Afbeelding
Ingezonden mededeling

Corona en autoverzekering: waarom gaat de premie in Zeeland niet omlaag?

Algemeen 282 keer gelezen

De auto stond het laatste jaar vaak veel meer stil na het uitbreken van de coronacrisis. En ook dit jaar is er duidelijk minder wegverkeer. Mensen zijn massaal thuis gaan werken en we trekken we er minder snel op uit voor een uitje. Toch heeft dit vooralsnog weinig tot geen geen invloed op de premie van de autoverzekering van automobilisten uit Zeeland en de rest van Nederland. Wat zijn hier eigenlijk de redenen van?

Minder ongelukken en minder schade door pandemie

Door het thuiswerken en de lockdowns waren er een stuk minder auto’s op de weg. Als gevolg hiervan zijn er minder ongelukken geregistreerd en is er minder schade geclaimd. Zo lag het aantal verkeersongevallen in 2020 op 80.000. Dat is een daling van 20% ten opzichte van de jaren ervoor, toen er gemiddeld 100.000 ongelukken werden geregistreerd. Deze afname is ook terug te zien in het aantal schademeldingen bij verzekeraars. Deze namen in het tweede en derde kwartaal van 2020 met gemiddeld 30% af. Toch betekenen deze cijfers dit niet automatisch dat de premie van de autoverzekering omlaag gaat. Verzekeraars berekenen de hoogte van de autoverzekering namelijk op basis van risicoanalyses op de lange termijn. Verzekeraars denken dat corona geen structurele veranderingen in het autorijden met zich meebrengt en dat we binnenkort weer als vanouds gaan autorijden. Voorlopig zorgt de coronacrisis dus nog niet voor een lagere premie als mensen hun auto verzekeren

Veel meer auto-inbraken in Zeeland

Naast ongevallenschade bieden sommige autoverzekeringen ook dekking bij diefstal of inbraakschade. Deze cijfers namen duidelijk niet af in in Zeeland. In 2020 werd er juist veel vaker ingebroken in auto’s in Zeeland dan het jaar ervoor. Het betrof zelfs een stijging van 54,7%. Hiermee steeg het aantal inbraken in deze provincie het meest van alle Nederlandse provincies. Dit is ook niet gunstig voor de hoogte van de autoverzekering. Autobezitters betalen namelijk meer premie wanneer zij in een regio wonen waar meer ongevallen of diefstallen gebeuren. De stijging in Zeeland is opvallend te noemen. In negen provincies werd er namelijk in 2020 minder ingebroken dan in 2019. Alleen in Drenthe en Zuid-Holland was ook een stijging te zien. Landelijk gezien lijkt corona een invloed te hebben gehad op de cijfers. Wellicht durfden auto-inbrekers tijdens de lockdowns toch minder op pad te gaan.

Premie van de autoverzekering (alsnog) verlagen

Niemand wil uiteraard meer dan nodig betalen voor de autoverzekering. Je autoverzekering vergelijken is een goed idee en het kan verstandig zijn om contact op te nemen met de verzekeraar. Zeker als een automobilist veel minder gebruikmaakt van de auto dan voorheen. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de kilometermarge aan te passen. Hierdoor kan de verzekeringspremie lager uitpakken. Als de autobezitter de auto momenteel helemaal niet gebruikt, is het mogelijk om het kenteken te schorsen. Dan betaalt men tijdelijk niet meer voor de autoverzekering en andere financiële verplichtingen die bij autobezit komen kijken. Uiteraard is het niet toegestaan om dan de weg op te gaan of zelfs de auto op de openbare weg te laten staan. Een auto schorsen kan voor een, twee of drie jaar.

Uit de krant