Afbeelding

Dodenherdenking opnieuw in aangepaste vorm

Algemeen 269 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ook dit jaar vond Dodenherdenking vanwege coronamaatregelen op een andere manier plaats dan gebruikelijk. Binnen de gemeente Goeree-Overflakkee legden bestuurders een krans bij de oorlogsmonumenten waar normaal gesproken een herdenkingsmoment wordt georganiseerd. Behalve een fotograaf, waren daar geen andere personen bij aanwezig.

Op 4 mei legden burgemeester, wethouders en een aantal raadsleden kransen bij de oorlogsmonumenten waar normaal gesproken een herdenking plaatsvindt. Stichting WO2GO legde bloemen bij de graven van de omgekomen vliegeniers en bij de Joodse en Armeense monumenten. Ook werden er bloemen gelegd bij de monumenten voor de gevallenen van voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Daarbij waren, behalve de fotograaf, geen andere personen aanwezig.

Toespraak burgemeester

Als alternatief voor de toespraken van alle bestuurders, was een toespraak van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman online te zien via diverse media. De burgemeester wees op het feit dat het aantal inwoners dat de Tweede Wereldoorlog meemaakte en de angst van de oorlogsjaren hebben ervaren, steeds kleiner wordt. “Daarom is het belangrijk om aandacht voor onze geschiedenis te hebben en ervan te leren Om aandacht te hebben voor de aangrijpende verhalen van Goeree-Overflakkee. Tijdens de toespraak werden fragmenten getoond van een aangrijpend gesprek met familieleden van Nellie Klink, een tiener uit Ouddorp die op 12 mei 1944 zwaargewond raakte bij een bombardement en uiteindelijk in 1946 overleed aan de gevolgen van haar verwondingen. Grootenboer ging ook kort in op de huidige coronatijd en de beperkende maatregelen, waarin mensen leven in angst, omdat mensen ook aan het virus overlijden. “We kunnen ons wel iets voorstellen bij leven met een beperking in onze bewegingsvrijheid. maar in de oorlog werd de échte vrijheid aangetast.” Ze prees de onderlinge verbondenheid die tijdens en na de oorlogsjaren zichtbaar aanwezig was en hoe die ook in de huidige tijd aanwezig is.

De volledige toespraak van de burgemeester is ook nu nog te bekijken via de website en social mediakanalen van de gemeente. Dat geldt ook voor het volledige gesprek met de familieleden van Nellie Klink.

Uit de krant