Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Verkiezingen in coronatijd zijn anders dan anders

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op 17 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Door corona gaat niet alles zoals we gewend zijn. Burgemeester Ada Grootenboer: “Het zijn bijzondere verkiezingen in bijzondere tijden. Om ervoor te zorgen dat kiezers veilig hun stem kunnen uitbrengen, zijn er veel mensen die meehelpen op de stembureaus als stembureau lid of teller. Het is fijn dat die mensen er zijn en zich in maart inzetten voor de kiezers. Want elke stem telt!”

Door Kees van Rixoort

De organisatie van de verkiezingen is dit jaar dus anders dan anders. Het stemmen vraagt veel meer van het aanpassingsvermogen, niet alleen van de organisatie en de stembureauleden maar zeker ook van de kiezers zelf.
Om het risico op verspreiding van het coronavirus tijdens de verkiezingen zo klein mogelijk te maken, is een reeks van extra maatregelen getroffen.

Stembureaus

Zo moest de gemeente op zoek naar enkele andere stembureaus. Dit omdat de stemlocaties in de verzorgingshuizen in coronatijd niet geschikt zijn. Het gaat om vier vervangende stembureaus. Er zijn, verdeeld over het hele eiland, 24 stembureaus geopend. Dat is hetzelfde aantal als bij de laatste verkiezingen, twee jaar geleden.

Extra mensen

Daarnaast zijn er door de coronamaatregelen meer mensen op de stembureaus nodig om de verkiezingen in goede banen te leiden: vier in plaats van drie. De gemeente heeft dus extra leden van het stembureau moeten werven. Dat is met succes gebeurd via een oproep in de krant. Het aantal aanmeldingen was meer dan voldoende. De gemeente is uiteraard blij met die goede respons en beschikt daardoor nu over een uitgebreid reservebestand.

Indeling en hygiëne

De gemeente moet ervoor zorgen dat mensen veilig kunnen stemmen én dat stembureauleden hun werk kunnen doen op een veilige manier. Daarom zijn de stembureaus coronaproef ingedeeld en treft de gemeente de nodige hygiënemaatregelen.
De stemlokalen zijn zo ingericht dat mensen anderhalve meter afstand kunnen houden, zowel van andere kiezers als van de leden van het stembureau. Verder staat er in elk stemlokaal een lid van het stembureau bij de ingang. Die beoordeelt of er voldoende ruimte is voor kiezers om anderhalve meter afstand te kunnen houden in het stembureau. Met het oog op het afstand houden is in het stembureau ook een looproute aangegeven.
Bij de ingang van het stemlokaal staat handdesinfectie klaar en zijn er mondkapjes voor mensen die dit niet bij zich hebben. De stemhokjes worden regelmatig schoongemaakt, en dat geldt ook voor bijvoorbeeld de deurklinken en deurposten. De stembureauleden dragen wegwerphandschoenen. En tussen de stembureauleden die een stempas aannemen en de kiezers is een kuchscherm geplaatst.

Openingstijden en -dagen

De openingstijden zijn niet anders dan tijdens ‘normale’ verkiezingen. De stembureaus zijn dus open van 7.30 tot 21.00 uur. Anders is dat er voor kiezers met een verhoogd risico op besmetting met het coronavirus twee extra openingsdagen zijn: maandag 15 en dinsdag 16 maart. Dit is het geval in vier stembureaus, verspreid over het eiland: De Dorpstienden in Ouddorp, De Schakel in Dirksland, De Staver in Sommelsdijk en De Grutterswei in Oude-Tonge.

Stemmen per post

70-plussers hebben deze keer de mogelijkheid om te stemmen per post. Alles wat nodig is om op deze manier een stem uit te brengen, ontvangen de 70-plussers thuis. Dat is vanuit de Rijksoverheid voor alle gemeenten op dezelfde manier georganiseerd. Om te zorgen dat briefstemmen vóór woensdag 17 maart, 21.00 uur, aankomen, is het zaak deze vóór vrijdag 12 maart, 17.00 uur, op de post te doen.
Daarnaast heeft de gemeente Goeree-Overflakkee een afgiftepunt ingericht op het gemeentehuis in Middelharnis. Dit afgiftepunt is op werkdagen geopend vanaf woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart van 09.00 tot 17.00 uur en op woensdag 17 maart van 07.30 uur tot 21.00 uur.

Volmacht extra

Tot slot is het stemmen per volmacht verruimd. In plaats van de gebruikelijke twee volmacht-stemmen, die een kiezer tegelijk met de eigen stem kan uitbrengen, zijn dat er deze keer drie. Elke kiezer heeft dus de mogelijkheid om met een extra volmacht naar het stembureau te komen.
Alles staat in de steigers voor de verkiezingen op 17 maart. Toch is er nog een kleine kans dat dit ‘feest van de democratie’ niet doorgaat. Burgemeester Ada Grootenboer: “Ik heb er alle vertrouwen in dat de verkiezingen, ondanks corona, volgende maand goed en veilig georganiseerd kunnen worden. Als gemeente zijn wij goed voorbereid. Op iedere locatie kunnen de maatregelen goed worden nageleefd, waardoor iedereen veilig zijn stem kan uitbrengen. Het is aan de Rijksoverheid om de verkiezingen wel dan niet door te laten gaan. Wat er ook besloten wordt, wij als gemeente zijn er in ieder geval klaar voor.”

Meer berichten