Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Veelbelovende start voor Broodje lunch en koffie

DIRKSLAND – Corona maakt het onmogelijk om even binnen te stappen en te gaan zitten voor een kopje koffie of een broodje. Maar ophalen en laten bezorgen kan wel bij Broodje. De bestellingen stromen dagelijks binnen bij de nieuwe lunch- en koffiezaak aan het Achterdorp in Dirksland.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

“Wij zijn positief ingesteld en kijken vooruit, naar de toekomst”, zegt Rob Olofsen, die Broodje runt met zijn vrouw Monika. Daarmee geeft hij de reden aan waarom ze midden in coronatijd een zaak openen, ook nog eens in een kwetsbare sector als de horeca.
Monika werkte jarenlang in de horeca, in Rotterdam en Scheveningen. Twaalf jaar geleden stopte ze toen ze moeder werd, maar het bleef kriebelen. Daar kwam bij dat zij en Rob in Dirksland tegen een pand aanliepen, waar ze hun droom konden verwezenlijken.
“Het was een afbraakpand, dat we voor een interessante prijs konden kopen. We begonnen vanaf nul met de verbouwing. Er was geen gas, geen elektriciteit – het is van A tot Z verbouwd. Helemaal naar onze eigen zin”, vertellen Rob en Monika, die veel hulp kregen van vrienden en kennissen.
Ze schakelden ook veel lokale ondernemers in, bijvoorbeeld om de bar, de tafeltjes en de grote stamtafel te laten maken. Tegen de muur staan twee kerkbanken. Die kochten ze via Marktplaats. De zaak met de open keuken en de sfeervolle verlichting oogt modern gezellig. Ook door de kleuren grijs en blauw, die Rob, eigenaar van een schildersbedrijf, zelf heeft aangebracht.

Van het eiland

Monika omschrijft Broodje als “een klein leuk tentje waar je gezellig een bakkie koffie kan drinken en een broodje kan eten, in een leuke sfeer, waar je je verhaal kwijt kunt en waar zoveel mogelijk lokale producten worden gebruikt, echt van het eiland, eerlijk en duurzaam”.
Zo komt de koffie van de eilandelijke branderij Brandstof – een eigen Broodje-blend – en zijn de broodjes, vleeswaren en groenten afkomstig van middenstanders uit de directe omgeving. “Alles dagvers”, zegt Monika, “en ik snijd zelf de vleeswaren. Boterkoek, appeltaart en sauzen – we maken het allemaal zelf. De prijzen houden we laag, want we hoeven er niet rijk van te worden.”
Broodje – de naam is aan de keukentafel verzonnen – ging op 2 februari open. “Toen stond er een rij voor de deur”, zegt Rob, die spreekt van een warm welkom in Dirksland. “De mensen reageren laaiend enthousiast. Ze vinden het fijn dat het dorp er zo’n zaak bij gekregen heeft. Onze Valentijnsbox liep als een trein.”

Nu is de zaak alleen open om bestellingen op te halen. Maar Rob en Monika kijken verwachtingsvol vooruit. Naar de tafeltjes met gasten, het geroezemoes, het dagelijkse praatje, de gezelligheid, de gezinnetjes met kinderen, die ook een broodje hagelslag of pindakaas kunnen bestellen…

Meer berichten