Corné Schipaanboord van Outback Explorers vindt actief zijn in de buitenlucht heel belangrijk tijdens de therapie.
Corné Schipaanboord van Outback Explorers vindt actief zijn in de buitenlucht heel belangrijk tijdens de therapie.

Outback Explorers voor jongens en mannen ‘als het thuis niet meer zo lekker loopt’

Algemeen 801 keer gelezen

DIRKSLAND - Outback Explorers is een organisatie waar jongens en mannen terecht kunnen als er vragen zijn rondom relaties, emoties en hechting. De hulp wordt niet geboden in een ‘suf kantoor’, maar zoveel mogelijk in de buitenlucht of in een landelijke omgeving. Sinds kort kan men hiervoor ook terecht in de polder tussen Dirksland en Herkingen.

Door Adri van der Laan

Corné Schipaanboord uit Kapelle is kortgeleden gestart met Outback Explorers in de polder bij Dirksland. Outback Explorers is een landelijke organisatie die hulp biedt aan voornamelijk jongere en oudere mannen als de relaties om een of andere reden onder druk is komen te staan. Corné legt uit dat het in de praktijk voornamelijk gaat om de vader-zoonrelatie.

De organisatie is opgericht door Karel Post uit Kootwijkerbroek. De bedoeling van Outback Explorers is om relaties die tussen zonen en vaders (en soms ook moeders) door verschillende redenen onder druk is komen te staan weer te herstellen. Gespreid over het land zijn er een aantal coaches die met deze therapie werken. Corné Schipaanboord legt uit dat deze adventure-therapie bedoeld is om de hulpverlening laagdrempelig te maken. “Geen spreekkamer, maar gewoon het gesprek aangaan in een ontspannen setting. Dit kan zijn door samen een tocht te maken op de mountainbike of een jongere te vragen over een strak gespannen slackline te balanceren. Het is dan boeiend om te zien of hij risico’s neemt, hulp vraagt, grenzen verlegd enz. Ik zoek dan naar het bruggetje tussen de activiteit en de hulpvraag van de cliënt. Het is wel een vereiste dat men deze activiteiten doet in een geschikte omgeving. Corné heeft deze omgeving gevonden rondom een blokhut achter een boerderij aan de Philipshoofjesweg bij Dirksland.

Voor wie?

Wie kunnen er terecht voor deze therapie?, vragen we Corné. Hij legt uit dat de behandeling gericht is op vaders en zonen en geeft enkele voorbeelden. Zo kan het zijn dat het thuis ‘niet meer zo lekker loopt’. Doordat jongeren onzeker zijn of dat er niet zo goed gecommuniceerd wordt, doordat de ouders de kinderen niet meer begrijpen. Of andersom. “In de meeste gevallen is het zo dat ouders hun zoon aanmelden als ze tegen problemen aanlopen die een grote druk op het gezin leggen en waar ze samen niet uitkomen. Bijvoorbeeld als een jongen erg snel boos wordt of juist zijn gevoelens onderdrukt en zich terugtrekt. Volgens Corné zijn de eerste gesprekken niet altijd even gemakkelijk. Als vader of zoon zomaar jezelf blootgeven is niet eenvoudig. Maar als dit plaatsvindt tijdens een ontspannende buitenactiviteit gaat dit wel makkelijker.

Outback Explorers heeft drie ‘poten’ legt Corné uit. Zo is er de individuele therapie aan vaders en zonen. Daarnaast kan er ook een teambuilding worden georganiseerd en worden er scholen bijgestaan als het om verschillende redenen in een bepaalde klas de verhoudingen vastlopen. Daarnaast organiseert Outback Explorers vader-zoondriedaagses in de Ardennen.

Doelgroep

De doelgroep van Outback Explorers is jongens en mannen in de leeftijd tussen zo’n 12 en 20 jaar. Men is er niet alleen welkom als er problemen zijn in gezinnen, maar er kan ook hulp geboden worden aan jongeren die na een verslaving clean zijn. In de hoop dat ze hun plaatsje in de maatschappij weer terugvinden. “We zijn een christelijke organisatie en daarom vind ik het mooi om mee te werken aan goede relaties. Ook mensen met een andere levensovertuiging kunnen bij ons terecht”.
Corné is momenteel nog gedeeltelijk werkzaam in het onderwijs maar is zich verder via cursussen gaan specialiseren in de jeugdhulpverlening. “Ik heb altijd wel iets gehad met gesprekken met jongeren, maar dan niet in kamertjes, maar liever lekker actief bezig zijn”. Momenteel heeft hij al een aantal cliënten van het eiland. Verder is hij nog volop aan de slag om het werk van Outback Explorers meer bekendheid te geven op het eiland. Hij heeft al gesproken met Gerwin Rikkers van Stichting Ontmoeting en heeft ook contact met de gemeente over zijn werk. Hij hoopt dat in de toekomst ook jeugdzorginstellingen en huisartsen doorverwijzen naar Outback Explorers.

Wie meer wil weten over Outback Explorers en de kosten hiervan kan informatie inwinnen via www.outbackexplorers.nl. Facebook: Corné Schipaanboord, telefoon: 06-40772135, mail: corneschip@outbackexplorers.nl.

Uit de krant