Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Kleinkind van Mijntje Kloet gevonden in Pella, Verenigde Staten

Dat was nogal een stap: in je eentje op de boot over zee naar een onbekend land. En een gemis voor het achterblijvende gezin Kloet-van Putten met 13 kinderen. Ze hebben haar nooit meer gezien. Geld dat later door de familie werd overgemaakt voor een ticket naar Nederland, werd uiteindelijk in de Depressiejaren voor andere huishoudelijke doeleinden ingezet. Er werd wel gecorrespondeerd; contact met de overzeese familie ging verloren na het overlijden van Mijntje in de Tweede Wereldoorlog.

De kleindochter van de 14 jaar jongere zus Teuna Kloet, Tanja Groenendijk-de Vos, is Amerikanist en is op zoek gegaan naar nazaten van Mijntje. Dankzij de gedigitaliseerde passagierslijsten van het immigratiecentrum Ellis Island was te vinden wanneer Mijntje was aangekomen en waar ze heen is gegaan. Ze was gaan wonen in Pella, een klein plaatsje in de landbouwstaat Iowa, het MidWesten van Amerika.

Halverwege de 19e eeuw zijn veel Nederlanders gemigreerd naar dit plaatsje, de eerste groep van 700 onder leiding van dominee Scholten, die waren afgescheiden van de Nederlandse protestantse staatskerk, op zoek naar meer religieuze vrijheid. Later waagden meerdere mensen de stap vanwege de landbouwmogelijkheden en omdat er een gemeenschap van Nederlanders was. Veel inwoners van Pella hebben Nederlandse voorouders. Elk jaar is begin mei het Tulip-festival met veel tulpen, klederdracht en een Tulip-koningin, waar de Nederlandse roots worden gevierd.

Voor Mijntje is het arriveren in een Amerikaanse plaatsje waar ook Nederlands werd gesproken, en Nederlandse producten zoals stroopwafels, speculaasjes en Wilhelmina pepermunt te koop is, misschien minder ingrijpend dan je op het eerste gezicht denkt. Het landschap is vlak, veel graan, silo’s met af en toe een boerderijtje, zodat dit lijkt op Flakkee. Maar hoe vond ze het zonder haar eigen familie, haar naam veranderd in Minnie?

Tanja Groenendijk heeft de reis naar Pella gemaakt in 2018 en heeft via veel googelen de kleinzoon van Mijntje gevonden. Ze zegt: "Wat een ontvangst!" David Klein heeft zo’n zelfde markant hoofd als haar eigen vader (de genen van de Kloet-familie) en ze was in januari 2020 aanwezig bij het huwelijk van één van zijn kleindochters. De far-away familie gevonden. Ze had het haar inmiddels overleden oma graag willen vertellen. Er zijn foto’s en verhalen uitgewisseld.

Wat Tanja niet beantwoord krijgt, en daarom een oproep doet aan andere nakomelingen van het gezin Kloet-Van Putten: waarom is Mijntje vertrokken naar de US, wat trok de familie Leydens, hoe is ze van New York naar Pella gereisd en wie heeft er nog brieven uit die tijd om een idee te krijgen van haar ervaringen? Ze is te bereiken via groenbar@hetnet.nl.

OOLTGENSPLAAT

In 1903 vertrok de 21-jarige Mijntje Kloet uit Ooltgensplaat om via Rotterdam met de Holland Amerika Lijn te varen naar New York, om zich te voegen bij haar future husband Mattijs Leydens, die een jaar eerder uit Achthuizen met zijn ouders emigreerde naar de Verenigde Staten. Ze had 15 dollar bij zich.

Meer berichten