Logo eilandennieuws.nl
<p>Op het bordes: burgemeester Ada Grootenboer, Pau Heerschap, Hans van der Schraaf en Piet van de Ree, voorzitter van het Welzijnsfonds Oostflakkee (Foto: Kees van Rixoort).</p>

Op het bordes: burgemeester Ada Grootenboer, Pau Heerschap, Hans van der Schraaf en Piet van de Ree, voorzitter van het Welzijnsfonds Oostflakkee (Foto: Kees van Rixoort).

Gerestaureerde raadhuis in Ooltgensplaat heropend

OOLTGENSPLAAT - “Binnen is het net zo mooi als buiten”, zei burgemeester Ada Grootenboer aan het eind van haar toespraak tijdens de officiële ingebruikname van het gerestaureerde raadhuis in Ooltgensplaat. Het was een uitnodiging om ook het interieur van het zeventiende-eeuwse pand te gaan bekijken. Dat kon, want het was Open Monumentendag.

Door Kees van Rixoort

De burgemeester, die de aanwezigen toesprak vanaf het bordes van het raadhuis, sprak haar waardering en bewondering uit voor de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee, de eigenaar van het monumentale pand én de initiatiefnemer voor de restauratie. “Een prestatie van formaat.”

Gepaste trots

Volgens Grootenboer onderscheidde het pand zich in de zeventiende eeuw al van ‘gemeentehuizen’ in vergelijkbare dorpen. Er straalt een zekere trots in door. Een trots, zo vervolgde ze, die ook nu de restauratie tot een goed eind is gebracht zeker gepast is.

“Het raadhuis is een plek om elkaar te ontmoeten en om kunst te kijken. Hopelijk krijgt het ook een educatieve functie. Zo wordt dit het kloppend hart van Ooltgensplaat en misschien wel van Goeree-Overflakkee”, aldus burgemeester Grootenboer, die ook haar waardering uitsprak voor de verduurzaming van het gebouw.

Ouddorper Pau Heerschap haalde herinneringen op aan Ooltgensplaat. Zo vertelde hij over de eerste keer dat hij op Plaats grondgebied was, ergens in de jaren vijftig, op doorreis naar Tholen. Een reisje Ouddorp-Tholen nam in die tijd vijf uur in beslag. Later, op de HBS, kwam hij erachter dat kinderen die op de christelijke lagere school in Ooltgensplaat hadden gezeten brouwend praatten. Dit in navolging van een juf die ook op die manier sprak. Wie de openbare school had bezocht, brouwde niet.

Van ons allemaal

Voordat voorzitter Hans van der Schraaf van de dorpsraad van Ooltgensplaat een cadeau overhandigde aan de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee, benadrukte hij het belang van het gerestaureerde pand voor het dorp. “Het raadhuis is een huis van ons allemaal. Een huis waar iedereen gebruik van kan maken en waar iedereen kan genieten van wat Ooltgensplaat en Oostflakkee te bieden hebben.”

Nadat muziekvereniging W.M. van der Harst het Wilhelmus had gespeeld, gingen de deuren van het raadhuis open en kon iedereen de trap op om zelf te constateren dat het pand binnen inderdaad net zo mooi is als buiten. Mede dankzij de tentoonstelling van beeldhouwer Henk Kuizenga.

Meer berichten