Logo eilandennieuws.nl
<p>Verschillende zzp&#39;ers hebben al sinds het begin van de coronacrisis grote financi&euml;le zorgen en doen een beroep op de speciale Tozo-regeling (Foto: Pixabay).</p>

Verschillende zzp'ers hebben al sinds het begin van de coronacrisis grote financiële zorgen en doen een beroep op de speciale Tozo-regeling (Foto: Pixabay).

Gemeente keerde via de Tozo vorig jaar 3,3 miljoen euro uit aan ondernemers

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ondernemers worden door de coronamaatregelen vaak hard getroffen. Om hen een vorm van financiële ondersteuning te bieden, werd een Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in het leven geroepen. Inmiddels zijn er al meerdere Tozo’s geweest. Tijd voor een kleine inventarisatie over hoe dat zit op het eiland.

Door Erwin Guijt

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers is door de Rijksoverheid in het leven geroepen en wordt uitgevoerd door de gemeenten in Nederland. Er zijn twee componenten. Aan de ene kant is er een inkomensondersteuning voor levensonderhoud, waarbij het huishoudinkomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum. Dit betreft het bijstandsniveau. De tweede voorziening is een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal 10.157 euro.

De eerste Tozo was in de maanden maart, april en mei in 2020. Hiervoor kwamen er bij de gemeente 781 aanvragen binnen. In de maanden juni tot en met september 2020 was de tweede Tozo van kracht. Dat was de periode waarin de maatregelen versoepeld werden. Hiervoor kwamen 93 aanvragen binnen. Tozo nummer drie had betrekking op de periode oktober 2020 tot en met maart 2021. Daarvoor zijn nu 140 ‘uitkeringen levensonderhoud’ toegekend. Voor een lening bedrijfskrediet zijn er enkele tientallen aanvragen, vooral ook in combinatie met levensonderhoud. Voor de komende maanden, van april tot en met juni, wordt de vierde Tozo van kracht. De aanvragen daarvoor kunnen vanaf begin april ingediend worden.

De precieze hoogte van de uitkering Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers is afhankelijk van onder andere de leeftijd en gezinssituatie van de ondernemer. Een woordvoerder van de gemeente Goeree-Overflakkee laat weten: "Over 2020 hebben we als gemeente 3,3 miljoen euro verleend aan Tozo-uitkeringen, waar we dus geld voor hebben ontvangen vanuit het Rijk. De leningen voor bedrijfskapitaal bedroegen 0,47 miljoen euro."

Meer berichten