Ds. Husar preekt in een openluchtbijeenkomst in Taureni.
Ds. Husar preekt in een openluchtbijeenkomst in Taureni.

Stichting Werkgroep Oost-Europa kijkt terug naar het jaar 2020

Algemeen 318 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – In dit artikel met foto’s geeft de Stichting Werkgroep Oost-Europa een overzicht van de activiteiten van het jaar 2020. M.H. Baan van de Werkgroep schreef onderstaand verslag.

“Het jaar 2020 is voor de Werkgroep Oost-Europa uit Middelharnis in velerlei opzicht een onvergetelijk jaar geweest, waarin veel vreugde en veel verdriet een rol hebben gespeeld. De vreugde ziet o.a. op de vele zegeningen, die de Heere ons en de zigeuners in Roemenië gaf. Het verdriet ziet o.a. op de gebeurtenissen rondom de coronacrisis. Hebben we begrepen dat dit niet buiten de voorzienigheid van de Heere is geschied? Voorspoed en tegenspoed komen immers van Zijn Hand. Met alles heeft God ook een bedoeling. In deze terugblik zult u beide lijnen van voor-en tegenspoed tegenkomen.

Broederlijke band

Met de predikant ds. Husar en zijn kerkenraad en met de leden van de zigeunergemeente met hun kinderen van de Baptistengemeente in Uioara, waar onze stichting al zovele jaren werkzaam is, is in de loop der jaren een sterke broederlijke band ontstaan. In december 2020 schreef ds. Husar: ”Binnenkort gaan we het jaar 2020 afsluiten, een heel bijzonder jaar waarin we geconfronteerd werden met ongekende situaties. Als we om ons heen kijken, zien we alleen crises, ontmoedigingen, angst voor infecties en ziekten, sociale afstand, enz. Door verplicht binnen te blijven beseffen we eens te meer hoe afhankelijk we zijn van Gods hulp. Zonder Hem zijn we niets en nergens. In geloof zeggen we: Eben-Haëzer, omdat God ons niet heeft vergeten en Hij elke dag met ons was.” Tot zover een gedeelte uit de brief van ds. Husar. In Uioara zijn diverse mensen van de gemeente besmet geweest met het virus, ook ds. Husar en enkele kerkenraadsleden. Ze mochten allen weer herstellen, maar in een naburig dorpje waar ds. Husar en leden van de kerkenraad ook wekelijks het evangelie mogen brengen werden in 2020 veel gemeenteleden door het virus besmet en zijn 15 leden daaraan ook overleden.

Bezoeken

Ieder jaar gaat een delegatie van onze werkgroep verschillende malen naar Uioara voor ontmoetingen, besprekingen en het geven van raad en adviezen en contrôle op de werkzaamheden in de winkel en in de loodsen. Zo kunnen we zien of het werk wat we daar begonnen zijn naar behoren functioneert en kunnen oplossingen worden gezocht op vragen waar de zigeuners tegenaan lopen of meezitten. Zo worden ook ieder jaar de financiën gecontroleerd in bijzijn van de boekhouder. Daarnaast delen we elk jaar tijdens een van de bezoeken tassen gevuld met voedsel en andere welkome huishoudelijke artikelen bij de arme mensen uit, nadat we die spullen eerst bij een grote supermarkt hebben ingekocht.

Helaas was dit vorig jaar niet mogelijk. Twee leden van de werkgroep hebben in februari nog een bezoek aan Uioara en Taureni gebracht, niet wetend dat een paar weken later het coronavirus verdere bezoeken in 2020 onmogelijke maakte. Zorgen kwamen bij ons op. Hoe moet het nu als de winkel en de loodsen in Uioara gesloten moeten worden vanwege het coronagebeuren? Geen inkomsten uit de verkopingen in winkel en loodsen betekent geen loon voor de mensen die daar werken. Maar wat bleek? Zodra de winkel en de loodsen weer open gingen werd er zoveel verkocht, dat het eerste half jaar van 2020 toch met een mooi positief saldo kon worden afgesloten. Ja, de Heere zorgt! Ook in de verdere maanden van het jaar heeft het de zigeuners aan niets ontbroken.

