Logo eilandennieuws.nl

Vloeimans schittert en schettert onder een blauwzwarte hemel

<p>Eric Vloeimans was d&eacute; publiektrekker van het Havenconcert (Foto: Pauline Hof).</p>

Eric Vloeimans was dé publiektrekker van het Havenconcert (Foto: Pauline Hof).

GOEDEREEDE - Apart is het wel: het ‘zonovergoten’ Fun in the Sun schettert over de haven van Goedereede, terwijl de avond al vergevorderd is en de hemel blauwzwart kleurt. Maar het detoneert niet. Integendeel: wat trompettist Eric Vloeimans tijdens het Havenconcert laat horen, maakt de kille uren zonnig en warm.

Door Kees van Rixoort

Vloeimans, een week eerder nog te zien en te horen in de hofstede Lust en Last in Sommelsdijk, was dé attractie van het Havenconcert 2021. Hij maakte zijn aankondiging als ‘internationale toptrompettist’ volledig waar. Met twee bands, want Vloeimans speelde eerst samen met Trio Tangata en daarna met de Sir Oliversband, waarin zijn vader figureerde achter de piano.

Tangotrompettist

Trio Tangata borduurde met veel passie en melancholie voort op het werk van de Argentijnse componist en bandonéonspeler Astor Piazzolla, die precies een eeuw geleden ter wereld kwam. Vloeimans blies zijn partijen mee alsof hij nooit anders doet dan tango’s spelen. “Ik weet het zeker”, zei hij tussen de bedrijven door, “in een volgend leven kom ik terug als tangotrompettist.”

Soms klonk hij lyrisch, soms uitbundig, vooral in combinatie met de dynamische Sir Oliversband. Bijvoorbeeld bij Fun in the Sun, in een entourage waarin alleen het podium en de gevels rond de haven oplichtten onder een donkere hemel.


(Foto: Pauline Hof).

Strakke opening

Die hemel was nog licht, zij het bedekt met lichtgrijze wolken, toen Koninklijke Fanfare Apollo het Havenconcert aftrapte. De fanfare uit Goedereede, onder leiding van de nieuwe dirigent Alex Thyssen, speelde onder andere een medley met hoogtepunten uit de musical Annie en een aantal ABBA-nummers.

Het was de strakke, toegankelijke opening van een Havenconcert dat weer veel mensen op de been bracht. Het publiek moest plaatsnemen op coronaproof geplaatste stoelen. Of dat volgend jaar weer het geval is, moeten we afwachten. Zeker is wel dat het Havenconcert in 2022 plaatsvindt op 1 en 2 juli.

Meer berichten