Gedeputeerde De Zoete doopt de Anna Jacoba (Foto: Kees van Rixoort).
Gedeputeerde De Zoete doopt de Anna Jacoba (Foto: Kees van Rixoort).

Gedeputeerde Willy de Zoete bezoekt erfgoedpareltjes op Goeree-Overflakkee

Algemeen 248 keer gelezen

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - Gedeputeerde Willy de Zoete krijgt van alles onder ogen. Vooral aan haar bureau. Nota’s, rapportages, voorstellen… Maar zo af en toe is er gelegenheid om eens op locatie te kijken. “Mooi om dit in het echt te zien”, was dan ook haar reactie toen ze vrijdag op de Menheerse werf arriveerde. Het was het startpunt van een kleine reeks bezoeken aan locaties in Middelharnis en Sommelsdijk die een link hebben met de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

“Dit zijn pareltjes die het waard zijn om te bewaren”, zei Willy de Zoete. “En om over te dragen, want het erfgoed is van ons allemaal. De geschiedenis waarop we trots zijn, maar ook de nare kanten van de geschiedenis, dat alles delen we met elkaar en houden we levend.”

Haringvlietwater

Nadat de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland de deelnemers van de Erfgoedtafel had bedankt voor hun inzet voor de erfgoedlijn, doopte ze de Anna-Jacoba met een emmer Haringvlietwater. De Anna-Jacoba is een veerpontje van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), dat op de Menheerse werf is gerestaureerd.

In het pontje vervolgde mevrouw De Zoete haar werkbezoek. Ze kreeg tijdens het tochtje verschillende projecten van de erfgoedlijn te zien. De gerealiseerde projecten – zoals de gerestaureerde kademuren en de weer zichtbaar gemaakte spuisluizen in de havenkom van Middelharnis – opende ze symbolisch door een over de haven gespannen lint door te knippen. Ook kreeg ze uitleg over de projecten die nog in uitvoering zijn, zoals de restauratie van de kademuren aan het Vingerling en de reconstructie van de Wilhelminabrug.

Terug op de vaste wal was er een rondleiding over de Menheerse werf. Het was de opmaat voor een bezoek aan de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits, waar twee groepjes havo-3-leerlingen hun inzet voor de erfgoedlijn toelichtten.

Professioneel

Eén groepje heeft de juniorpagina’s in het Erfgoedmagazine gemaakt, terwijl het andere groepje ideeën op een rij heeft gezet voor het publieksevent van de erfgoedlijn, dat op 11 september plaatsvindt op Fort Prins Frederik. Beide projecten waren opdrachten vanuit de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee voor het vak Verrijk & Praktijk. Willy de Zoete was zichtbaar onder de indruk van de resultaten die de leerlingen presenteerden. “Het ziet er professioneel uit”, aldus de gedeputeerde, die benadrukte dat de betrokkenheid bij de omgeving van groot belang is, evenals het ontdekken van het erfgoed daarin.

Het slot van het werkbezoek was in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. De ontvangst was in handen van een in Flakkeese dracht gekleed drietal. De gedeputeerde kreeg van alles te horen en te zien, waaronder de animatiefilm over het ontstaan van het eiland en de expositie van de muntschat. De VR-presentatie van de Watersnoodramp vond ze heel bijzonder. “Het is heel moeilijk om je een voorstelling te maken van de Ramp, maar zo gaat dat beter. Je krijgt er meer gevoel bij.”

Met verschillende cadeautjes – zoals een doos kruukplaetjes en een aantal onderzetters met Flakkeese zegswijzen – ging Willy de Zoete weer terug richting Den Haag.

Uit de krant