Logo eilandennieuws.nl
<p>De Ouddorpse vuurtoren. (Foto: bjornmierop.com)</p>

De Ouddorpse vuurtoren. (Foto: bjornmierop.com)

Ouddorpse Dorpsraad teleurgesteld; vuurtoren voorlopig nog niet open

OUDDORP - Teleurgesteld zijn ze, de leden van de Ouddorpse Dorpsraad. Ze hadden gehoopt dat de vuurtoren nu eindelijk eens opengesteld zou kunnen worden, nadat de Stichting Goereese Gemeenschap zich daar al jaren voor inspant.

"Een tweetal omwonenden die, waarschijnlijk onder het motto 'Not in my backyard', bezwaren aanvoeren tegen vermeende parkeeroverlast en stikstofuitstoot, gooit tot nu toe roet in het eten", aldus de Ouddorpse Dorpsraad.

Inmiddels heeft de stichting Goereese Gemeenschap een professionele organisatie onderzoek laten doen naar de milieueffecten die opening met zich zou brengen. Die blijken nihil te zijn, temeer daar het alleen openstelling (gedurende een beperkte periode en met een gelimiteerd aantal bezoekers per dag) op de woensdagen en zaterdagen betreft. Inmiddels is ook het aantal parkeerplaatsen vergroot. Van de gemeente Goeree-Overflakkee en van een eilandelijk advocatenkantoor krijgt de stichting naar eigen zeggen wel alle medewerking.

Vooruitlopend op de opening is overleg gevoerd met veel betrokkenen: onder meer de Dorpsraad, de VVV, VEERO (recreatieondernemers), de KNRM, Natuurmonumenten en last but not least Rijkswaterstaat. Deze organisatie heeft inmiddels de nodige voorbereidingen getroffen om openstelling soepel te laten verlopen. De provincie Zuid-Holland heeft een fors subsidiebedrag toegekend en de Nederlandse Vuurtoren Vereniging heeft een interessant boekwerkje over de bijzondere geschiedenis van de toren samengesteld dat ter gelegenheid van de toekomstige opening zal verschijnen. Deze vereniging heeft inmiddels ook een inrichtingsplan voor exposities in de toren gemaakt en vrijwilligers voor de bemensing hebben zich al aangemeld.

"Hopelijk kan de toren dit jaar nog open en worden de door de twee omwonenden opgeworpen juridische barrières geslecht, zodat de bewoners van het eiland en toeristen kunnen genieten van de bijzondere toren en het geweldige uitzicht", aldus de stichting. "Het heeft nu lang genoeg geduurd. De bewoners van Ouddorp en omgeving kijken al geruime tijd uit naar de opening van de toren, die naast een toeristische ook een educatieve functie zal vervullen."

Meer berichten