Piet Westhoeve op een archieffoto (Foto: Wim van Vossen)
Piet Westhoeve op een archieffoto (Foto: Wim van Vossen)

Piet Westhoeve laat organisatie Havenconcert Goedereede met gerust hart achter

Algemeen 566 keer gelezen

GOEDEREEDE – Voor het weekend van 11 september staat het Havenconcert Goedereede weer op de agenda. Het zal dit jaar voor de veertiende keer zijn dat dit concert plaatsvindt. Ook dit jaar wordt het weer een ‘bijzonder concert’ en dit geldt vooral voor Piet Westhoeve. Hij is na dertien jaar gestopt met de organisatie van dit jaarlijks terugkerende en in populariteit toenemende evenement.

Door Adri van der Laan

Sinds de zomer van 2008 staat het centrum van Goedereede in het eerste weekend van september in het teken van het Havenconcert. Een enkele keer moest het worden afgelast of sterk worden ingekrompen vanwege het weer of de corona-maatregelen. Maar al die keren had musicus Piet Westhoeve uit Goedereede een grote inbreng in het steeds meer in populariteit toenemende Havenconcert. Piet lacht, als we hem vragen naar zijn functie in het stichtingsbestuur. “Officieel is mijn functie Artistiek Directeur. Dit betekent niets meer en niets minder dat ik verantwoordelijk ben voor het programma”. Een heel belangrijke functie natuurlijk. Vooral als we zien dat het programma door de jaren heen steeds weer wat nieuws weet te brengen met een groeiende professionele inbreng van veel bekende artiesten.

Begin

In 2008 werd het eerste Havenconcert gehouden. Het was toen nog onder de naam ‘Kadeconcert’. “Die naam is later veranderd omdat het een concert was vanuit de haven en niet vanaf de kade”, aldus Piet Westhoeve. Het initiatief om ‘iets’ te organiseren op het water kwam van Jan Flohil uit Ouddorp. Hij was betrokken bij de Stichting Kop van Goeree, die in die tijd verschillende evenementen organiseerde, zoals het Vuurwerk, de Boerenlanddag en de Toeristendagen. Flohil kreeg een aanbod om goedkoop een ponton te mogen gebruiken voor een concert op het water. Hij benaderde Piet Westhoeve en vroeg of hij mee wilde werken. Er werden verschillende locaties geopperd maar vanwege de veiligheid was uiteindelijk alleen maar de haven van Goedereede hiervoor geschikt. Het eerste concert op zaterdag 6 september in 2008 was een succes. Piet legt uit dat naast Fanfare Apollo, de fanfare die nog steeds een belangrijke plaats tijdens het concert inneemt, vooral gebruik werd gemaakt van artiesten of muziekgezelschappen die een nauwe band hadden of afkomstig waren van het eiland. Piet bespeelde zelf de piano.

Lage drempel

Door de jaren heen heeft de organisatie de kwaliteit van het programma steeds verder verbeterd. Hiervoor moesten dan wel artiesten worden aangezocht van buiten het eiland. Maar de meesten hadden toch wel enige band met het eiland. Als voorbeeld noemt hij het bekende Dutch Trombone Ensemble waar de uit Stellendam afkomstige Jurgen van Oostenbrugge deel van uitmaakt, zij traden in 2012 op. Verder was er in 2017 een optreden van Edwin Rutten, die familiebanden heeft in Goedereede. Hij werkte met bijzonder veel plezier mee en hij complimenteerde de organisatie met de woorden “Dit is zo groot omdat jullie het zo klein houden”.
“Dit is ook de kracht van het Havenconcert, want we willen het concert toegankelijk houden voor een breed publiek. Toegang is dan ook gratis en we houden er met het samenstellen van het programma rekening mee. Misschien hadden we in het begin wel wat te ‘zware’ stukken. Daarom programmeren we ook populaire nummers en filmmuziek. Herkenbaar voor een breed publiek. En natuurlijk ontbreken ook de meezingers niet”. De formule van laagdrempeligheid heeft vruchten afgeworpen want de belangstelling voor de Havenconcerten is in de afgelopen jaren alleen maar gegroeid.

