Donateurs en gasten op het perron (Foto: Jaap Ruizeveld).
Donateurs en gasten op het perron (Foto: Jaap Ruizeveld).

Museumstichting RTM in Ouddorp ziet uit naar komst van jonge vrijwilligers

Algemeen 496 keer gelezen

OUDDORP - Een kleine tweehonderd donateurs, belangstellenden en vrienden van Museumstichting v/h Rotterdamsche Tramwegmaatschappij RTM aan de Schellingerweg op de Punt in Ouddorp maakten zaterdag hun opwachting op de Donateursdag 2021. Met eigen auto of met de traditionele bus vanaf Spijkenisse, bestuurd door Jaap van Splunder. Eindelijk mocht het weer zonder de scherpe covid-19 maatregelen en daar hadden het RTM-museumbestuur, de onmisbare vrijwilligers en de trouwe sympathisanten naar uitgekeken.

Door Jaap Ruizeveld

Er was een aantrekkelijk programma opgesteld met daarin centraal het jaaroverzicht van voorzitter mr. J. Laurens Pit, stoomtram- en dieselritten, gelegenheid om in de remise alle materieel te bekijken, een hapje en een drankje te nuttigen in het restaurant en op het RTM-complex een paard voor de ‘paardentram’ te kunnen begroeten. 

Zoals het bij ‘het spoor’ hoort, was alles punctueel in een dienstregeling verwerkt en toch ontstond er bij de start van deze Donateursdag een flinke vertraging. Oorzaak was dat er op toegangswegen naar het museumterrein in Ouddorp een sportwedstrijd werd gehouden waarvoor de gemeente vergunning had verleend maar  - zo luidde de toelichting - daarover niet tijdig de RTM informeerde. Automobilisten moesten nu omrijden, werden bij passages stopgezet en vervolgens over fietspaden geleid. Hetgeen de bezoekers, die in de ontvangstzaal door bestuursvoorzitter Pit werden verwelkomd met een hartelijk ‘beste reizigers’, vrolijk accepteerden.

Jonge vrijwilligers nodig

In zijn jaarrede stelde Laurens Pit dat dankzij subsidiesteun van de gemeente, support van de trouwe schare donateurs en inzet van de vrijwilligers de museumstichting RTM het crisisjaar had overleefd. Wel daalde het aantal bezoekers fors. Van 16.000 naar iets meer dan 7.500. De aanvraag omgevingsvergunning voor de geplande prachtige uitbreiding (derde fase) van het museum ligt bij Rijkswaterstaat en de hoop en verwachting is dat medio april 2022 daadwerkelijk met de bouw kan worden begonnen. In de samenvatting van ‘Paardentram tot Sperwer’ werd de inzet van de vrijwilligers in bouw en ontwikkeling van het materieel in woord en beeld gepresenteerd. Pit benadrukte de wens dat jongeren zich als vrijwilliger zouden willen aanmelden voor werkzaamheden en opleidingen in het museumcomplex. Want ja, de huidige crew wordt echt een jaartje ouder. Ten slotte gaf de bestuursvoorzitter aan dat geprobeerd wordt om de aanlegplaats voor de rondvaartboot op de Grevelingen te kunnen verschuiven van Middelplaat naar het eindpunt van de tramlijn en dat is West Repart.

Diploma

Dat er nog een extra hoogtepunt zou volgen was al spontaan ‘uitgelekt’. Onze krant publiceerde dit vorige week namelijk al in de vrijdageditie. Niels van der Heiden uit Nieuwe-Tonge kreeg van de voorzitter het diploma uitgereikt van stoommachinist. Met zijn 22 jaar is hij daarmee de jongste stoommachinist in ons land. Daarna konden de bezoekers op het terrein, voorafgaand aan de tramritten, de vele attracties in ogenschouw nemen. Velen maakten gebruik om een sfeervolle foto te maken van de paardentram waar Carla van der Kooi uit Rhoon met haar 20-jarig paard Helga geduldig in het programma zich manifesteerden. 

Niels kreeg zijn diploma overhandigd door voorzitter Laurens Pit (Foto: Jaap Ruizeveld) .
Rhoons paard Helga voor de wagen (Foto: Jaap Ruizeveld).
Stoomtram en dieseltrams klaar voor vertrek (Foto: Jaap Ruizeveld).

Uit de krant