Logo eilandennieuws.nl
<p>Goeree-Overflakkee, Tiengemeten en Voorne-Putten moeten allemaal bij Nationaal Park NLDelta gaan horen (Foto: Topview Luchtfotografie).</p>

Goeree-Overflakkee, Tiengemeten en Voorne-Putten moeten allemaal bij Nationaal Park NLDelta gaan horen (Foto: Topview Luchtfotografie).

Aanvraag voor NLDelta voorlopig niet ingediend

GOEREE-OVERFLAKKEE - De aanvraag voor Nationaal Park NLDelta wordt voorlopig niet ingediend. Dat heeft programmamanager Stella van Uffelen onlangs laten weten in een brief aan onder meer de gemeente Goeree-Overflakkee.

Door Gert Klok

Volgens Van Uffelen in de brief zijn er veel gezamenlijk ambities voor dit bijzondere en unieke deltagebied, maar levert de wijze waarop deze gerealiseerd kunnen worden nog de nodige vragen en discussies op. “Het is te vroeg voor het aanvragen van de status Nationaal Park Nieuwe Stijl.”, schrijft de programmamanager in de brief. “Deze conclusie is bevestigd tijdens de NLDeltafel van 8 juli jongstleden. Dit betekent dat voorlopig geen aanvraag voor de status Nationaal Park wordt ingediend.”

Na de pas op de plaats rond het programma NLDelta is volgens Van Uffelen “onduidelijkheid ontstaan omtrent de wetgeving in relatie tot de standaard Nationale Parken Nieuwe Stijl”. De wettelijke criteria en de ambities van de standaard voor Nationale Parken Nieuwe Stijl passen nog niet goed op elkaar, zo bleek volgens de brief bij de recente besluitvorming van de minister van LNV over Van Gogh Nationaal Park. In die nieuwe stijl wordt minder de nadruk gelegd op alleen de natuur, zoals nu nog wel het geval is bij nationale parken. Naast waardevolle natuur is ook ruimte voor cultuurhistorische, regionaal-economische en landschappelijke elementen. 

Ongeschikt

Momenteel wordt gewerkt aan een traject om het beleidskader, het juridische kader en de internationale kaders (IUCN) op één lijn te brengen, aldus Van Uffelen. “Dit leidt tot de conclusie dat de standaard, waar we ons tot nu toe op hebben gericht, niet geschikt blijkt om de status van Nationaal Park NLDelta op aan te vragen. De provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland dringen aan op een gesprek met de minister om op korte termijn hierover duidelijkheid te krijgen.”

Welke richting het dat wel op moet met NLDelta wordt dit najaar besproken, als alle gesprekken zijn afgerond. Van Uffelen: “Ondertussen gaan we verder met de NLDelta-projecten die we samen zijn gestart, zoals gezamenlijke NLDelta-educatie, de Jongeren Community en de campagne Holland National Parks.”

NLDelta is een ambitieus programma waarin overheden, organisaties en bewoners werken aan het behoud en de ontwikkeling van natuur en de beleving daarvan in het gebied Biesbosch-Haringvliet. Met het ambitieboek ‘Dit is onze natuur’ won NLDelta Biesbosch-Haringvliet in 2016 de juryprijs in de verkiezing ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Dit was de aanzet om verder te ontwikkelen tot een Nationaal Park Nieuwe Stijl. De gemeente is sindsdien onder meer via de landschapstafel betrokken bij het verder brengen van deze ambitie.

Meer berichten