuurder. Maar er zijn ook maatregelen die alleen samen met medebewoners te treffen zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een coöperatie.
De deelnemers van het ‘spel’ kunnen kaarten inzetten die aangeven wat er nodig is om een maatregel mogelijk te maken. Ook op financieel gebied, want de betaalbaarheid is een belangrijk onderwerp bij het kiezen van dé energiebron en de wijze van verwarming. Die moeten uiteraard haalbaar en realistisch te zijn.
De Klimaatschets Ooltgensplaat is een mooi hulpmiddel om dat samen te bepalen, zo bleek tijdens de oefensessie. Rond de grote tafel in ’t Centrum ontstond een geanimeerd gesprek tussen de ‘meedenkers’ onderling en met de aanwezige experts.
Iemand wilde onderzoeken hoe zijn woning met label G te isoleren is en van zonnepanelen te voorzien. De tuin is al ‘waterdoorlatend’ en een oplaadpunt voor de elektrische auto, “waarvan ook anderen gebruik kunnen maken”, zal er wel komen.

Energie uit water

Een ander zag veel in thermische energie uit oppervlaktewater -hup, een mini-installatie op het spelbord-, veel meer zonnepanelen, eigen energieopslag en ondergrondse wateropslag. Isoleren, dat bleek een van de toverwoorden: een noodzakelijke basis. “Een collectieve isolatieactie, misschien is dat iets.” “Ja, richt een coöperatie op.” Platte daken met sedum, dat kan een goede ‘klimaatactie’ zijn. Of een bos.
De test bleek een goede generale repetitie voor 27 oktober. Waren er nog leerpunten? Ja, de teksten op de kaartjes mogen wel wat simpeler. En het is heel belangrijk dat de experts er straks zijn. Want zij kunnen aangeven hoe aquathermie werkt, waar waterberging wel en niet mogelijk is, wat haalbaar en betaalbaar is.
Uiteindelijk is de uitkomst van de Klimaatschets Ooltgensplaat een bouwsteen voor het klimaatplan, waarin het dorp keuzes maakt om de energie- en klimaattransitie concreet vorm te geven. Wie het ‘spel’ mee wil spelen, kan zich via projectleiderooltgensplaat@goeree-overflakkee.nl opgeven voor een van de rondes op 27 oktober.

Uit de krant