Afbeelding

Piet en Leun Kreeft-Vervloet zijn al 75 jaar getrouwd

Algemeen 1.318 keer gelezen

OUDE-TONGE - Afgelopen maandag vierden Piet (98) en Leun (97) Kreeft-Vervloet hun 75-jarig huwelijksjubileum. Dit wordt ook wel een rodium of albasten huwelijk genoemd. Niet veel mensen mogen dit beleven en omdat het zo uniek is, kreeg het echtpaar, dat sinds enkele jaren woonachtig is in Ebbe en Vloed, bezoek van burgemeester Ada Grootenboer én van de heer De Graeff, kamerheer van koning Willem-Alexander.

Door Mirjam Terhoeve

De kamer staat vol met bloemen en kaarten en er is koffie met gebak. Hoewel het echtpaar dit huwelijksjubileum op bescheiden wijze viert, is er beslist sprake van een feestelijke sfeer. Het bezoek van de burgemeester en de kamerheer is de kers op de taart. “Wullem had gerust ook zelf mogen komen, hoor”, zegt Piet tegen het hoge bezoek. “En Maxima ook natuurlijk.” De Graeff legt uit dat hij dit soort taken van de Koning overneemt. “Al komt een 75-jarig huwelijk niet vaak voor”, voegt hij er aan toe. “Dit is pas de tiende keer in de tien jaar dat ik kamerheer ben en de eerste keer op Goeree-Overflakkee.” De kamerheer kwam niet met lege handen, maar bracht namens de Koning een grote vaas mee vol prachtige bloemen. De burgemeester overhandigde het echtpaar eveneens een uniek cadeau: de trouwakte van 14 juni 1946, uitvergroot en mooi ingelijst. Piet en Leun zijn er enorm van onder de indruk.

Ruim 80 jaar samen

De huwelijksdag op 14 juni 1946 was echter een stuk soberder, zo vlak na de oorlog. “We kregen verkering toen we 16 en 17 waren”, weet Leun nog. “We zijn allebei geboren en getogen op de Kranendijk. Piet hielp me met het rondbrengen van de krant ‘De Zaaijer’. En zo is het gekomen.” Helaas werd Piet tijdens de oorlog een aantal jaren te werk gesteld in Duitsland. Dat was voor hem een moeilijke tijd. Maar bij terugkomst had Leun trouw op hem gewacht. “Ik was daar wel een beetje bang voor, hoor”, zegt hij. “Leun was een hele mooie meid, met prachtig donker haar. En met al die soldaten die hier rondliepen, was ik toch een beetje nerveus. Dat begrijp je wel. Maar we zijn na de oorlog weer samen verder gegaan en zijn nu ruim 80 jaar later nog steeds bij elkaar, waarvan 75 jaar getrouwd.”

Achterachterkleinkind

Na hun huwelijk zijn Piet en Leun op de Kranendijk blijven wonen. In 1977 kwamen ze naar Oude-Tonge. Het echtpaar kreeg twee kinderen en inmiddels is de familie uitgebreid met vier kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Over enkele maanden wordt zelfs het eerste achterachterkleinkind verwacht. Nog een unieke belevenis. Omdat de gezondheid van Leun achteruit ging en ze moeilijk ter been is, wonen ze sinds drieënhalf jaar in Ebbe en Vloed. “Dat was enorm wennen, maar nu gaat het goed, hoor”, zegt Leun. “Ze zorgen hier heel goed voor ons. Als het even kan gaan ze een rondje met me doen door het dorp. Ik ben namelijk enorm graag buiten en verder vermaak ik me prima met mijn krantje en mijn kruiswoordpuzzels.”

Groentetuin

Piet beschikt nog over een behoorlijke dosis humor, een goed geheugen en is verder nog vrij fief. Als het kan zit hij op de fiets en ook heeft hij nog steeds een groentetuin. “Het wordt allemaal wel iets minder, hoor”, geeft hij toe, “maar wat kan, dat blijf ik doen. Ik heb al sinds ons huwelijk een eigen hof. Hier in Ebbe en Vloed kunnen we natuurlijk mee-eten met de pot, maar ik kook het liefst elke dag gewoon zelf. Dat doe ik speciaal voor Leun, die vanwege darmproblemen niet alles mag en kan eten. We hebben hier een vrieskast, waarin de zelf geteelde groenten worden bewaard. En in de slaapkamer heb ik tomaten opgekweekt, die staan nu deels op het balkon en deels in het hof.”

Coronatijd

Het echtpaar heeft veel moeite gehad met de coronatijd. “We mochten niemand ontvangen en we mochten niet weg”, beaamt Piet. “Gelukkig konden we rekenen op onze steun en toeverlaat, Diny de Boed. Diny zorgde voor onze boodschappen, maar omdat ze hier niet naar binnen mocht, bond ze een touw aan de tas, die ik dan vanuit het raam naar boven takelde. Gekke toestand was dat, hoor. Om eerlijk te zijn vonden we corona erger dan de oorlog. In de oorlog kende je je vijand. Nu was de vijand onzichtbaar. We zijn blij dat het allemaal weer wat beter gaat.” Op de vraag wat het geheim is van zo’n lang en gelukkig huwelijk, heeft hij meteen het antwoord klaar. “Hard werken, goed eten, elke dag een borreltje en regelmatig een nieuw harinkje eten. En natuurlijk doet de naam Kreeft ook wonderen”, voegt hij er lachend aan toe. Leun schudt maar eens met haar hoofd. Ze is zijn humor wel gewend na al die jaren.

Dit artikel staat vandaag in de abonnee-editie van Eilanden-Nieuws en krijgt u van ons cadeau. Geen abonnee? Regel dan vandaag nog abonnement en mis nooit meer het belangrijkste nieuws over Goeree-Overflakkee. Een jaar lang abonnee ben je al vanaf slechts 28,50 euro. Klik hier voor meer informatie.

Uit de krant