Logo eilandennieuws.nl
<p>Voorzitter Frederik van der Dussen van WSV Goeree met het jubileumvlaggetje in de Ouddorpse haven (Foto: Wim van Vossen).</p>

Voorzitter Frederik van der Dussen van WSV Goeree met het jubileumvlaggetje in de Ouddorpse haven (Foto: Wim van Vossen).

Gouden WSV Goeree richt zich op ontwikkeling vereniging en regio

OUDDORP - “Wij hadden het allemaal graag anders gezien. Enthousiast spraken wij bij de nieuwjaarsborrel 2020 toen nog over festiviteiten bij het 50-jarig bestaan van onze vereniging op 14 mei 2021. Een jubileumcommissie presenteerde zich om dit gouden festijn voor te bereiden.” Bestuur en leden van de watersportvereniging Goeree (opgericht in 1971) met als basis de Ouddorpse haven aan het Grevelingenmeer, zagen uit naar dit evenement. Maar aanstaande vrijdag 14 mei is het door de coronamaatregelen fysiek niet mogelijk een verenigingsactiviteit te organiseren. Wel was er de opsteker dat vorige week, in besloten kring, de blauwe vlag weer in ontvangst kon worden genomen.

Door Jaap Ruizeveld

“Wij kunnen nu het jubileumvaantje tonen en hopen in 2022 alsnog ruime aandacht te kunnen schenken aan de heuglijke bestaansmijlpaal. Wat in het vat zit, dat drinken we dan later maar op, is een populaire vertaling van deze bekende uitdrukking.” Aan het woord is Frederik van der Dussen (55), sinds 2018 voorzitter van WSV Goeree. Hij volgde in dat jaar Wim Boerboom op. In het clubhuis De Reddingsloods op de kop van de haven met een prachtig uitzicht over de Grevelingen vertelt hij spontaan over ‘zijn’ watersportvereniging waar bestuur en leden, ook in deze coronatijd, waar mogelijk de handen uit de mouwen steken. Waar plannen voor de toekomst worden voorbereid, of al in gang zijn gezet. Gericht op de eigen vereniging maar ook regionaal. WSV Goeree (300 leden) is springlevend en wil dat graag uitdragen.

Toekomstgericht

Watersport op het Grevelingenmeer is een belangrijke speler in de recreatieve inspiraties op de Kop van Goeree en rond en tussen de eilanden, weet ook Van der Dussen. Het biedt een regionale beleving en uiteraard werkgelegenheid. Dat nu in een breed scala te kunnen presenteren in mogelijkheden is belangrijk. Echter, er dient ook gekeken te worden naar de toekomst. Veranderingen die zich voor het Grevelingenmeer aankondigen. Daarop moet actueel, met een visie, worden ingespeeld. De eerste stappen zijn hiervoor gezet.

De Ouddorpse jachthaven heeft 180 ligplaatsen, verdeeld over de oude (voormalige vissershaven) en de begin negentiger jaren van de vorige eeuw aangelegde nieuwe haven. Van der Dussen: “De belangstelling voor het innemen van een vaste ligplaats was al groot en is in deze coronatijd met vakanties in eigen land verder toegenomen. Er is een flinke wachtlijst, zeker voor de boxen met jachten met een grote afmeting. Van belang is dat wij altijd enige ruimte moeten vrijhouden voor passanten die bijvoorbeeld één nacht of weekend in onze Ouddorpse haven willen afmeren. Dat niet alleen, het is ook nodig dat wij over het hele Grevelingenmeer goed bereikbaar blijven en niet te veel beperkingen zien bij sluizen naar het buitengebied. De haven van WSV Goeree is populair. De voorzieningen zijn op niveau en waar nodig zijn er updates. Elektra, stromend water en wifi. Aanlegsteigers die voor een groot deel al drijvend zijn aangelegd, rekening houdend met komende getijwisseling. We hebben douches, sanitair, afvalopvang, er staat een wasmachine en er is voldoende parkeerfaciliteit. Recreanten die naar het centrum van Ouddorp willen, kunnen gebruik maken van leenfietsen. En dan centraal tussen de beide havens het clubhuis met terras waar havenmeester en uitbater Piet Witvliet de wensen van zijn horecabezoekers graag vervult.”

Activiteiten

Hoewel in deze covid-tijd de activiteiten nu wat minder zijn, wijst voorzitter Van der Dussen graag op toppers in de jaarprogramma’s van WSV Goeree. Zoals wedstrijden voor de leden om de Goeree Cup, de strijd om de befaamde Grevelingen Cup, de jeugd-zeilevenementen, de tochten naar Zierikzee en Yerseke en de zeillessen aan jongeren. Een beperkte opsomming, vertelt Van der Dussen glimlachend. Graag wijst hij op nog een activiteit. De verbouwing van het pand Ouddorpse Haven 1, voorheen locatieplaats van de havenmeester, dat al jaren eigendom is van de watersportvereniging. Het pand doet nu nog dienst als opslag van gereedschappen en toiletruimte, maar moet in 2022 worden gerenoveerd en geïsoleerd. Voor deze kwaliteitsimpuls worden - met architect Mathijs Zeelenberg - de bouwtekeningen nu ontwikkeld. WSV Goeree is niet alleen een bloeiende actieve vereniging maar is ook financieel gezond zodat de investering mogelijk is. In het pand komt ook ruimte voor het bestuur, een leslokaal voor jeugdzeilers en overige faciliteiten.

Meer berichten