De eerste Red Turkey Wheat wordt geoogst (Foto: Merel Tuk).
De eerste Red Turkey Wheat wordt geoogst (Foto: Merel Tuk).

Eerste oogst Red Turkey Wheat in Ouddorp is uiterst succesvol

Algemeen 1.083 keer gelezen

OUDDORP - Afgelopen vrijdagmiddag kon de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp de eerste stap zetten in het kader van het 400-jarig jubileum (in 2022) van de doperse geloofsgemeenschap in Ouddorp. Aan de Oudelandseweg op een perceel van Maatschap De Jong is de afgelopen tijd een speciale graansoort Red Turkey Wheat geteeld en nu was, eerder dan verwacht, het moment voor het oogsten aangebroken. Belangstellenden konden van dichtbij de activiteit van de moderne combine (dorsmachine) meemaken. 

Door Jaap Ruizeveld

De opbrengst van deze eerste teeltronde in Ouddorp was ongeveer 6 kuub, een mooi resultaat. Het graan moet nog enkele weken drogen. Daarna wordt het gemalen bij molen de Hoop in Ouddorp. Vervolgens wordt er zogenoemd ‘Menno-brood’ van gebakken, genoemd naar Menno Simons, de voorman van de doperse gelovigen uit de 16e eeuw. Een deel van het geoogste graan wordt bewaard om dit najaar opnieuw een akker in te zaaien, zodat ook in het jubileumjaar 2022 het Menno-brood gegeten kan worden. 

Informatie

Sinds 2018 is het Red Turkey Wheat terug in Europa en wordt het geteeld in de geboorteplaats van Menno Simons, het dorp Witmarsum in Friesland. De in Ouddorp ingezaaide tarwe is afkomstig van de voorgaande oogst uit Witmarsum. Een week voor het oogsten was er door de kerkelijke activiteitencommissie een zogenoemde akkerfietstocht georganiseerd waarvan de route langs het veld met de lange korenaren leidde. Een informatiebord biedt inzicht in de geschiedenis van het graan en de betrokkenheid daarbij van de doopsgezinden in Ouddorp. Het bord zal nog enkele weken blijven staan. 

Vrijheid van geloof

Red Turkey Wheat is een oude graansoort, die in Amerika van generatie op generatie door doopsgezinde boeren wordt geteeld nadat het door hun voorouders uit Europa is meegenomen op zoek naar een plek om in vrijheid hun geloof te kunnen behouden. De graankorrels van deze wintertarwe hebben door de eeuwen heen een onlosmakelijk band gesmeed binnen de gemeenschap van de mennonieten. Deze volgelingen van Menno Simons, geboren in Witmarsum in 1496 en grondlegger van de Nederlandse Doopsgezinde kerk, moesten vanwege hun geloofsovertuiging, brute vervolging en hun keuze voor een geweldloze levensstijl hun woon-en levensgebied in Oekraïne en in Rusland ontvluchten. 

Naar veilige oorden

Vooral ten tijde van Tsarina Catharina de Grote (1729-1790) moesten zij op zoek naar veilige oorden in Amerika en Canada om daar een nieuw bestaan te kunnen opbouwen. Op hun reizen namen zij - in het nastreven van hun godsdienstvrijheid - graankorrels mee die zij uit hun landbouwgronden hadden geplukt. Zoals gemeld is het springlevend graan met oude roots sinds 2018 weer terug in Europa en maakt het onderdeel uit van de jubileumactiviteiten in 2022 van de Doopsgezinde kerkelijke gemeente in Ouddorp. Meer informatie: www.doopsgezindouddorp.nl.

Uit de krant