De netwerkbijeenkomst in de Beroepscampus (Foto: Kees van Rixoort).
De netwerkbijeenkomst in de Beroepscampus (Foto: Kees van Rixoort).

Alleen samen zorgen ondernemers en onderwijs voor vitale arbeidsmarkt

Algemeen 728 keer gelezen

SOMMELSDIJK - “Samen kom je verder”, zei Renate van der Velden, manager Ontwikkeling en Personeel van CuraMare, tijdens de netwerkbijeenkomst ‘Arbeidsmarkt & Toekomstgericht onderwijs op Goeree-Overflakkee’ in de Beroepscampus. Een flink aantal vertegenwoordigers van de drie o’s – ondernemers, onderwijs en overheid – hoorde haar vervolgens zeggen: “Als je elkaar ontmoet ga je samenwerken. Innoveren doe je bij het koffieapparaat. Hier, in de Beroepscampus, zitten alle partijen bij elkaar.”

Door Kees van Rixoort

CuraMare leidt jaarlijks 350 tot 400 nieuwe medewerkers op. Het liefst dicht bij de praktijk en in een inspirerende omgeving. Vandaar dat de eilandelijke zorgorganisatie met meer dan 3000 medewerkers de stap richting Beroepscampus zet. In het gedeelte dat nu in aanbouw is, gaat CuraMare opleiden en ontwikkelen.
Dat is dus in de onmiddellijke omgeving van het voortgezet onderwijs. Er komt een skills lab, waar ook zorgorganisaties Zuidwester en Sjaloom Zorg terecht kunnen, aldus Renate van der Velden. “En we gaan het gesprek aan met de scholen over doorgaande leerlijnen. We hopen hier ook een innovatieve stroom op gang te krijgen, want we hebben in de zorg niet alleen ‘handjes’ nodig. Op de ‘beursvloer’ in de Beroepscampus hopen we jonge ondernemers met technische hoogstandjes te ontmoeten.”

Betere aansluiting

CuraMare is een van de ondernemers die de weg naar de Beroepscampus hebben gevonden. Tijdens de netwerkbijeenkomst, vorige week donderdagmiddag, kwam de stellige verwachting naar voren dat er meer zullen volgen. In veel sectoren valt het immers niet mee om voldoende personeel te vinden, laat staan personeel dat beschikt over de opleiding, kennis en vaardigheden waaraan bedrijven behoefte hebben.
In de Beroepscampus moet een betere aansluiting ontstaan tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. “Samenwerking van de drie o’s is belangrijk om met elkaar tot een sterke economie en een vitale arbeidsmarkt te komen. Dat is hard nodig”, zei Evelyn Mijnders, beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Inspireren en behouden

Zeker in de wetenschap dat de beroepsbevolking krimpt, de leerlingaantallen gaan dalen en de dagelijkse pendelstroom vanaf het eiland bestaat uit 7000 personen. “Er is een mismatch. Hoe zorgen we dan voor voldoende goed gekwalificeerde arbeidskrachten? Als we mensen willen vasthouden, moeten we ze wat bieden en moeten we investeren in talent. Er is een match nodig tussen onderwijs en ondernemers.” Dat is het doel van de Beroepscampus. “Met elkaar kunnen we jongeren inspireren en ze behouden voor het eiland”, aldus Evelyn Mijnders.
“We gaan ’t doen”, zei Jan Peter Robijn namens de ondernemersvereniging VBGO en de federatie FOGO. “De Beroepscampus is een voorbeeld van durf en lef en samenwerking. Het lijkt wel ondernemen…”

Potentieel benutten

Volgens Robijn gaat de Beroepscampus ook een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde eilandelijke arbeidsmarkt, naast bijvoorbeeld goede huisvesting en woonomstandigheden. “Laten we het potentieel goed benutten en al die jonge gasten talenten bijbrengen waar het bedrijfsleven op zit te wachten. Laten we ook het ondernemerschap stimuleren bij de jongeren. Dat kan in de Beroepscampus, met elkaar. Dit is een plek waar het onderwijs en ondernemers elkaar ontmoeten. Dat is heel belangrijk, ik ben er enthousiast over.”
Robijn riep ondernemers op aan te haken en leerlingen te verleiden voor hun vak te kiezen. “Wees zichtbaar, zorg voor stageplekken, geef gastlessen. Met de Beroepscampus hebben we een plek gerealiseerd waar we dat kunnen doen. Laten we in actie komen en dit gebouw gebruiken en er een bruisende plek van maken. Dan komen we er wel.”

Dynamiek

Aan het Albeda College, dat mbo-opleidingen aanbiedt in de Beroepscampus, zal het niet liggen. Maurice Giesen, onderwijsleider van Albeda in Sommelsdijk, zei namelijk: “Wij willen met alle partners zorgdragen voor beroepsgericht onderwijs in de regio en vakmensen opleidingen die aansluiten bij de vraag van ondernemers, zodat ze direct aan de slag kunnen.”
Giesen denkt over enkele jaren 450 mbo-studenten naar de Beroepscampus te trekken. Nu zijn dat er 273. Albeda verwacht, tegen de trend in, te groeien door geïntegreerde leerroutes, modulair onderwijs en meer opleidingen aan te bieden, een grotere regio te bedienen en te focussen op innovatie.
“Een nieuw gebouw geeft dynamiek en heeft effect op de opleidingskeuze”, concludeerde Jan Peter Robijn aan het eind van de inspirerende bijeenkomst.

Uit de krant