Afbeelding

Ongedierte in of rond het huis? Rick de Berg weet er raad mee

Algemeen Zakelijk nieuws 880 keer gelezen

DIRKSLAND – Zilvervisjes, ovenvisjes, papiervisjes, mieren en vliegende mieren, vlooien, bedwantsen, kakkerlakken, ratten, muizen. Plaagdieren zijn er in alle soorten en maten. En ze heten niet voor niets plaagdieren: ze kunnen in of rond het huis behoorlijke problemen met zich mee brengen. Wie een snelle en niet dure oplossing zoekt, moet bij BOBGO in Dirksland zijn.

BOBGO is het bedrijf van Rick de Berg. De letters staan voor Berg Ongedierte Bestrijding Goeree-Overflakkee. Rick ging vorig jaar juni naar de Kamer van Koophandel om BOBGO in te schrijven. Midden in coronatijd. Een jaar verder heeft hij al aardig wat particulieren, campinghouders, bedrijven en huurders van de woningbouwvereniging kunnen helpen om van hun ongedierte af te komen.
“Mijn oom Frans Oldenburg is al twintig jaar actief in de ongediertebestrijding. We zien elkaar vaak en ik ging altijd graag met hem mee, bijvoorbeeld om een wespennest te verwijderen. Ik vond het gelijk interessant”, vertelt Rick.

Safety first

Zo rolde hij er langzaam maar zeker in en besloot hij de benodigde cursus in Wageningen te gaan volgen. “Ja, die is verplicht. Je werkt nu eenmaal met biociden. Daar moet je wel op verantwoorde wijze mee omgaan. Je moet weten waar je mee bezig bent. Safety first. En je hebt met allerlei regels te maken.”
De eerste opdrachten kwamen via Frans Oldenburg naar BOBGO. Ze werken nauw samen en gaan voor sommige klussen ook wel samen op pad. Het overgrote deel van de opdrachtgevers woont of is gevestigd op Goeree-Overflakkee, waar de naamsbekendheid van BOBGO toeneemt. Soms zijn er plaagdieren te bestrijden op Voorne-Putten of Schouwen-Duiveland.

Wespenseizoen

Rick laat een dikke map zien met alle mogelijke plaagdieren. Er zitten erbij die hij nog nooit bestreden heeft. Of een enkele keer. “Van bedwantsen tot luizen en houtwormen en van mieren en wespen tot muizen en ratten. Ja, ook ratten. Die brengen ziektes over, zoals de ziekte van Weil. Nu is de zomer in aantocht en komen er veel opdrachten om wespen te bestrijden. Ik verwacht een aardig wespenseizoen, net zoals vorig jaar. De nesten zitten vaak in spouwmuren, onder dakpannen of in schuurtjes.”
In het voorjaar en de zomer is het drukker, ook door de mieren bijvoorbeeld en de vlooien die terugkerende vakantiegangers bespringen. “Nee, hommels bestrijden we niet, want die zijn beschermd.” Maar in andere jaargetijden is er ook werk voor de ongediertebestrijder. Denk aan muizen die woningen opzoeken als het buiten koud is.

Voor elke soort plaagdier is er een methode, die bij een specialist als BOBGO in goede handen is. De tijd die met het verdelgen gemoeid is, varieert. Een wespennest is in drie kwartier tot een uur weg, maar voor het beëindigen van een rattenpopulatie is meer tijd nodig. Het kan namelijk even duren voordat een rat gewend is aan een nieuw object in zijn omgeving, in dit geval een rattenval of een vangkooi.

Preventie

Het komt voor dat het beter is om niet te bestrijden. Bijvoorbeeld als er kleine kinderen of huisdieren in aanraking zouden kunnen komen met het gif. “Dan ontraden we het. Soms zijn er mensen die vragen of we vleermuizen willen bestrijden. Dat ontraden we ook. Dan leggen we uit dat vleermuizen geen kwaad doen en juist veel muggen opeten.”
Rick de Berg en Frans Oldenburg, die overigens ook allebei imker zijn, kunnen eveneens adviseren om preventieve maatregelen te nemen. Zoals het plaatsen van een kachel in de bijkeuken of het dichten van een gat in de gevel. Vlooien zijn buiten de deur te houden door huisdieren te voorzien van een vlooienbandje en door goed en regelmatig te stofzuigen.

Zo spoedig mogelijk

Met goede adviezen scoort BOBGO punten. Maar in niet mindere mate met snelle, betrouwbare service en lage tarieven. “Mensen die bellen zitten met een probleem en wij lossen dat zo spoedig mogelijk op. In negen van de tien gevallen komen we dezelfde dag of de dag erna. Dat wordt erg gewaardeerd. Ontevreden klanten? Nee, die heb ik nog niet meegemaakt.”

Meer informatie: www.bobgo.nl, 06-42614675 en info@bobgo.nl.

Uit de krant