Logo eilandennieuws.nl
Burgemeester Grootenboer haalde traditiegetrouw de eerste asperge van het land (Foto: Gert Klok).
Burgemeester Grootenboer haalde traditiegetrouw de eerste asperge van het land (Foto: Gert Klok).

Burgemeester steekt traditiegetrouw eerste asperge bij Van der Velde

HERKINGEN - De harde wind weerhield burgemeester Ada Grootenboer er vorige week dinsdag niet van om symbolisch de eerste asperge van het land te halen. De jarenlange traditie op de aspergeboerderij van Jabin en Madeleine van der Velde in Herkingen werd gewoon in ere gehouden, ook al zijn de groene lekkernijen dit jaar een stuk later dan anders.

Door Gert Klok

Dat heeft alles te maken met de relatief koude weersomstandigheden, waardoor de asperges minder snel groeien. De bijzondere groente is zelfs later dan het in 33 jaar is geweest, vertelt Madeleine van der Velde. “Op zijn laatst op 5 mei konden we altijd wel volop asperges gaan snijden. We zijn nu een week later en de verwachtingen zijn dat het de komende twee weken met temperaturen van rond de 15 graden nog te koud blijft. Asperges gaan groeien bij een bodemtemperatuur van minimaal 12 graden Celsius en groeien goed als het overdag minimaal 18 graden Celsius is.”

Asperges zijn een echt seizoensproduct, dat blijkt wel weer. Burgemeester Grootenboer sprak vorige week tijdens het snijden van de eerste asperge haar bewondering al uit over het feit dat de meeste boeren zo goed kunnen omgaan met de afhankelijkheid van de natuur. Van der Velde: “Wij zijn dat natuurlijk wel gewend, maar we moeten het nog wel regelmatig uitleggen.”

Op de Herkingse aspergeboerderij worden alleen groene asperges verbouwd. Die zijn gezonder dan de witte asperges, omdat ze in de klei en boven de grond groeien en daardoor meer vitamine C bevatten. Witte asperges groeien goed in zandgrond en worden vooral in Limburg verbouwd. “Het is echter precies dezelfde plant”, aldus Van der Velde. Groene asperges zijn aan de bovenkant vaak een beetje krom. “Dat komt omdat ze naar de zon toegroeien. In de nacht trekken ze weer een beetje recht en daarom worden de asperges vooral in de ochtend gestoken.”

Normaal gesproken worden er rond deze tijd zo’n tien kisten asperges per dag gesneden, vertelt Van der Velde. “Nu snijden we ongeveer 1 kistje per dag. Dat is te veel voor privégebruik, maar erg weinig om de klanten te bedienen. Ze zijn daarom voorlopig nog zeer beperkt verkrijgbaar en op is echt op.” Ook de witte asperges zijn dit jaar overigens laat, weet Van der Velde. “Ik sprak de groenteboer en die had al drie keer een bestelling gedaan, maar niets geleverd gekregen.”

De vertraging betekent dat de vele liefhebbers die staan te popelen om asperges te halen bij Van der Velde, nog even geduld moeten hebben. En dat er minder tijd is om asperges te eten van de Flakkeese aspergeboerderij. “We stoppen ieder jaar op 21 juni met snijden. Dat doen we heel bewust, omdat we anders de planten te veel uitputten.”

Op zaterdagmiddag tussen 12.00 en 15.00 uur is er wel een speciale aspergedrive, waar men een lekker frietje kan eten bij de boerderij aan de Peuterdijk 59 en waarbij ook aspergeproducten genuttigd kunnen worden.

Meer berichten