Logo eilandennieuws.nl
<p>V.l.n.r. mevrouw Van Kampen, mevrouw Wurm en voorzitter De Gooijer (Foto: Mirjam Terhoeve).</p>

V.l.n.r. mevrouw Van Kampen, mevrouw Wurm en voorzitter De Gooijer (Foto: Mirjam Terhoeve).

(Foto: )

Koersbalclub De Kromme Bal in Oude-Tonge al 25 jaar aan de rol

OUDE-TONGE – Afgelopen december bestond koersbalclub 'De Kromme Bal' een kwart eeuw. Vanwege corona kon het jubileum niet worden gevierd zoals men graag had gewild. Een paar maanden later blikken we, samen met de voorzitter en twee dames die al vanaf het eerst uur lid zijn, nog even terug op de afgelopen 25 jaar. "Een prachtige tijd", aldus het drietal, dat de wekelijkse bijeenkomsten ontzettend mist en heel graag weer eens aan de rol gaat.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De koersbalclub was een idee van Mariette Walter, destijds medewerkster van de SWO, de voorloper van de Stichting Zijn. "Mariette belde mij om te vragen of ik mee wilde doen", vertelt Greet Wurm-Smeets (93). "In eerste instantie twijfelde ik wel even. Is dat wat voor mij? En dan op de vrijdagochtend. Toch ben ik gegaan en vond het meteen ontzettend leuk. En nu, 25 jaar later, ben ik er nog steeds bij. Ik ben er nooit een ster in geworden hoor. Ooit heb ik een keer een beker gewonnen. Die was van aluminiumfolie, maar ik was er enorm trots op. In december met het 25-jarig jubileum heb ik een echte gekregen, ter vervanging van die oude. Die heeft een ereplaats in mijn huis."

Jo van Kampen (83) werd ook benaderd door de SWO en dacht precies hetzelfde. "Ook ik had zoiets van, is dat dan wat?", lacht ze. "Op vrijdagochtend heb ik altijd genoeg te doen. Uiteindelijk ben ik toch gegaan en ook gebleven. Nu is de vrijdagochtend helemaal gereserveerd voor de koersbal. Daar komt niemand aan. Het is de bezigheid en de gezelligheid met elkaar. Sommigen zijn heel fanatiek, maar dat is juist wel leuk. Dat hoort er een beetje bij. Zelf heb ik wisselend succes gehad en heb iets meer bekers (10) dan mevrouw Wurm. De ene dag gaat het nu eenmaal beter dan de andere, maar dat maakt me niet zoveel uit. Gewoon gezellig bezig zijn, is het allerbelangrijkste."

Kampioenschappen

De club telde al spoedig aardig wat leden, uit zowel Oude-Tonge als ook van elders, en een eigen bestuur. Hoewel het koersbal vooral recreatief wordt gespeeld, waren er regelmatig ook wedstrijden met andere clubs, zoals de jaarlijkse Flakkeese kampioenschappen. "Het idee kwam van Marja van der Welle van de Stichting Zijn, zegt huidige voorzitter Wijnand de Gooijer. "Zij schreef de overige vijf clubs op het eiland aan en de meesten vonden het leuk om mee te doen. We maakten er jaarlijks een gezellige dag van. Onze leden zorgden voor de koffie, soep en broodjes en we sloten af met een borreltje. Het was altijd een enorm succes. Maar er ging ook veel tijd in zitten. Nog voor de corona uitbrak, had ik al een beetje bedacht om de organisatie aan anderen uit te besteden. Het werd me toch een beetje te veel van het goede."

"We zijn ook een paar keer op toernooi geweest", vullen de dames aan. "Zo speelden we in eigen clubshirts tegen clubs uit Zeeland. We hadden sowieso elk jaar wel iets om naar uit te kijken. Maandelijks sparen we een bedrag hiervoor, zodat we de kosten kunnen spreiden. Rond de kerstperiode, tevens het einde van het koersbalseizoen, is er altijd de prijsuitreiking, gecombineerd met een etentje. En verder hebben we ook uitstapjes gemaakt, zoals bij het 15-jarig en 20-jarig bestaan." Toch zijn er niet alleen hoogtepunten, maar zeker ook dieptepunten te melden. "In de afgelopen jaren hebben we helaas afscheid moeten nemen van verschillende leden. Dat is altijd weer een enorm gemis. Je ziet elkaar iedere week en je hebt plezier met elkaar. Ja dan is het moeilijk als er weer iemand wegvalt. Het is immers niet alleen het spel, maar zeker ook alles er omheen."

Stuwende kracht

De dames zijn het er unaniem over eens, dat de voorzitter de stuwende kracht is achter de vereniging. "Hij doet enorm veel voor de club. Mede dankzij hem konden we het 25-jarig bestaan vieren." "Ach, ik doe het heel graag", reageert de Gooijer bescheiden. "Het is gewoon ontzettend leuk. We spelen binnen op een mat en proberen de ballen, die aan een kant zijn verzwaard en daardoor van koers veranderen, zo dicht mogelijk bij de jack te rollen. Het is een tak van sport die tot op hoge leeftijd te doen is. De meeste leden komen dan ook heel trouw. Dat geldt zeker ook voor mijzelf. Helaas ligt alles nu stil vanwege corona, maar zodra het mag, gaan we weer starten. Dan zijn nieuwe leden ook van harte welkom. We spelen iedere vrijdagochtend in het zaaltje aan de Bernhardstraat. Het lidmaatschap kost 11 euro per maand, dat is inclusief een bijdrage voor de koffie en een deel gaat in de pot voor uitjes en lief en leed. Het materiaal wordt verzorgd door Stichting Zijn. Dus doe net als de overige leden. Kom een keer langs en je bent verkocht."

Meer informatie over koersbalclub De Kromme Bal is te verkrijgen bij de Stichting Zijn via 0187-482400.

Meer berichten