Kerkbouw in Taureni

Enkele jaren geleden werd ds. Husar gevraagd om in een zigeunerdorpje, op 45 minuten afstand van Uioara, te komen preken. Een kerkelijke gemeente was daar niet. Ds. Husar ging met enkele ouderlingen in dat dorpje op een grasveld staan, opende de Bijbel en ging preken. Op een afstandje kwamen een paar mensen luisteren. Iedere week opnieuw werd Gods Woord gebracht op het grasveldje. De mensen kwamen dichterbij en na verloop van tijd kwamen er steeds meer mensen, nieuwsgierig geworden, luisteren. Dat alles heeft in een enkel jaar geleid dat men voortaan in een huiskamer bijeenkwam. Mensen kwamen tot bekering en weldra kwam de vraag en het verlangen naar een eigen kerkje. De plaatselijke burgemeester verleende hulp in het aanbieden, tegen een zeer geringe prijs, van een groot stuk land. En nu? Eind vorig jaar stond het zo begeerde kerkje er in Taureni. Maar hoe kon dat nu gefinancierd worden? De zigeuners beschikten niet over financiële middelen, maar vertrouwden op uitkomst van de Heere. Gebeden werden verhoord en op werkelijk ongedachte wijze kwamen grote financiële bedragen binnen. Het kerkje staat er nu en kon in één keer geheel betaald worden. Vanuit Holland is in februari van dit pas begonnen jaar een mooie katheder geschonken. Alle vloer- en wandtegels, mooie stoeltjes voor de kerkzaal, ja nog meer dingen die nodig waren werden door gulle gevers uit Nederland geschonken!

De Heere gaat door met Zijn werk. De zondagse erediensten vinden inmiddels plaats, maar de officiële opening zal plaatsvinden als de werkgroep uit Middelharnis er bij kan zijn, wanneer de coronacrisis voorbij is.

Kerkbus

Op een dag aan het einde van de zomer werden ds. Husar en enkel kerkenraadsleden dringend verzocht zich in de middag naar de loodsen te begeven. Via onze tussenpersoon uit Cluj-Napoca, werd meegedeeld dat dit verzoek in opdracht van de werkgroep uit Middelharnis kwam. Ds. Husar en de kerkenraadsleden schrokken. Wat zou er aan de hand zijn? Hebben we iets verkeerds gedaan? Met kloppende harten en zenuwachtig gingen ze die middag naar de loods. Toen ze bij de loods kwamen zagen ze daar een prachtige kerkbus staan. Ze konden het amper geloven toen ze hoorden dat de bus voor hen was. De oude kerkbus van meer dan 20 jaar oud, kon niet meer gerepareerd worden. Geld om een andere bus te kopen hadden de zigeuners niet. Nu kunnen oude mensen weer naar de kerk worden gebracht. De zondag daarna werd in de eredienst te Uioara de Heere gedankt voor de prachtige kerkbus. Op ons eiland had iemand vernomen dat in Uioara uitgezien werd naar vervanging van de oude bus. Die persoon heeft spontaan aangegeven de bus geheel te willen financieren!!

De loods in Middelharnis

Helaas is de loods voor inzamelen van goederen nog steeds gesloten. We hopen en bidden dat de Heere ook daar uitkomst voor wil geven. Bij de laatste inzameling was er een echtpaar dat twee mannen van onze stichting even apart iets wilde meedelen. Het echtpaar vertelde dat ze een transport naar Uioara geheel wilden betalen. Wij zaten in zorgen omtrent het teruglopen van de inkomsten en zie nu. We werden er stil van!

Ten slotte

In Het Eilanden-Nieuws van dinsdag 9 februari hebt u kunnen lezen over het verloop van de voedselpakketten actie. Ook daar zijn we stil van geworden. Wat een blijdschap was er in Uioara toen de tassen met voedsel werden uitgedeeld. Nogmaals onze hartelijke dank dat u mee hebt willen doen.

Ik ga nu stoppen. Onze werkgroep hoopt dat u ons in dit nieuwe jaar zou willen blijven steunen op materieel en financieel gebied, maar bovenal via uw gebed. Voor meer inlichtingen verwijs ik u naar onze website: www.oosteuropa-werkgroep.nl

Ons banknummer is : NL 97 RABO 03420 07 408 t.n.v. Stichting O-Europa te Middelharnis onder vermelding van Uioara. Uw steun via giften is voor ons werk van harte welkom, want het ziet er niet naar uit dat we in 2021 weer huis aan huis kunnen collecteren, wat alleen al een schadepost is van rond de 15.000 euro.”

Kerkdienst in een huiskamer in Taureni.
Twee zigeunervrouwen worden als nieuwe leden van de gemeente in Uioara door ds. Husar bevestigd.
Exterieur kerkje Taureni.
De nieuwe kerkbus.
Het interieur van het kerkje in Taureni.

Uit de krant