Afbeelding

Uitvoering pilot zondagopenstelling zwembad ’t Zuiderdiep nog niet rond

Algemeen 468 keer gelezen

STELLENDAM - In een raadsbrief geeft het college van B en W antwoorden op eerder dit jaar gestelde vragen van de SGP-fractie over de pilot zondagopenstelling zwembad ’t Zuiderdiep in Stellendam. Gelet op de coronaregels was een concrete invulling van dit onderwerp tot op heden niet aan de orde. Nu de mogelijkheden voor openstelling van zwembaden (onder voorwaarden) zich weer aandienen, kunnen de vragen op basis van actuele omstandigheden worden ingevuld.

Door Jaap Ruizeveld

De pilot 7-daagse openstelling zwembad ’t Zuiderdiep maakt onderdeel uit van gemaakte prestatieafspraken tussen SRGO en de gemeente. De landelijke maatregelen gericht op het beheersen van het coronavirus hadden de afgelopen periode ook impact op zwembaden. Vooruitlopend op eventuele mogelijkheden tot het uitvoeren van een pilot zondagopenstelling is door de gemeente aan SRGO gevraagd zich op een daadwerkelijk invulling voor te bereiden. Met de wetenschap dat voorbereiding binnen de onzekere omstandigheden lastig is en de praktische haalbaarheid van zondagopenstelling, vanwege verschillende factoren, nog moest blijken. Het college stelt dat er geen sprake van is dat de coronasteun aan SRGO formeel of informeel afhankelijk is gemaakt van het realiseren van een zondagopenstelling van ‘t Zuiderdiep. SRGO tracht invulling aan deze pilot te geven met inzet van personeel dat hiertoe zelf bereid is. De stichting is verantwoordelijk voor de uitvoering en zal in dit kader rekening moeten houden met wetgeving en bestaande afspraken.

Geen verplichting

Zwembaden zijn lange tijd gedwongen gesloten gebleven. De programmering die nu op korte termijn weer geboden kan worden en het aantal bezoekers dat bediend kan worden, zijn nog verre van ‘regulier’. De formatie binnen zwembaden is in de afgelopen periode uit het oogpunt van kostenbesparing gekrompen (met name de inhuur van tijdelijke krachten). In de raadsbrief stipt het college duidelijk aan dat het huidige zwembadpersoneel dat heeft aangegeven niet op zondag te willen werken, hiertoe niet wordt verplicht door SRGO. Dit maakt dat er voor een zondagopenstelling bereidheid bij andere zwembadpersoneelsleden dient te zijn en/of dat er nieuw personeel moet worden aangetrokken.

Ook voor andere uitbreidingen in het huidige programma moet de formatie worden uitgebreid. Gelet op krapte op de arbeidsmarkt in deze branche is dat niet gemakkelijk. SRGO zet zich in om de benodigde formatie beschikbaar te krijgen en binnen die mogelijkheden de zomerprogrammering vorm te geven. Het uitvoeren van een pilot zondagopenstelling in de zomerperiode van dit jaar 2021 maakt hier onderdeel van uit. Over het resultaat van deze inspanningen krijgt de raad op korte termijn aanvullende informatie.

Uit de krant