Klaes Tanis en Denise Bruijnzeel tussen de dieren van dagbesteding Weidezicht (Foto: Erwin Guijt).
Klaes Tanis en Denise Bruijnzeel tussen de dieren van dagbesteding Weidezicht (Foto: Erwin Guijt).

Denise Bruijnzeel start eigen dagbesteding rondom dierenwei van camping ‘t Anker

Algemeen 1.083 keer gelezen

BATTENOORD – Begin dit jaar startte Denise Bruijnzeel een dagbesteding op Camping ’t Anker. Vanuit haar eigen werkervaring met de gehandicaptenzorg merkte ze dat bepaalde mensen bij de zoektocht naar (vrijwilligers)werk buiten de boot kwamen te vallen. Dat moet anders, dacht ze. En dus startte ze dagbesteding Weidezicht.

Door Erwin Guijt

Daar komt natuurlijk wel het een en ander bij kijken. De dagbesteding moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de starter moet bepaalde diploma’s op zak hebben. Daarna volgt een scala aan onderzoeken en formulieren die getekend moeten worden. Afgelopen 20 februari was het moment daar: Weidezicht is officieel. Momenteel draait Bruijnzeel de dagbesteding maandag, dinsdagochtend, donderdagochtend en vrijdag. “Uiteindelijk wil ik de hele week open zijn, maar we zijn nu nog volop in de opbouwende fase.”

Oude kippen

Het programma per dag is heel verschillend, eigenlijk twee dingen zijn iedere dag hetzelfde. Bij het begin, 9.00 uur, en aan het einde, 16.00 uur, worden de dieren gevoerd. “Daartussenin vinden allerlei activiteiten plaats: het rapen van eieren, het borstelen van de pony, het uitmesten van de stallen, het aanharken van de wei… noem maar op.” Ook kunnen de cliënten aan de slag in de moestuin en het winkeltje op de camping, waar ze verschillende producten, waaronder uit eigen tuin, aanbieden. Tijdens het interview komt er een meisje binnen met een zelf versierd shirt. “En er wordt heel wat afgeknutseld.”

Centraal in de dagbesteding staat de dierenwei, die bestaat uit twee gedeeltes. “De konijnen kunnen nog steeds niet zwemmen”, grapt Denise Bruijnzeel, wijzend naar de vijver in het grootste gedeelte. “Daarom zitten die apart. We hebben de geiten daarbij gezet en dat gaat goed samen.” Ook lopen er nog kippen, pauwen en een bijzonder ras schapen. “Die hebben we speciaal uitgekozen omdat het hele knuffelbare dieren zijn.” Klaes Tanis, de vriend van Denise, is eigenaar van de camping en stelde de grond voor haar ter beschikking. “We hadden het er al wel eens over gehad met elkaar. Het was een kaal, afgezet stuk grond met een paar oude kippen. Dus heb ik gezegd: het ligt er, maak er wat van.” Verder is Klaes niet bij de dagbesteding zelf betrokken.

Opladen

“We krijgen veel positieve reacties op de dierenwei en dagbesteding. Zowel van de cliënten zelf, maar ook van de mensen op de camping, uit het dorp en van bezoekers van het nabijgelegen vakantiepark de Grevelingen. Mensen kunnen hier tot rust komen, even uit hun dagelijkse sleur en stress, en hier weer opladen. Het leven kost veel energie, zeker voor mensen met een beperking. Mensen met een lichtverstandelijke beperking hebben ook vaak psychische problemen. Wij kijken hier niet naar kalenderleeftijd. Er zijn bijvoorbeeld volwassenen die functioneren op het niveau van een achtjarige. Alle leeftijden zijn welkom, we kijken echt naar waar behoefte aan is. Momenteel zijn we in gesprek met de gemeente of we ook mensen die willen re-integreren in het werkzame leven aan een plekje kunnen helpen.”

In de dierenwei worden ook dieren gefokt, zoals een bepaald sierkip-ras. “Ook daar proberen we onze cliënten bij te betrekken. Daarnaast hebben we twee paplammetjes staan, daar mogen ze voor zorgen. Als ze hier iets opsteken is dat mooi meegenomen. We bouwen hier bovendien van alles, van hokken tot insectenhotels. Als ze het leuk vinden mogen ze daar ook aan meehelpen. Wel zijn we heel voorzichtig met gevaarlijke apparaten, we willen natuurlijk niet dat mensen zich bezeren of verwonden.”

Bloemenpluktuin

“We proberen te werken aan de zelfstandigheid en het zelfbeeld van cliënten. Zo hebben we een pony die verzorgd mag worden en waar af en toe rondjes mee gelopen moeten worden. De eerste keren lopen wij natuurlijk mee. Maar als wij er op een gegeven moment vertrouwen in hebben, mag een cliënt zelfstandig gaan lopen met de pony. Zoiets geeft een enorme boost aan het zelfvertrouwen. En iedereen doet dat natuurlijk op eigen niveau en eigen snelheid.”

Er zijn nog volop plannen voor de dagbesteding. “Er kunnen nu maximaal zes cliënten bij ons terecht, maar wellicht dat we dat in de toekomst nog uit kunnen breiden. In ieder geval willen we toewerken naar een hele week te vullen met de dagbesteding.’’ Vooralsnog werkt Bruijnzeel er in de avond nog enkele uren per week naast. “Binnenkort hopen we een bloemenpluktuin aan te leggen. Ik ben blij dat mensen zo positief zijn. We onderscheiden ons met het maatwerk wat we bieden hier.” Ze is nog niet uitgesproken of hetzelfde kleine meisje van net komt binnen. Ze heeft een kleurplaat gemaakt. Op de achterkant staat de tekst: ‘bedankt dat ik hier mag zijn’. Denise glimlacht.

Uit de krant