Afbeelding
Ingezonden mededeling

Hoe kies je een goede begrafenisverzekering?

Algemeen Zakelijk nieuws 367 keer gelezen

Veel mensen onderschatten het belang van een begrafenisverzekering. Daarom sluit lang niet iedereen zo’n verzekering af. Zonde, want hierdoor kun jij jouw nabestaanden met een flinke kostenpost opzadelen. Nabestaanden moeten jouw uitvaart volledig uit eigen zak betalen als je overlijdt en geen uitvaartverzekering hebt afgesloten. Dit is uiteraard niet wenselijk. Wacht daarom niet langer, maar sluit vandaag nog een begrafenisverzekering af. 

Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod aan verzekeringen is de laatste jaren namelijk alleen maar groter geworden. Om het jou wat makkelijker te maken, bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst vertellen wij je waar je op moet letten om een goede begrafenisverzekering te kiezen.

Zorg dat je bekend bent met de verschillende mogelijkheden
Wie denkt dat iedere begrafenisverzekering hetzelfde is, heeft het mis. Er zijn namelijk verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Om een weloverwogen keuze te maken, moet je bekend zijn met de mogelijkheden. Daarom zetten we ze hier op een rijtje en lichten we ze kort toe.

1) Kapitaalverzekering
Als je voor een kapitaalverzekering kiest, verzeker je een bepaald geldbedrag. Jouw nabestaanden kunnen aanspraak maken op dit bedrag als jij overleden bent. Het verzekerde bedrag kunnen zij gebruiken om invulling te geven aan jouw begrafenis. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een kist kopen van het geld en een uitvaartondernemer inhuren. Bij de meeste verzekeraars kies je zelf welk bedrag je wilt verzekeren.

2) Naturaverzekering
Naast de kapitaalverzekering kun je ook kiezen voor een naturaverzekering. Een verzekering keert in dat geval goederen aan jouw nabestaanden als je overleden bent, zoals een kist. Het grote voordeel van een naturaverzekering is dat je voor jouw dood al enigszins invulling kunt geven aan de uitvaart. Je bepaalt zelf immers welke goederen er na overlijden uitgekeerd worden. Bij sommige verzekeraars kun je naast goederen ook een geldbedrag verzekeren. Op deze manier is er ruimte voor jouw nabestaanden om invulling te geven aan de begrafenis.

Zoek uit hoeveel een begrafenis kost
Is jouw keuze op een kapitaalverzekering gevallen? Dan moet je bij het afsluiten van de verzekering een bedrag uitkiezen dat je wilt verzekeren. Wij raden je aan hierbij niet over één nacht ijs te gaan. Waarom niet? Omdat de kans dan aanwezig is dat je een veel te laag bedrag kiest. Helaas gebeurt dit toch regelmatig. Veel mensen hebben namelijk geen idee hoeveel geld een uitvaart kost. Als je hier geen weet van hebt, raden wij je aan je hier eerst in te verdiepen. Op deze manier voorkom je namelijk dat je jouw nabestaanden alsnog met torenhoge kosten opzadelt.

Laat je niet te veel leiden door de premie
De meeste Nederlanders zijn zuinig op hun geld. We betalen dan ook niet graag onnodig veel voor een product of dienst. Herken jij jezelf hier ook in? Dan sta je mogelijk niet te springen om een begrafenisverzekering af te sluiten. Je draagt namelijk iedere maand premie af als je zo’n verzekering afsluit. Toch betaal je niet overal hetzelfde bedrag voor een uitvaartverzekering. Sterker nog, de hoogte van de premie kan per verzekeraar zelfs sterk verschillen. Daarom kijk je ongetwijfeld naar de kosten van een begrafenisverzekering voordat je een keuze maakt.

Het is op zich logisch dat je naar de hoogte van de premie krijgt. Omdat je dit bedrag maandelijks betaalt, voel je dit direct in je portemonnee. Daarom kies je mogelijk voor de goedkoopste begrafenisverzekering. Toch is het niet verstandig om je te veel te laten leiden door de hoogte van de premie. Het is namelijk belangrijk dat je goed verzekerd bent. Veel mensen denken dat dit het geval is als zij een goedkope uitvaartverzekering afsluiten, maar dat is een misvatting. De dekking van een goedkope verzekering is vaak een stuk minder uitgebreid. Kijk daarom liever naar de manier waarop je verzekerd bent dan naar de premie. Op deze manier slaag je er ongetwijfeld in om de beste begrafenisverzekering te vinden.

Vergelijk verzekeraars met elkaar
Ben je op zoek naar een begrafenisverzekering? Dan ontdek je snel genoeg dat je zo’n verzekering bij talloze partijen af kunt sluiten. Doordat het aanbod zo groot is, ben jij mogelijk ten einde raad. Sommige mensen sluiten daarom een begrafenisverzekering af bij de eerste de beste aanbieder. Dit is niet verstandig. Je betaalt hier mogelijk onnodig veel en daarnaast is de kans klein dat het om de beste uitvaartverzekering gaat. Sluit daarom nooit een begrafenisverzekering af voordat je een vergelijking hebt gemaakt.

Begrafenisverzekeringen vergelijken kan vandaag de dag op verschillende manieren. Je kunt onder meer de website van verschillende verzekeraars bezoeken om te kijken wat zo’n verzekering je kost. Dit is alleen bijzonder tijdrovend. Gelukkig kun je ook een vergelijkingssite voor uitvaartverzekeringen gebruiken om begrafenisverzekeringen te vergelijken. Dankzij zo’n site krijg je binnen een paar tellen een overzicht met uitvaartverzekeringen. De premie staat hier vaak bij vermeld, zodat je direct ziet hoeveel een verzekering jou per maand kost.

Sommige mensen gaan blind af op deze premie. Eerder in deze tekst haalden we al aan dat dit niet verstandig is. Kijk liever naar de manier waarop je verzekerd bent. Lees ook altijd de kleine lettertjes van een begrafenisverzekering. Bij sommige verzekeraars vallen bepaalde zaken namelijk buiten de dekking. Dit wordt vaak vermeld in de kleine lettertjes. Wil je voorkomen dat jouw nabestaanden voor verrassingen komen te staan na jouw overlijden? Sluit dan nooit een begrafenisverzekering af zonder een blik op de kleine lettertjes en de voorwaarden te werpen.

Uit de krant