(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock).

Wat is uw favoriete ommetje?

Algemeen 486 keer gelezen

OOLTGENSPLAAT/DIRKSLAND – Wandelen is immens populair in coronatijd. Er zijn zelfs apps, zoals Ommetje van de Hartstichting, om het bewegen in de buitenruimte te stimuleren. De dorpsraad van Ooltgensplaat roept de bewoners in de zojuist verschenen editie van nieuwsbrief ‘Hart voor de Plaet’ op om hun favoriete ommetjes bekend te maken. Een soortgelijke vraag krijgen de inwoners van Dirksland van hun dorpsraad.

Door Kees van Rixoort

In beide dorpen waren onder auspiciën van de dorpsraden al werkgroepjes gevormd om wandelroutes op te zetten, zo mogelijk langs de kreken. Dit krijgt later een vervolg, maar in de tussentijd zijn veel mensen aan het wandelen geslagen. Het is immers een bezigheid die goed is voor je lijf en, volgens neuropsycholoog Erik Scherder, je hersens. Bovendien zijn mensen erachter gekomen dat een wandeling in tijden van beperkte mogelijkheden structuur geeft aan de dag: even een frisse neus halen na een paar uur achter het beeldscherm.

Oplaet

Vooral korte wandelingen van huis uit zijn erg populair. De dorpsraad van Ooltgensplaat noemt dit ‘oplaad-ommetjes’, ofwel ‘Oplaet-ommetjes’.
De dorpsraad vraagt bewoners van Ooltgensplaat naar hun favoriete ommetje. “En waarom dat dan uw favoriet is. We willen ook graag van u weten of er plekken zijn waar u graag zou willen lopen, maar waar dat nu niet of niet goed kan of mag. Bijvoorbeeld langs een kreek of over de fraaie bomendijken. Hoe meer informatie we op deze manier kunnen krijgen, des te meer we straks kunnen genieten van onze eigen leefomgeving. En des te leuker het wordt om gezond en fit te blijven.”
Inzendingen bevatten de route (screenshot, getekend op een kaartje, of uitgeschreven in een ketting van straatnamen), de reden waarom dit ommetje favoriet is en eventuele suggesties voor verbetering. De dorpsraad beloont de leukste inzendingen met een vermelding in de volgende ‘Hart voor de Plaet’. Er is één prijswinnaar die een boom mag planten langs zijn of haar wandelroute.

Bewoners van Dirksland kunnen ook hun favoriete ommetje indienen bij de dorpsraad. Direct via Facebook en de website van de dorpsraad en na 13 april ook na een oproep in de nieuwsbrief. Ook hier geldt: welke wandeling loopt u het liefst, waarom en waar zijn wellicht verbeteringen mogelijk?
De dorpsraad beloont de drie mooiste inzendingen met waardebonnen te besteden bij plaatselijke middenstanders.

Uit de krant