Na verloop van jaren is de organisatie om praktische redenen losgemaakt van de Stichting Kop van Goeree en is er in 2019 een stichting gevormd. Vanuit deze stichting wordt onder meer de subsidie aangevraagd en de sponsorwerving gedaan. Dit laatste is nodig omdat de organisatie van het Havenconcert heel veel geld kost. Want naast bekende artiesten streeft men er naar om de techniek voor beeld, licht en geluid door een professioneel bedrijf – FrameWave uit Oude-Tonge – te laten verzorgen. Het evenement vindt voor een deel plaats in de schemering en daar dient de belichting voor te worden aangepast.

Tijdens ons gesprek laat Piet Westhoeve meerdere keren blijken dat hij met tevredenheid en ook een beetje trots terugkijkt op de afgelopen havenconcerten. “Het is uitgegroeid tot een evenement waar velen naar uitkijken en niet alleen mensen van het eiland maar ook van ver daarbuiten”. Naast het concert op zaterdagavond is het Havenconcert uitgegroeid tot een concertweekend (zie kader). Voor het concert voor 11 september is ondertussen weer een bijzonder programma samengesteld met ook nu weer bijzondere deelnemers. Op de vraag of er al een stukje van de sluier kan worden opgelicht, antwoordt hij dat hij dit nog liever even geheim houdt.

Opvolging

Hoewel Piet Westhoeve met heel veel voldoening terugkijkt op de havenconcertperiode vond hij dat nu de tijd gekomen is om een punt achter zijn activiteiten voor het evenement te zetten. “Ik ben er vanaf 2008 bij betrokken geweest en dat was altijd heel intensief en het kost altijd heel veel energie. Ik kies nu even voor mezelf”, aldus Westhoeve die overigens aangeeft nog wel actief te blijven als musicus. Verder verzekert hij dat hij de organisatie van het Havenconcert met een gerust hart achterlaat. “We hebben een goede opvolger gevonden in Johan van Erkelens. Een geboren Goereeër en heel muzikaal. Op het gebied van iets organiseren heeft hij ook veel ervaring. Ik verwacht daarom dat de organisatie van het concert ook voor de toekomst is gewaarborgd”, aldus Piet Westhoeve die aangeeft ook alle vertrouwen heeft in het team dat momenteel het bestuur van de Stichting Havenconcert Goedereede vormt.

Havenconcert Weekend

Het Havenconcert Goedereede is sinds twee jaar uitgegroeid tot een Havenconcert Weekend. Dit weekend zal dit jaar al op vrijdag 10 september beginnen met het ‘Havenconcert Junior’. Hierbij krijgen alle kinderen van het eiland de kans om op verschillende manieren kennis te maken met verschillende vormen van muziek. Alle basisscholen van het eiland zijn dan uitgenodigd en zij kunnen aan verschillende activiteiten rondom muziek meedoen. Op dit initiatief is door de scholen heel enthousiast gereageerd en dit is ook de reden dat, in verband met de schoolvakanties, het Havenconcert in het tweede weekend van september wordt gehouden.
Op zaterdag 11 september is er, voorafgaand aan het havenconcert – de Havenconcert Muziekdag. Op initiatief van de Stichting Havenconcert worden er op verschillende plaatsen op het eiland, presentaties van de plaatselijke muziekverenigingen gehouden, maar ook Muziekgebouw (de muziekschool) zal die dag geopend zijn. Vorige jaar was deze Muziekdag een groot succes.
In de komende maanden zal er steeds meer informatie over het Havenconcert en de andere activiteiten worden vermeld op de website: www.havenconcert.nl

Na het vertrek van Piet Westhoeve bestaat het Stichtingsbestuur van het Havenconcert uit Rien Slagter, voorzitter; Johan van Erkelens, bestuurslid; Pauline Hof, secretaris en Anne Bezuijen, penningmeester.

Uit de krant