Logo eilandennieuws.nl
<p>Ook op het eiland namen meer dan 100 (oud)leerlingen, vrienden en bekenden afscheid van de motoragent.</p>

Ook op het eiland namen meer dan 100 (oud)leerlingen, vrienden en bekenden afscheid van de motoragent.

Collega omgekomen motoragent doet boekje open

GOEREE-OVERFLAKKEE - De politieleiding had instructies gegeven om de van doodslag verdachte vrachtwagenchauffeur uit Melissant niet meer per motor te controleren. De man zou namelijk levensgevaarlijk zijn. Mike Damen uit Oude-Tonge, een vriend en collega van de overleden motoragent, deed bij het NOS-radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’ een boekje open.

Door Erwin Guijt

Het is inmiddels bijna twee weken geleden dat een 47-jarige motoragent werd overreden door een vrachtwagen in de buurt van Rotterdam. De 45-jarige verdachte uit Melissant zit nog steeds vast, omdat het OM sterke aanwijzingen heeft dat het geen ongeluk betreft, maar de motoragent expres is aangereden. Afgelopen vrijdag was de begrafenis van de omgekomen agent. Damen werkte vijftien jaar met hem samen bij de politie en een kleine zes jaar bij de motorrijschool. Hij was rijles aan het geven toen hij het verschrikkelijke nieuws hoorde. Eergisteren besloot hij de media op te zoeken. “Ik heb één doel: dit nooit weer.”

Bewust

Volgens Damen is bij de politie bekend dat de chauffeur om wie het gaan, levensgevaarlijk was. “Het wrange is dat de politie weet dat zo iemand op de weg zit, en dat we hem laten rijden.” In 2015 was dezelfde chauffeur betrokken bij een ongeval met een andere motoragent. De agent verloor een arm. “Die collega heeft altijd gezegd dat het expres was, dat hij bewust is aangereden.” De rechtbank vond daar toen onvoldoende bewijs voor.

“We zijn als politie langzamerhand in een angstcultuur terechtgekomen, waarin we bang zijn voor de media en de advocaat van de verdachte. Bij de vorige zaak zijn we gesommeerd om het recht netjes zijn loop te laten. Met veel pijn en moeite hebben we dat toen gedaan. De leiding heeft ook tegen ons gezegd: ‘Jullie moeten hem niet meer controleren. Want wat gaat er gebeuren als de media gaan schrijven dat wij hem iedere dag controleren?’ Het gevolg was dat de vrachtwagenchauffeur in kwestie een tijd niet meer is gecontroleerd, omdat niemand het onderzoek wilde schaden. Bovendien kregen agenten volgens Damen het advies mee om, als ze de man echt moesten aanhouden, dat dan per auto te doen en niet per motor. “De chauffeur heeft hardop tegen mensen in zijn omgeving gezegd dat hij motoragenten zou aanrijden als zij zouden proberen hem te controleren op zijn lading of de staat van zijn truck.”

Pesthekel

Damen zelf heeft de chauffeur een keer of drie gecontroleerd na het incident. “Ik heb toen gemerkt aan de non-verbale en verbale communicatie hoe hij in elkaar zit. Als iemand z’n kleur vertrekt naar asgrauw, al z’n kaken en spieren gaan trillen en hij kijkt met een bepaalde blik dwars door je heen, dan moet je als agent scherp zijn. En als iemand dan ook nog zegt dat hij een enorme pesthekel heeft aan de politie en dat agenten hem het leven zuur maken, omdat hij vindt dat zijn voertuig technisch in orde is…”

“Dat heeft als gevolg gehad dat hij mij ook privé lastig is gaan vallen, bedreigen eigenlijk. Vlak voor je staan, ook in privé-tijd.” De agent stapte hierop naar de leiding. Daarop is er een stevig gesprek geweest met de chauffeur, en de intimidaties stopten. “Zoals u ziet, ik ben 1.91 en fors gebouwd, maar ik was bang voor die man. Omdat je ziet dat je te maken hebt met iemand die geen gezond verstand heeft en die tot van alles in staat is. En toch rond blijft rijden.”

Verkroppen

De agent is ervan overtuigd dat tragische gebeuren van twee weken terug te voorkomen was geweest. “Alle keren dat ik hem gecontroleerd heb, waren er foute dingen aan de hand. Ik heb mijn zorgen gedeeld intern, maar ook gemeld bij het CBR. Ik heb zelfs woorden met collega’s gehad omdat zij vonden dat ik het moest laten rusten. Maar hoe kun je dat doen als je weet dat iemand willens en wetens de regels blijft overtreden?”

Dat was dan ook zijn drijfveer om de media op te zoeken. De politie heeft hem volgens eigen zeggen op diverse manieren geprobeerd om hem daar vandaan te houden. Toch zette hij door. “Dit is een politie-overstijgend belang. Ik kan dit zo niet verkroppen. Het gaat om een groter doel, namelijk dit nóóit weer”, herhaalt de agent. Vanuit het hele land krijgt hij inmiddels reacties van (oud-)collega’s. “Dat is hartverwarmend.” Aan het Eilanden-Nieuws laat hij weten dat hij geen spijt heeft van het besluit om de media te benaderen. “Er moet echt iets veranderen, anders zitten we hier over vijf of zes jaar misschien weer.”

Meer berichten