Logo eilandennieuws.nl
<p>File voor de Haringvlietbrug (Foto: Shutterstock).</p>

File voor de Haringvlietbrug (Foto: Shutterstock).

Veel meer extra file door werkzaamheden Haringvlietbrug

GOEREE-OVERFLAKKEE – De fileduur door de maatregelen rondom de Haringvlietbrug gaan veel langer duren dan Rijkswaterstaat tot nu toe beweerd heeft. Dat blijkt uit een brief die demissionair minister Van Nieuwenhuizen (VVD) afgelopen donderdag aan de Tweede Kamer stuurde. 

Door Erwin Guijt

In eerste instantie werd gezegd dat het ging om maximaal een halfuur extra tijdens de avondspits, maar nu blijkt dat het richting het zuiden gaat om meer dan een uur (68 minuten). Vanuit het noorden naar het zuiden bedraagt de verwachte filelengte ongeveer veertig minuten. Dat komt nog eens bovenop de files die zich momenteel in de spits al vormen. Op de parallelle A4/16 is de extra reistijd ongeveer twintig minuten. Verder onderzoek, onder andere naar effecten op de ochtendspits, wordt momenteel nog uitgevoerd.

Op verzoek van de Tweede Kamer wordt ook gekeken of het mogelijk is de maatregelen voor het wegverkeer te verlichten, bijvoorbeeld met maatwerk in de spits, uitzonderingen voor hulpdiensten en het openbaar vervoer of trajectcontrole. Wel ‘binnen de grenzen van wat veilig mogelijk is’.

Het nieuws komt op een moment dat Rijkswaterstaat nog geen week geleden heeft aangegeven dat de maatregelen pas later van start gaan. Dit betreft het terugbrengen naar één rijbaan open per richting en maximaal vijftig kilometer per uur rijden. Dat werd twee weken uitgesteld omdat er meer voorbereidingstijd nodig is. Intussen maken meerdere gemeenten en instanties bezwaar tegen de drastische maatregelen. Burgemeester Van Hemmen (Hoeksche Waard) noemde de Haringvlietbrug zelfs “de aorta” van de omgeving.

Meer berichten