Afbeelding

Leerlingen School met de Bijbel zingen ‘Matthäus’-koralen soepel en zuiver

Algemeen 1.201 keer gelezen

SOMMELSDIJK - “Ik vind het leuk om te zingen en om iets nieuws te doen”, zegt Alver. Hij kreeg volop de gelegenheid van de School met de Bijbel in Sommelsdijk. Samen met een stuk of vijfentwintig medeleerlingen van groep 7 en 8 zong Alver enkele delen uit de Matthäus Passion. “Het ging soepel”, zegt hij enkele uren na de uitvoering.

Door Kees van Rixoort

De School met de Bijbel had vorig jaar al een projectkoor willen vormen om met het stuk van Bach aan de slag te gaan. Maar dat ging niet door vanwege de lockdown tijdens de eerste coronagolf. De kinderen kwamen thuis te zitten, waardoor muziek instuderen en uitvoeren niet mogelijk was.

In de aanloop naar Pasen 2021 lukte het wel. Uit de groepen 7 - van juf Erika Luime - en 8 - van juf Nelleke van den Boogert - vormde zich een projectkoor, dat zich vijf weken - tussen het rekenen, spellen en lezen door - bezighield met de Matthäus Passion. Tijdens die uren op dinsdag kregen ze in hun eigen lokaal meer te weten over de muziek en de betekenis van Bachs stuk. Ook kregen ze de hele ‘Matthäus’ te horen.

“Zo’n heel stuk met kinderen beluisteren was nieuw, maar met uitleg en goede luistervragen gingen de leerlingen de muziek steeds beter begrijpen én waarderen. Het mooiste was als kinderen vroegen: ‘Wilt u dat nog een keer laten horen?’, of als het na afloop helemaal stil bleef en je merkte dat de muziek echt landde.”

“Het was echt leuk: samen muziek maken”, zegt Janita uit groep 8. Ze gaf zich graag op om mee te doen. “Ik speel dwarsfluit en ik houd van muziek. Of het moeilijk was? Nou, er zaten wel hele hoge noten tussen.”

Uit de Bijbel

Wie met de Matthäus Passion aan de slag gaat, leert van alles. Culturele, muzikale en geestelijke vorming komen in een project als dat op de School met de Bijbel samen. “Het is meer dan zomaar een verhaal”, zegt juf Van den Boogert. “De teksten komen letterlijk uit de Bijbel. Misschien is de Matthäus Passion niet het eerste waar de leerlingen naar luisteren, maar het is heel bijzonder om ze mee te krijgen in de rijkdom van tekst en muziek. En zo op deze manier met de lijdensgeschiedenis van de Heere Jezus te bezig te zijn.” Maartje uit groep 7 beaamt dat: “De Matthäus Passion is mooi. En niet gemakkelijk.” Haar klasgenote Lotte: “Ja, mooie muziek.”

De uitvoering was op donderdagochtend 1 april in de hervormde kerk te Middelharnis. Onder leiding van dirigente Hanke Kieviet zong het projectkoor twee koralen uit het stuk van Bach: Erkenne mich mein Hüter en Herzliebster Jesu. Haar man Paul praatte het programma aan elkaar en zong zelf ook nog enkele passages. Een van de leerlingen speelde een koraal op de vleugel. Bij elkaar duurde het programma ongeveer een uur.

Heel zuiver

Het publiek bestond uit medeleerlingen, een paar juffen en de directeur van de school. Voor de ouders, die door de coronamaatregelen niet aanwezig konden zijn, is een opname gemaakt, zodat ze toch een beeld kunnen krijgen van de muzikale prestaties van hun kinderen. En die waren prima, aldus juf Luime en juf Van den Boogert. “Het klonk heel zuiver en ze bleven goed op toon zingen. Je zag ook goed dat ze er veel plezier aan beleefden. Een mooie ervaring, die je ze als school mee kunt geven.”

Voor Aron uit groep 7 was het inderdaad een mooie ervaring. “Het was iets nieuws”, zegt hij. “En het ging goed. Ik zong de altstem.” Aron was een van de geoefende zangers in het projectkoor, want hij zingt in een koor, waarvan zijn moeder dirigent is.

Het Paasproject voor de groepen 7 en 8 van de basisschool in Sommelsdijk omvatte meer dan de Matthäus Passion. De leerlingen gingen ook anderszins creatief aan de slag met het maken van glas-in-loodramen, juten panelen, maquettes en gedichten.

Verrijkend

Alle werkstukken zijn in de gangen van de school te bewonderen. De glas-in-loodkunst verbeeldt de kruiswoorden. Op de juten panelen zijn beelden uit het lijdensverhaal geborduurd. Twee maquettes tonen de intocht in Jeruzalem en de graftuin. En twee gedichten zijn door middel van handletteren op grote vellen aangebracht. Juf Erika Luime: “Handvaardigheid met de Bijbel open.”

“Het project was heel verrijkend, ook voor onszelf”, besluit juf Nelleke van den Boogert. “Ik zou met Bach willen benadrukken: Soli Deo Gloria, Aan God alle eer.”

Afbeelding

Uit de krant